Hayvan zulmüne sebep olan 10 tatil şekli

Geçtiğimiz günlerde turistlerin selfie çekmek için elden ele gezdirirken öldürdüğü yavru yunus, konu ‘eğlence’ olduğunda insanlığın ne kadar düşüncesiz ve hoyrat olabileceğini bir kez daha ortaya koydu. İsteyerek ya da istemeden diğer canlılara zarar vermeden tatil yapmak istiyorsanız tatilinizin hayvan zulmü içermediğinden de emin olmalısınız.

Yaz tatiline çıkmayı planlarken, hayvanlara kötü davranılan mekanları da göz önünde bulundurun. Örneğin, Tayland’da bir filin üstünde gezinmeyi ya da Hindistan’da bir kaplan yavrusuyla selfie çekilmeyi aklınızdan çıkarın. Uluslararası bir çevre örgütü olan World Animal Protection’ın içinde bulunduğumuz şubat ayında yayımladığı raporun bir kısmını, vahşi hayvanlara karşı zalimce davranan bu turizm türüne dair benzer örnekler oluşturuyor.

Söz konusu belge Oxford Üniversitesi’nin bünyesindeki Wildlife Conservation Society’nin gerçekleştirdiği, turizmin, vahşi faunanın refahı üzerindeki etkisinin analiz edildiği ve geçtiğimiz Ekim ayında PLOS One adlı bilim dergisinde yayımlanan bir araştırma kapsamında hazırlandı.

World Animal Protection tarafından sunulan rapora göre “[Oxford Üniversitesi’nin yaptığı] araştırma, vahşi yaşam alanına sahip her dört turistik mekanın üçünde hayvanların bir biçimde istismar edildiğini ya da hayvan türlerinin korunmasıyla alakalı sorunlar yaşandığını ve incelenen mekanlarda [tahminen]yaklaşık 550.000 adet vahşi hayvana kötü davranıldığını ortaya koyuyor.

Orijinal raporda incelenen verilerin gösterdiği üzere, dünyada yaklaşık 110 milyon kişi, vahşi yaşama karşı zalimce davranışların sergilendiği açık hava mekanlarını ya da turist mekanları ziyaret ediyor. Ancak, TripAdvisor gibi platformlar aracılığıyla analiz edilen verilere göre, bu turistlerin pek çoğu, hayvanlar üzerinde sebep oldukları zarardan haberdar değil. Araştırmada yer verilen örnekler arasında en bilinen ve en talihsiz olanlardan bazılarıysa şunlar:

1) Fillere binmek

1234256757

Yalnızca Tayland’da, 10.000 civarında filin tutsak edildiği tahmin ediliyor. Bu fillerin bir kısmı, turistlerin ilgisini çekmeye mahkum edilmiş durumda. World Animal Protection’ın raporunda, “Filler kontrol alına alınmak için henüz yavruyken annelerinden ayrılıp korkunç bir eğitim sürecinden geçmeye zorlanıyorlar.

BUNU DA OKU:  Yeşil Salon toplantıları başlıyor

Genellikle bu süreç, küçük bir kafeste tıkılıp kalmaları ya da sadece emir verildiğinde hareket edebilecekleri şekilde halatlarla veya zincirlerle bağlanmaları manasına geliyor. Bir de, yavrulara çabucak hükmedebilmek için çoğunlukla kullanılan metal uçların (kancaların) ya da tahta çubukların açtığı yaraların arttırdığı yoğun acı…” ifadesi yer alıyor.

2) Kaplanlarla fotoğraf çektirmek

342534657

Tayland, Avustralya, Meksika ve Arjantin gibi çeşitli noktalarda turistlere, kaplanların ve diğer kedigillerin yavrularıyla fotoğraf çektirme ‘fırsatı’ veriliyor. Turistlerin az çok güvenli bir biçimde fotoğraf çekebilmesini sağlamak için, yavrular annelerinden ayrılıp hareketlerinin kısıtlandığı küçük kafeslere konuluyor ve fotoğrafları çekilebilsin diye bu kafeslerde saatlerce kalıyorlar.

3) Aslanlarla yürümek

8765432

Turistlerin ilgisini çeken bir diğer etkinlik olarak genellikle Afrika’nın güneyinde bulunan ülkelerde sunuluyor. Aslan yavrularını ellerine alıp yürüten turistler, yavrular agresif bir davranış sergilediğinde veya yeterince dostça davranmadığında onlara yumruk atmaları için cesaretlendirilebiliyorlar.

4) Ayı parkları

987123343

Ayıları turistlerin bakabileceği çukurlarda tutma hakkı, doğal hayatta yaşamının çoğunu yalnız geçiren bu hayvanlarlara ıstırap çektiriyor ve birçok hastalığa neden oluyor.

5) Deniz kaplumbağalarına dokunmak

765433456

Dünyada kalan az sayıdaki deniz kaplumbağası çiftliklerinden biri olan ve turistik mekan gibi işleyen çiftlik, Cayman Adaları’nda bulunuyor. Burada, turistler ziyaretleri esnasında kaplumbağaları ellerine alabiliyor, hatta yiyebiliyorlar.

Deniz kurbağalarının elde tutulması bu hayvanların stres yaşamasına neden oluyor. Bu da, bağışıklık sistemlerini zayıflatarak hastalıklara karşı hassasiyetlerini artırabiliyor.

6) Yunus balıklarıyla eğlenmek

Milyonlarca turist yunus akvaryumlarını ziyaret ediyor; fakat hiçbiri, yunusların gösterilerini ortaya koymak için çektikleri zulmün ve acıların farkında değil. ABD, verilen eziyet sebebiyle, yunus balıklarının kendi ortamlarından alınıp yunus akvaryumlarında tutulmalarını yakın zamanda yasaklayan birçok ülkenin arasında.

7) Dans eden maymunlar

3425364756

Pek çok maymun türü sokaklarda insanları eğlendirmek için kullanılıyor. Aynı zamanda Tayland’da makak gösterileri sunan yerlerde kalan makaklara yönelik sistematik bir istismarı gözler önüne seriyorlar. Küçük makaklar, sıkı ve acı verici bir şekilde eğitiliyor, böylece ayakları üzerinde duruyor, insanlara benzeyip onlar gibi davranıyorlar.

BUNU DA OKU:  Gıda israfını önlemek için yapılan 1 dolarlık yatırım, 14 dolar kazandırıyor

8) Sömürülen misk kedileri

21342536475

Endonezya’da, bu hayvanların boşaltımla çıkardığı ve çok değerli bir kahve türü üretmede kullanılan kahve çekirdeklerini toplamak maksadıyla yüzlerce misk kedisinin kapatıldığı çiftliklere turist ziyaretlerinin gerçekleştiği görülmekte.

Söz konusu raporda, misk kedisinin çıkardığı tohumların doğal ortamında toplandığı takdirde hiçbir kötü muamele teşkil etmediği; ancak üretimin artması için bu hayvanların yakalanıp kafeslere konmasının, bu türün üzerinde çok önemli bir etkiye sahip olduğu vurgulanıyor.

9) Yılan oynatıcıları

Yılan oynatma gösterisi, yüzlerce yıldır süregelen bir sokak eğlencesi. Tayland’da kobra öpmek, bu gösterinin son modası haline gelmiş durumda. Bu modaya uymak için yaygın olarak kullanılan kobralar zehirlidir ve bir ısırığı insanlar için ölümcül olabilir.

Kobralar genellikle doğal ortamlarındayken yakalanıp sonrasında dişleri metal cımbızla çekilerek zehir kanalları ya kapatılıyor ya da tamamen alınıyor. Çoğunlukla bu işlem dezenfekte edilmemiş aletlerle gerçekleştiriliyor, bu da çoğu zaman kobrada ağrılı enfeksiyonların görülmesine ve kobranın ölmesine sebebiyet veriyor.

10) Timsah çiftlikleri

1234253645

Timsah yetiştiriciliği, çok sayıda timsahın çiftliklerde yaşamasını ve bu hayvanların, yoğunlukla ve özellikle moda sektörüne timsah derisi tedarik etmenin yanında timsah eti sunmak amacıyla yetiştirilmesini ifade ediyor. Söz konusu çiftlikler de artık vahşi yaşam turizminin en yaygın uğrak mekanlarından biri haline gelmiş durumda.

İnsanlar önce gelip timsahlara bakıyor, sonrasında mekanın restoranında timsah eti yemeye gidiyorlar. Çiftlikler çoğu kez timsahları ciddi manada öldürebilecek kadar gaddar koşullara sahip. Hayvanlar genellikle beton çukurlarda tutuluyor, aşırı kalabalık ve hijyen eksikliği yüzünden çoğunlukla büyük sorunlar meydana geliyor.

Ayrıca, hayvan istismarından kaçınmak için World Animal Protection örgütünün verdiği tavsiyeler aynı zamanda turistlerin kişisel güvenliği için de faydalı. Raporda, 1 Şubat’ta Koh Samui’de (Tayland) turistik eğlence olarak kullanılan fillerden birinin üzerindeyken düşüp ölen genç Britanyalı Gareth Crowe da bu konunun altını çizmek için örmek olarak gösteriliyor.

BUNU DA OKU:  Özge Özgün’le Türkiye’de hayvan hakları, feminizm ve veganlık üzerine söyleşi

23456

Bu durum aslında bize çok uzak değil. İstanbul’da alışveriş merkezlerinin içine bile açılan doğallığın en uzağı yunus “gösteri merkezleri” ya da adalarda fayton sefası için kötü muamele gören, harap olana kadar çalıştırılıp sonra tam anlamı ile çöpe atılan atlar, bize sadece kendi eğlencemizi düşündüğümüz etkinliklerin, hayvanlara nasıl bir etkisi olabileceğini gözler önüne seriyor.

Referans alınan bilimsel makale:

The Customer Isn’t Always Right- Conservation and Animal Welfare Implications of the Increasing Demand for Wildlife Tourism. Tom P. Moorhouse, Cecilia A. L. Dahlsjö, Sandra E. Baker, Neil C. D’Cruze, David W. Macdonald. PLOS One. Oct. 2015

Kaynak: http://www.lavanguardia.com/natural/a-fondo/20160216/302204842566/vacaciones-maltrato-animales-heroes-y-villanos.html

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Ekoturizm, Hayat, Hayvanlar, Kent, Kişisel Bakım, Yeşil alanlar
Soğuk preslenmiş meyve sularını JÜS ile beraber deneyin!

20 Şubat Cumartesi 10:00'dan itibaren tüm gün boyunca enfes soğuk presleri ücretsiz olarak tadabilirsiniz.

Kapat