İşlenmiş gıdadan uzak durmanın 7 yolu

Dengeli ve sağlıklı beslenmenin en kolay ve etkili yolu işlenmiş gıdalardan uzak durup doğal besinlere dönmek. Şehir hayatında ise her öğünde paketli ve hazır gıdalardan uzak durmak bazen zorlayıcı olabiliyor. Yoğun bir iş gününün akşamı mecburen süpermarkette ya da eve verilen bir siparişle bitebiliyor. Her öğünde işinize yarayacak bu 7 tüyo ile işlenmiş gıdalardan uzak ve sağlıklı beslenmek mümkün.

1. Etiket okuyun

823562837432

Gıda ile ilgili hemen her yazımızda etiket okumanın ne kadar önemli olduğundan bahsediyoruz. Bir kez daha tekrarlayalım; hiçbir paketli gıdayı etiketini okumadan almayın. Etiketten kastımız yalnızca kalori, yağ ve karbonhidrat miktarını belirten kısım değil ‘içindekiler’ bölümü. İşlenmiş şeker ya da un içeren, bilmediğiniz içeriklere sahip ya da çok fazla içerikten oluşan ürünlerden uzak durun.

2. Ekolojik pazar ziyaretlerinizi artırın

23423423

Ekolojik pazarlarda satılan ürünler önceden test edilmiş, doğallığı garantili ürünlerdir. Bu ürünlerle süpermarketteki ürünler arasında fiyat açısından uçurumlar olduğunu varsaymaktan vazgeçin ve pazara gidip ürünlerin kalite ve fiyatlarını bizzat karşılaştırın.

3. Ekmeğinizi bildiğiniz yerden alın

234234234

Mahalle fırınının ne kadar değerli olduğunu anlamak için paket içerisinde satılan ekmeklerin etiketini okumanız yeterli. Ekmeğinizi güvendiğiniz fırından alın. Beyaz ekmek yerine tahıllı ekmek tüketin.

4. Daha fazla tahıl tüketin

32423423

Müsli, makarna ve kraker gibi hazır satın aldığınız kuru gıdaları tahıllılarıyla değiştirin. Böylece işlenmiş beyaz un alımını en aza indirir, sindirimi ve bağışıklık sistemini güçlendiren yararlı tahıl tüketiminizi artırmış olursunuz.

5. Mısır şurubuna dikkat

423234234

İçeriğinde mısır şurubu ya da işlenmiş şeker bulunan gıdalardan uzak durmaya çalışın. İçeriğindeki ilk üç içeriğinden biri işlenmiş şeker olan hiçbir şeyi satın almayın.

6. Çocuk menüsü sipariş etmeyin

3423432

Çocuğunuzla bir restorana gittiğinizde çocuk menüsünden uzak durun. Çocuk menüleri genellikle patates kızartması, köfte gibi çocukların sevdiği zararlı gıdalardan oluşur. Bunun yerine menüdeki sağlıklı aperatiflerden sipariş ederek çocuğunuzun güvenli bir öğün geçirmesini sağlayın.

BUNU DA OKU:  Türkiye'nin şebeke suyu hakkında 8 gerçek

7. Kendi abur cuburlarınızı yapın

23432423

Pişiren siz olduktan sonra abur cuburu ne miktarda tükettiğiniz konusunda endişelenmeniz gerekmez. Sağlıklı, katkı maddeleri içermeyen abur cuburlar hazırlayın ve keyifle tüketin. Sonuç olarak yediğiniz şeyin içinde ne olduğunu en iyi siz biliyorsunuz.

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Beslenme, Çocuk ve Bebek, Gıda, Gıda Gündemi, Yeme İçme
Dünyayı değiştirecek 100 belgesel

En sevdiğimiz ve sıkça başvurduğumuz internet sitelerinden biri olan Films For Action dünyayı değiştirmek için ilham alınacak 100 belgesel listesini...

Kapat