Çocuk odalarında dikkat edilecek 4 nokta

Evde başlayan çocukların gelişim sürecinde, alanları avantajlı kullanabilme ve çocuğunuza deneyemliyebileceği bir mekan yaratabilmeniz, gelecekteki hayatında önemli bir rol oynuyor.

Aslında 7’den 70’e hiç değişmeyen oda algısı, biliyoruz ki hepimiz için, bu dört duvarın her zaman bir ‘barınak’ halini alıyor olması. Oda ile kurulan özel bağ, öncelikle erken çocuklukta deneyimlemede ve benliğin oluşmasında özel bir alan yaratıyor ve ufkumuzu uçsuz bucaksız bir yolculuğa çıkarıyor.

Odalarımız, yeri geldi uzay gemisi, yeri geldi yağmur ormanı oldu oyunlarımızda. Çocukların bu kadar çeşitli anlam yüklediği bu alan, algıların yontulup biçildiği koca bir kültürün kendisini oluşturuyor esasında.

Bu yüzden dünyaya keşfetme güdüsüyle gelen çocukların ufkunu açmak yine biz büyüklerin elleri ve onlarla birlikte içinde varolduğumuz çevrenin köşelerinden geçiyor. Montessori anlayışı da burada karşımıza çıkıyor.

19. yy’ın sonlarına doğru geliştirdiği yaklaşımı ile , İtalyan eğitimci Maria Montessori, her çocuğun bir birey olduğunu ve özgür bir gelişim sürdürebilmeleri için ezberci anlayıştan uzak, tecrübe odaklı öğrenme ortamını çevre ile bağdaştırıyor. Ve Montessori’nin öğrenme metodunda çocukların (sınırlı) bağımsızlığını kazandıran fiziksel çevre önemli bir yer ediniyor.

Bu yüzden bu yazıda çocukların ufkunu genişletebilecek oda tüyolarını sizlerle paylaşıyoruz.

111111

Kaynak: KOON/Homify

Masa ve sandalyeler ortada
Çocuğunuzun istediği zaman üretebileceği, yaratabileceği bir yer varsa o da kendi masası ve sandalyesidir. Böyle bir ortamın çocuğun her zaman ulaşabileceğini bilmesi için çocuk odasında bir sandalye ve masa olmazsa olmaz.

Doğaya yer aç
Montessori anlayışına göre döşenmiş bir evde, çocuğun ihtiyacı olan her şeye yer açmalı. Bunlardan bir tanesi de öne çıkan doğa. Kendi odasında bitkilerini yetiştirebileceği ve sorumluluk duygusu kazanabilceği bir fırsat da, ektiklerinin büyümesini görmesi olcaktır. Ayrıca, açık hava aktivitelerinizden topladığınız çalı çırpı, taş ve sevdiğiniz parçaları yine bitkilerinizle bütünleştirmek güzel bir seçenek.

BUNU DA OKU:  Green Goods'tan yeni oyuncaklar: makedo

3232323232

Kaynak: FANTASYROOM-WOHNTRÄUME FÜR KINDER/Homify

Göz hizası
Çocukların kendi rutinlerini disipline dönüştürmesi için, kullandıkları eşyaların göz hizasında sıralanmış olması çok önemli. Bu rutinler sabah yatak toplamaktan, dolap düzeltmeye, bitki sulamaktan, kitaplara raf dizmeye kadar uzayabilir. Böylece çocuğunuz kendisine göre yerleştirilen bir odada sorumluluğu size vermeye değil, üstlenmeyi seçecektir.

Kitaplara ayrı bir yer
Okuma alışkalığını hem pekiştirmek, hem de hatırlatmak için kitapların ayrı bir yeri olmalı. Yine göz hizasında, hem de ulaşılabilir bir şekilde çok kıymetli hikaye ve öyküleri dizilmeli. Ayrıca araştırmalar, kitap kapaklarının görünür olmasının, kitapla olan bağı güçlendireceğini gösteriyor.

 

*Ana Görsel Kaynak: SOFÁS CAMAS CRUCES/Homify

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Çocuk ve Bebek, Sağlık
Çocuklara 4 bayram hediyesi fikri

"Nerede o eski bayramlar?" diyenlerin çocuklarına bayram geleneklerini hatırlatacak 4 kolay hediye önerisi.

Kapat