Sakız bombası

Daha önce Bir annenin seslenişi: “Çocuğuma şeker vermeyin” yazımda çocuğuma şeker vermemenizi rica etmiştim. Gördüm ki birçok okuyucumuz da benimle aynı dertten muzdarip. Büyüklerin cehaletinden dolayı “çocuklar mutlu olsun” diye verdikleri şekerler onları çeşitli hastalıklara götürebiliyor. Şekerin önüne geçmeye çalışırken bir de sakız diye bir meretten korumaya çalışıyorum oğlumu. Evet, onu da “çocuk sever belki” diye verenler bir dolu çevrede.

Okumuş kimseler bile çocuklarına her fırsatta sakız alıyorlar. Bazen “hadi ayıp olmasın, devamlı atlamayayım, onu da vermiyorum” demek istemediğim için duruyorum ama bugün Ata Kemal Şahin’in beslenme bültenindeki yazısını okuduktan sonra kesinlikle ortaya atlayacağım ve “siz durun!” diyeceğim çünkü çocuklarımızın sağlığı için her şeyi feda edebileceğini söyleyen insanlara bir diyeceğim var; “okuyun araştırın, beni eleştirmeden önce içeriğinde ne var, nelere sebep olur” sonra oturun ve cehaletinizi feda edin!

Sağlık yerine kar odaklı olan üreticiler açısından şöyle bakın, bir bavul aspartamın bir kamyon şekere eşit olduğunu düşünün ve doğallıktan ne kadar öteye gidebileceklerini hesaplayın. Bizler sağlığımızı kaybederken onlar kazanıyorlar. O küçücük çocuğa verdiğiniz 0.2 gr ağırlığındaki drajenin içinde ne kadar çok zararlı madde var, ben size söyleyeyim… Bu arada küçük bir hatırlatma; sadece sakızlarda değil, daha önce anlatmaya çalıştığım şekerlemelerde de bu maddeler mevcut.

Maltitol: Tatlandırıcı. Şeker alkolü. Sigaranın içinde de bulunur. Kan şekerini yükseltir. Baş dönmesi, baş ağrısı, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına neden olabilir.

Sorbitol: Tatlandırıcı. Şeker alkolü. Kan şekerini yükseltir. Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına ve diareye (ishal) neden olabilir.

Ksilitol: Tatlandırıcı. Şeker alkolü. Kan şekerini yükseltir. İshale neden olabilir.

Mannitol: Tatlandırıcı. Şeker alkolü. Öldürücü kalp krizlerine neden olabilir. Merkezi sinir sistemi depresyonu ve deri yanığı oluşturabilir.

Aspartam: Tatlandırıcı. Şekerden 200 kat tatlı. %40 oranında fenilalanin içerir. Kanser riskini arttırır. Sinirsel uyarıcı, unutkanlık, beyin faaliyetlerini bozucudur, depresyona neden olabilir.

Asesülfam-K: Tatlandırıcı, Şekerden 200 kat tatlı. Sentetik tuz. Kalp rahatsızlıklarına neden olabilir.

Sukraloz: En yeni tatlandırıcı. Şekerden 600 kat tatlı. Kanserojen, alerjen.

Sakız mayası: Petrol bazlı. Sentetik kauçuk polimer.

Nane aroması: Naneli sigaralarda da bulunur. Beden ve ruh dengesinin bozulmasına neden olabilir.

Sığır jelatini: Alerjik ve astımlılar için önerilmez. Kemiklerin kaynatılmasıyla elde edilir. Türkiye’de üretimi yoktur ve ağırlıklı olarak Avrupa’dan ithal edilir. Eminim ki Avrupa ülkeleri de ucuz ve bol domuz varken sığır kemiği kullanmaya pek meraklıdır!

Gam Arabik: Kıvam artırıcı.

Gliserol: Tıbbi gliserin. Bir nevi alkol. Patlayıcı madde yapımında da kullanılır.

E171, E133 renklendirici: Kanser riskini arttırır. Davranış bozukluklarına ve hiperaktiviteye neden olabilir.

Soya lesitini: Kıvam arttırıcı. Alkol içerir. Soyanın genleriyle oynanmış olabilir.

Şellak: Kokkus Lakka isimli böceğin salgısı. Boyacılıkta ve mobilyacılıkta vernikleme işlerinde kullanılır. Deri tahrişine neden olabilir.

Karnauba Mumu: Yüzey sırlama maddesi. Alerjik semptomlara neden olabilir.

E320 antoksidan: Petrol bazlı. Kolesterolü arttırır. Bebek mamalarında kullanımına izin verilmemektedir. Kanserojen, estrojen. Hiperaktiviteye, alerjik reaksiyona neden olabilir.

Fenilalanin: Amino asit. Nörotoksik etki. Çocuklarda zeka gelişimini olumsuz etkiler. Beyin hasarı, uyuşukluk, ödem, deri lezyonları, karaciğer büyümesine neden olabilir.

Peki Ata Kemal Şahin bunları bildiği halde sakızı çiğnemeyi bırakmış mı? Hayır ama en iyi alternatife yönelmiş. Bir aktara gidip doğal damla sakızı almış. Diyor ki; “ Ağza atıldığında biraz sert ama hemen yumuşuyor. Kilosu 700 lira. Ben beş liralık aldım. Orantısız şekil ve ebatta 17 adet çıktı. Yani tanesi 29 krş. Piyasadaki sakız drajelerinin tanesi de 15-20 kuruşa geliyor zaten. Sağlığınız için fazladan 10 krş vermez misiniz? Bir de her derde deva Kenger Sakızı var. Onu da deneyeceğim. Fakat görsel hiçbir albenisi olmayan bu doğal çözümlere çocukları nasıl ikna ederiz, bilemiyorum!” Sakız Neolitik Çağ’dan bu yana biliniyor, katkı maddelerinin geçmişi ne ki? Tamamen doğal bir sakız çiğnediğinizi düşünün, faydaları saymakla bitmez.

– Kilo kontrolünde yardımcıdır. Pratik, ucuz ve düşük kalorilidir. Şekerli sakız dahi 5-10 kaloridir.

– Sakız çiğnemek iştahınızı kontrol etmenizi sağlar.

– Öğünlerde daha az yemenize neden olur.

– Kalori harcatır. Sakız çiğnemek saatte 11 kalori yakmanızı sağlar.

– Konsantrasyonu ve odaklanmayı artırır, stresi hafifletir.

– Beyne giden kan oranını artırır.

– Ağız ve diş sağlığını etkiler. Nefesinizi ferah tutmanıza yardımcı olur. Vücuttaki en güçlü savunma mekanizması olan tükürük salgısını arttırır. Özellikle şekersiz sakız ağız sağlığını birçok yönden destekler. Plakların, çürüklerin ve lekelerin oluşumunu önler, diş minesindeki mineral bozukluklarını onarır.

Umarım bir daha markette kasa sırası beklerken çocuklarınızın dikkatini çekme amaçlı konulmuş bu ürünlerden uzak durabilirsiniz. Aktarlar her zaman en güzel alternatifleri sunuyorlar zaten.

BUNU DA OKU:  Anneye el emeği göz nuru hediyeler
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Çocuk ve Bebek, Sağlık
Çocuklar, partiye hazır mısınız?

Basit ve doğaya dost eğlenceler.

Kapat