Gıda israfının önüne geçen ve tasarruf yaptıran 6 alışveriş önerisi

Son zamanlarda haklı bir şekilde gıda israfı ve sıfır atık konusuna çok dikkat çekilmeye başlanıldı. Geçtiğimiz yıl ilk defa küresel anlamda gıda atık oranlarını ölçen Birleşmiş Milletler, üretilen her gıdanın 3’te 1’inin çöpe gittiğini vurgulamıştı.

Yavaş yavaş da olsa atık gıda ve bilinçli tüketim konusunda da toplum genelinde bir farkındalık oluşmaya başladı. Ama her ne kadar çoğu öneri aldığımız gıdaları bozulmadan nasıl kullanacağımıza, artan yemekleri yeniden nasıl değerlendireceğimize yönelik olsa da, asıl odaklanmamız gereken bu gıdaları nasıl aldığımız.

Gıda ürünleri üreten büyük şirketler tarafından, süpermarketlerin cin gibi akıllı taktikleri yüzünden bazen süpermarketlerde alışveriş yaparken alışveriş arabamız gereğinden fazla doluyor. Bunun önüne geçmek, hem tasarruf etmek hem de gereksiz gıda alışverişlerinden kurtulmak için biz de 6 önerimizi sizinle paylaşıyoruz.

TIKLAYIN: Süpermarketlerin 19 akıl oyunu

1. Açken alışveriş yapmayın

gty_grocery_store_tk_130506_wmain

Bu aslında iyi bilinen bir taktik ve tasarruf ve gıda israfının önüne geçmekte de etkili. Araştırmalar alışveriş yaparken aç olmanın sadece daha fazla şey almaya değil, aynı zamanda yüksek kalorili ürünler almaya da yol açtığını göstermiş.

Bu eğilim sadece gıda ürünlerinde değil diğer ürünler için de geçerli. Araştırmalar, aç olmanın gerekli bir şey olsun ya da olmasın ona sahipleme isteğini de arttırdığı gösteriyor.

2. Yorgunken alışveriş yapmayın

1465905928223

Bir başka araştırma yorgunluğun da açlıkla aynı şekilde alışveriş eğilimlerini etkilediğini ortaya çıkarmış. Yorgunluk da aynı aç alışveriş yapmak gibi tüketicileri daha fazla ve daha yüksek kalorili gıda ürünleri almaya itiyor.

Yorgun alışveriş yapmanın yaratabileceği bir başka sorun ise hazır ve neredeyse hiç uğraş gerektirmeyecek gıda ürünleri almanız olabilir. Bu ürünler belki gereksiz gıda tüketimine yol açmasa da, daha pahalı olmasının yanı sıra daha fazla ambalaj atığına yol açmakta.

BUNU DA OKU:  Teksas'ta restoranların gıda atıklarını çöpe atması yasaklandı

3. Kendi kaplarınızı ve çantanızı getirin

101010101010-768x574

Gıda ve ambalaj atığının önüne geçme felsefesi ile birebir ilerleyen sıfır atık yaşam felsefelerinden birini alışverişlerinize uygulayabilirsiniz.Plastik poşetler yerine kendi çantanızı götürerek plastik tüketiminin önüne geçebilirsiniz.

Bununla beraber temiz ve önceden tartılmış kaplarınızı şarküteri ve bakliyat gibi ürünlerinizi alırken kullanabilirsiniz. Bu yöntem aynı zamanda belirli bir üründe geleneksel miktarlar dışında almanız gerektiğinde ve yediklerinize dikkat ettiğiniz zamanlarda işinize yarayacaktır.

4. Fazlasına ihtiyacınız var mı?

ef5196b6da97c6510fa939dc7bb3550a

Eğer aldığınız ürünün hepsini kullanmayı planlamıyorsanız, bozulabilecek ürünlerde “Daha fazla alın ve tasarruf edin” yalanına kanmayın. Buradan yapacağınız az miktardaki tasarruf, bozulan ürünleri çöpe attığınızda anlamsız kalacaktır.

5. İndirimlere kanmayın

yalandan-indirimler

Alışveriş listenizdeki bir ürün indirime girmişse bunu değerlendirin tabii ki ama yine gereğinden fazla alacaksanız bu indirimi kullanmamayı tercih edebilirsiniz. Ama özellikle alışveriş listenizde olmayan ve yakın zamanda ihtiyacınız olmayacak ürünleri almanız gereksiz atığa yol açıcak alışveriş hatalarından biri olacaktır.

6. Düzenli alışveriş yapın

14955776_676701932491354_2435758243066700096_n

Her ne kadar bir iki güne bir alışveriş yapmak haftalık pazar ya da “bir seferde hepsini alayım” yaşam tarzına çok uymuyorsa da, yararları yok değil. Günlük alışveriş yaparak yediklerinizi o gün içerisinde seçebilir, gün içerisinde gelen taze ve yeni ürünleri alabilirsiniz. Böylelikle yiyecekler buzdolabınızda daha az bekleyecek, evinizde daha az ürün biriktirmiş olacaksınız.

Aynı zamanda günlük ve taze ürünlerinizi bölgenizde bulunan organik pazarlardan, eko-marketlerden ve kooperatiflerden alarak yerel üreticilere de destek olabilirsiniz.

Kaynak: Reuters, Treehugger

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Ev ve Bahçe, Gıda, Gıda Gündemi, Hayat, Kendin yap, Şifa
Dünya inanılmaz bir hızda kilo alıyor: Türkiye’de obezite oranları 3 katına çıktı

Eğer bu eğilim devam ederse 2025 yılında dünyadaki tüm erkeklerin %18'i tüm kadınların ise %21'i obez olacak.

Kapat