Hiç şeker tüketmeyen biri 2 ay boyunca herkes gibi şeker tükettiğinde başına gelenler

İçine şeker eklenmiş işlenmiş gıdalar maalesef artık her yerde. Ama son 6 yıldır Avustralyalı film yapımcısı Damon Gameau, işlenmiş gıdalardan ve ekstra şekerden kaçınmayı başarmış. Buna rağmen, şekerin etkilerini anlatan yeni çekeceği belgesel için Gameau, 2 ay boyunca ortalama bir Avustralyalı gibi şeker tüketmeye denemiş.

O Şeker Filmi (That Sugar Movie) isimli belgeseli için yaklaşık 40 çay kaşığı şekeri 2 ay boyunca, özellikle az şeker içeren diyet yoğurt, gronalı barları ve sağlıklı meyve sularından da temin eden Gameau, bu süreç boyunca 9 kilo almış, vücut yağ oranı %7 artmış ve beli 10 cm genişlemiş.

Şimdiki partneri ile tanışmadan önce günde iki kutu kola tüketen, bir paket sigara içen biri olduğunu belirten Gameau, 20’li yaşlarında beslenme tarzının çok üstüne düşmediğini belirtiyor.

TIKLAYIN: “Şekersiz” yiyecek ve içecekler açlığınızı daha da arttırıyor

1465849551-syn-esq-1440603375-syn-del-1440421548-getty-damon-gameau

Daha sonra daha sağlıklı bir yaşam tarzını partneri ile beraber kabullediğini söyleyen Gameau, taze sebze ve meyve tüketmenin, kuruyemiş gibi sağlıklı atıştırmalıkları tercih etmesinin onu tamamen değiştirdiğini, bu değişimi daha fazla insana anlatma isteğinin ise yeni belgeseli için bir ilham kaynağı olduğunu belirtiyor.

Vücuduna olan etkilerinin yanı sıra, Gameau bu deneyden psikolojik olarak da etkilenmiş. Neredeyse her 40 dakikada bir odak gücünü kaybettiğini, unutkanlaştığını belirten Gameau, tekrardan şeker tükettiğinde bu etkilerin geçtiğini belirtiyor. Herkesin kendi gibi etkilenmeyeceğini kabul eden Gameau gene de gün içerisinde duygularının dengesinin bozulduğunu, bazı akşamlar uyumakta zorlandığını söylüyor.

gallery-1465849636-suga

O yüzden şekere bağımlılığın sadece fiziksel değil, psikolojik de olduğunu belirten Gameau, çocuklarımızı ve kendimizi şekerle ödüllendirdiğimizi söylüyor. Gameau, biliminsanlarının şekerin, beynin aşık olduğumuz zaman da ürettiği opioidlerin üretiminde de rol aldığını belirttiğini ve o yüzden böyle bir kültür oluştuğunu savunuyor.

BUNU DA OKU:  Uzaydan bir yeni tweet var!

Gameau, şeker tüketimini tamamen ortadan kaldırmayı değil, az miktarda ve sağlıklı kaynaklardan alınmasını savunuyor. Dünya Sağlık Örgütünün 6 çay kaşığı yani yaklaşık 24 gram şekeri geçmeyecek şekilde şeker tüketimini onayladığını belirten Gameau, çoğu insanın ne kadar şeker tüketmesi gerektiği konusunda bilgi sahibi olmadığını söylüyor.

İşlenmiş meyve suları, sporcu içecekleri, buzlu çaylar ve kola gibi içeceklerden özellikle kaçınılması gerektiğini belirten Gameau, karaciğerin bu şeker tüketimine alışamadağını savunuyor. Gameau, şekerin düşündüğümüzden daha fazla ürünün içinde olduğunu ve aşırı tüketimin maalesef dünyada şu anda gördüğümüz çoğu sağlık probleminin kanağı olduğunu belirtiyor.

coke-and-sugar-cube-image-2

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Türkiye’de son 10 yılda diyabetlilerin sayısı yüzde 80 ile yüzde 100 oranında arttı. Bunun sebebi ise yüksek şeker içeren ürünlerin tüketiminin artması. 24 gram olması gereken günlük şeker tüketiminin, sadece 1 su bardağı kolanın içerdiği 22 gram şeker ile neredeyse bittiğini göz önüne alındığında Gameau’ya katılmamak elde değil.

Kaynak: Cosmopolitan

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Gıda Gündemi, Hayat, Kendin yap, Kişisel Bakım, Şifa
90 yaşındaki süper babaanne her gün 30 km bisiklet sürüyor

Elena Galvez Şili’de yaşayan 90 yaşında bir babaanne ve her sabah taze yumurtalarını pazarda satmak için 15 kilometre uzaktaki pazara...

Kapat