Bu dondurma çöpe gidecek yiyeceklerden yapıldı

Bal şarabı, ekşi maya ve balık sosu. Size bunlar bir dondurmanın içinde olmaması gereken soslar gibi gelse de, ABD’de Portland şehrinde bulunan Salt&Straw isimli bir dondurmacı kimsenin alışık olmadığı tatlar ile harikalar yaratıyor ve müşterileri balzamik soslu, karabiberli çilekli dondurma gibi tarifler için sıraya giriyor.

Ama önümüzdeki günlerde Salt&Straw yeni bir şey denemeye hazırlanıyor. Elma marmelatı ve baharatlı rom kreması ile yapılan dondurma, balık sosu gibi garip bir dondurma olmasa da, bu dondurmanın içerikleri normalde çöpe atılacak yiyeceklerin ve baharatların yeniden kullanılması ile yapılacak.

Elma marmelatını tatlandıracak baharatlar Portland’da bulunan East Side İçki İmalathanesi’nden “kurtarılıcak”. Rom üretimi yapan bu imalathanede kullanılan ve rom tadını içinde barındıran Fas biberi, Sri Lanka tarçını, Meksika vanilyası, Kaliforniya portakalı kabuğu kremayı tatlandırırken, elma marmelatı normalde çöpe gidecek darbe almış ya da ezilmiş elmalardan yapılıyor.

TIKLAYIN: Gıda israfını engellemeye çalışan 9 girişim

3069223-inline-3-the-small-bat

Kim Malek, sokaklarda aç insanlar varken, ABD’de üretilen yiyeceklerin %40’ının çöpe gitmesini kaldıramadıklarını belirtiyor ve sadece bu yiyeceklerin bir şekilde kullanılmasıyla bile açlığın son bulabileceğini belirtiyor. Çöpe giden gıdaları kullanarak yeni ürünler yaratan kişilerden ilham aldığını belirten Malek, bir elmanın ne kadar çirkin olursa olsun hala aynı tada sahip olduğunu ve atılmaması gerektiğini dondurmaları ile göstermek istemiş.

Her yıl üretilen gıdaların 3’te 1’i yani yaklaşık 1,3 milyar ton yiyecek çöpe gidiyor. Tyler Malek her ne kadar küçük bir dondurmacının bu rakama çok büyük bir etki yapamayacağının farkında olsa da, elma marmelatlı dondurmaları ile bir ayda 900 kg yiyeceğin çöpe gitmesini engelleyeceklerini belirtiyor.

Malek, bundan sonra da çileği çok olgun olduğu için çöpe atacak bir marketten çileklerini alarak diğer dondurmaları için yerel marketler ile anlaşma yapacaklarını belirtiyor.Dondurmacıya gelenler, aldıkları ürünün içeriklerini de öğrenme şansı yakalayabilecek. Sıcak günlerde saatte 100 kadar dondurma satan bu dükkan kurtarılmış gıdaların öneminin konuşulacağı ve bu gibi organizasyonların kendini anlatabileceği bir platform olmayı hedefliyor.

BUNU DA OKU:  İklim değişikliği hakkında her şey – Bölüm: 4

Kaynak: Fast Company

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Geri Dönüşüm, Gıda, Gıda Gündemi, Kent, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Topluluklar
Sürdürülebilir moda aşkına: Modanın geleceğini değiştirecek projeyi siz seçin!

The Global Change Award, 2015’ten beri, moda sektörünü daha sürdürülebilir kılacak inovasyon çalışmalarını desteklemek için düzenleniyor. Henüz araştırma/geliştirme aşamasında olan...

Kapat