Kaçırmayın: Gündönümü Çiftliği’nde Doğal Sıva Atölyesi

Geçtiğimiz yıl Çerkezköy’de Tezekevleri projesini tasarlayan ve yöneten doğal inşaatçı ve mimarlar önümüzdeki ay aysunthesütçü’nin Gündönümü Çiftliği’ne konuk oluyor. Çiftlikte 27 Ağustos – 3 Eylül tarihleri arasında Doğal Sıva Atölyesi gerçekleştirilecek.

TIKLAYIN: Kadıköy Belediyesi’nden Ekolojik Yaşam Parkı ve Kompost Eğitim Merkezi

Etkinlikle ilgili ayrıntılı bilgi:

Doğal/ ekolojik binanın önemli bir parçası olan sıva, hem teorik bir temele sahip olmayı hem de çok ince ve usta bir işçilik gerektirir.

Bu bir haftalık atölye çalışmasında, tadelakt suya dayanıklı kireç sıvaları, toprak/ saman kaba sıva katlarını, renkli final ince sıvaları, kil boyaları, sgrafito tekniğini, taban son kaplamaları vs. dahil olmak üzere birçok tekniği keşfedeceğiz.

Tıpkı geçen sene olduğu gibi bu yıl da İstanbul yakınlarındaki Gündönümü Süt Çiftliği bizi 2016’da başlayan Tezekevleri doğal bina projesinin bir parçası olarak misafir ediyor. Atölyemiz boyunca, daha önceden çiftlikte inşa ettiğimiz saman, toprak ve ahşap gibi doğal malzemelerden yapılmış gerçek evler üzerinde çalışacağız. Atölye içeriği
“Ekolojik binalarda sıva” üzerine yoğunlaşmış bir eğitim olarak bu atölye, hem pratik hem de teorik bilgileri içermektedir. Tipik bir gün, sabah ve öğleden sonra olmak üzere 6 saat boyunca sahada pratik çalışmayı ve öğleden sonra gerçekleşen 1-2 saatlik teorik sunumları kapsar. Atölyede ele alınan başlıca teknikler şunlardır:

Toprak testi
İç cephe toprak sıvası
Tadelakt su geçirmez kireç sıva
Toprak sıva için doğal dengeleyiciler
Dış cephe katı toprak/ saman kalın sıva
Kil boyaları
Dekoratif teknikler (sgraffito gibi)

Katılımcılar, 3-4 kişilik gruplara bölünecek ve her grup belli bir tekniğin üzerinde yarım gün boyunca çalışacaktır. Bu şekilde, belirlenen konuları, her bir katılımcı kendi ritmi ve hızıyla deneyimleme şansına sahip olacaktır.

BUNU DA OKU:  Alternatif Çevre Mühendisliği Atölyesi

Sunumlar
Pratik çalışma ve şantiye boyunca verilen bilgilerin yanında, sıvalarla ilgili konular ve genel olarak aşağıdaki temalar gibi doğal yapılar hakkında sunumlar yapılacaktır:

Toprak nedir?
Kil bir bağlayıcı olarak nasıl çalışır?
Toprağı nasıl test edeceğim?
Hangi amaç için hangi tip toprağı tercih etmeli?
Toprak sıvaları
Kireç sıvaları
Biyo-iklimsel tasarım
Doğal yapı teknikleri
Geleneksel bina örnekleri

Tezekevleri nedir?

Tezekevleri projesi, 2016 yılında Aysun ve Mehmet Sökmen tarafından Gündönümü süt çiftliği tarafından başlatıldı. Türkiye’de benzersiz bir deneysel doğal bina projesi ve daha geniş 8bin100 Projesinin bir parçası olan proje, bu sene de tam hız devam ediyor.

Altı ay boyunca pek çok gönüllünün üç küçük ev inşa etmeye ve bir banyo binasına yardım etmeye geldiği projede, çoğunlukla saman, toprak, gübre ve tahtadan yapılan evlerin toplam yüzölçümü 100 metrekareden daha fazla.

İnşaat çalışmalarının yanı sıra, doğal yapı teknikleri paylaşmak ve yaymak için şu ana dek toplam dört atölye çalışması gerçekleştirildi.

Proje ekibi:
Matthieu Pedergnana

Matthieu on yıldır mimar ve doğal yapı ustası olarak çalışmaktadır. Mimarlık eğitimini Fransa’da tamamladı. Düşük gelirli ailelere evlerini inşa etmek üzere gönüllü olarak çalıştığı organizasyonlarda, doğal yapı malzemelerinin güzelliğini ve konvansiyonel yapıların olumsuz etkilerini keşfetti. Dünya’nın farklı bölgelerine yaptığı seyahatlerde çeşitli doğal yapım tekniklerini öğrendikten sonra Türkiye’ye yerleşti ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde, saman balya yapılarda toprak sıva yöntemleri üzerine yaptığı doktora eğitimine başladı. Bayramiç-Yeniköy’de gerçekleşmiş olan birçok doğal yapı atölyesinde eğitmenlik yaptı ve Yozgat-Sorgun’da bulunan Kerkenes Eko Merkezi’nde ODTÜ mimarlık öğrencilerine uygulamalı doğal yapı dersleri vermektedir. Deneyimlerini paylaşmaya her zaman hazır olan Matthieu, her fırsatta doğal yapı malzemelerinin özelliklerini, kullanımlarını ve tekniklerini etrafındakilere anlatmaktan büyük mutluluk duymaktadır.

BUNU DA OKU:  Yarın İklim Grevi’ndeyiz

 

Xavier Allard

Xavier, kendi kendini eğitmiş bir yapı hayranıdır ve düşük maliyetli alternatif mimari üzerine odaklanmıştır. Geçtiğimiz beş yıl boyunca, ilk olarak toprak çuval yapılar üzerinde araştırmalar yapmıştır ancak sonrasında birçok alternatif yapım tekniğine ilgi duymaya/öğrenmeye başlamıştır. Etiyopya, Malezya ve Türkiye’de çeşitli şantiyelerde, marangozluktan sıva uygulamasına kadar çeşitli işlerde gönüllü olarak çalışmıştır. Bayramiç-Yeniköy’de 2014 ve 2015 yıllarında gerçekleştirilen doğal yapı atölyelerinde eğitmenlik yapmıştır. Çalışmalarında geniş çaplı araştırmaya ve hazırlığa önem veren Xavier, işlerini titizlikle yapar. Xavier aynı zamanda profesyonel seyahat fotoğrafçısıdır ve bu nedenle yurt dışında oldukça zaman geçirir. Fransız kültürü ile büyüyen Xavier, çocukluğunu Batı Afrika’da geçirmiştir ve Avrupa’da eğitim görmüştür. Son 9 yıldır da Türkiye’de yaşamaktadır.

 

Efe Berberoğlu

Efe, inşaat mühendisi ve doğal yapı ustasıdır. 2013 yılında Bayramiç-Yeniköy’de Matthieu’nün de eğitmenlik yapmış olduğu doğal yapı atölyesine katıldı ve sonrasında Türkiye, Ukrayna, İsveç gibi çeşitli Avrupa ülkelerinde doğal yapıların inşasında gönüllü olarak çalıştı. Aynı zamanda Mimar Sinan Üniversitesi’nce Bilecik’te gerçekleştirilen “Köyünü Yaşat” adlı sürdürülebilir gelişim projesine katıldı. Çoğunluğunun sürdürülemez ve konvansiyonel yapı projelerinde çalıştığı inşaat mühendislerinin tersine, doğal yapı mühendisi ve ustası olmayı hedeflemektedir. Buna bağlı olarak, doğal yapılarda statik ve dinamik kuvvetlerin etkileri üzerinde araştırmalar yapmaktadır. Aynı zamanda gezgin ve gönüllü olan Efe, bir parça da jonglörlük yapmaktadır.

 

 

Gündönümü Çiftliği

Aysun ve Mehmet, “aysun the sütçü” markasıyla, çiftlikteki ineklerini mutlu etmek topraklarını sağlıklı kılmak için çalışmaktadırlar. Bu çabalarının karşılığında, hayatlarını sürdürmek üzere lezzetli süt ürünleri elde etmektedirler. Permakültür ve bütüncül yönetim prensiplerini benimseyen ekip, bu prensipler aracılığı ile endüstriyel üretimden doğal üretime geçiş aşamasındadırlar. “8bin100” adlı yeni projeleri ile sağlıklı bir çevrenin geliştirilmesi için bütünleyici aktiviteleri bir araya getiren bir grup insanın beraber yaşadığı bir ortam amaçlamaktadırlar. Bu proje ile Türkiye’deki 81 ilin her birinde 100’er adet topluluk oluşturulması hedeflenmektedir. Yapılacak atölyeler, böyle bir projenin gerçekleştirilebileceği ve motivasyonu yüksek bir topluluğun çevrelerinde pozitif bir değişime sebep olabileceklerini göstermeye yardımcı olacaktır.

BUNU DA OKU:  İstanbul kirpiler için bile yaşanmaz bir şehir haline geldi

Ayrıntılı bilgi ve kayıt için buraya tıklayabilirsiniz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Ev ve Bahçe, Geri Dönüşüm, Hayat, Kendin yap, Kent, Mimari, Mobilya, Sanat ve Tasarım, Topluluklar
Bu sanatçı eski Mac bilgisayarların içine teraryumlar kuruyor

Fransız sanatçı Monsieur Plant bizi bilgisayarın başından uzaklaştırıp, doğanın gerçekliğine götürmek istiyor.

Kapat