Mutlu çocuk yetiştirebilmenin sekiz adımı

 

Çocuklarda farkındalık yaratıcı ve benliklerini geliştirici aktiviteler ve etkenler üzerine son 20 sene içinde faydalandığımız ve herkesin bilmesini tavsiye ettiğim bir sürü araştırma yayınlandı.

Tabii ki çocuklar farklı kişiliklerle, yeteneklerle ve benim de çokça kullandığım bir kelime olan farklı bir ‘tabiat’la dünyaya geliyorlar ve şekilleniyorlar. Bazıları risk almayı severken, bazıları daha temkinli oluyor. Öyle ya da böyle, kendilerine ve hayata karşı kazandıkları farkındalık, kendilerini daha derinden keşfetmelerini sağlıyor ve yaşamlarına ışık tutuyor.

Son 20 sene içinde yapılan araştırmalar sonucunda çocukların erken yaşlarda farkındalık kazanmalarının faydaları şöyle açıklanıyor:

Sosyal becerileri geliştirir
Developmental Psychology adlı yayında paylaşılan bir çalışmaya göre, küçük yaşlarda duyarlılık üzerine çalışan çocukların sosyal davranışları %24 oranında daha fazla gelişim gösteriyor. Bu davranışların yönünü belirleyen stress ve agresyon daha az görülürken, iyimserlik de kişisel gelişimlerini ilerleten en önemli etkenlerden bir tanesi.

Okul hayatını olumlu etkiliyor
Aynı çalışma aynı zamanda matematik başarısının da %15 olumlu etkilendiğini gösteriyor. Uzun sureli dikkati yönlendirebilmek de bu şartlarda ölçülebilir bir fark yaratıyor.

c

Yaratıcılığa etkileri
Stres yaratıcılığın düşmanıdır. Harvard’lı biliminsanlarının kanıtladığı üzere meditasyon, strese ve endişeye yol açacak hormonları azaltıyor. Yaratıcılık ve ilham alma, daha az dert edinen ve gergin olan çocuklarda yeşeriyor. Düşüncelerini kontrol edebilen çocukların daha fazla sanatsal aktiviteye yöneldikleri gözlemleniyor. Kendi hayatlarımıza baktığımız zaman bizler de öyle değil miyiz?

Dürtülerine engel olmayı öğretiyor
Toplumda yaramaz diye adlandırılan çocuklar genellikle, kontrolsüz heyecanla davranan ve aksiyon alan çocuklardır. Duyarlılık; dürtüler ve aksiyon arasındaki bağlantıyı kontrol eder ve çocuğu kendi için daha iyi sonuçlanacak davranışlara yönlendirir.

Sınırsız düşünceye yönlendirir
Bilinçli çocuklar, baskın fikirlere daha az boyun eğenlerdir. Farkındalık çalışmaları yapan çocuklar, çevresinde uçuşan fikirlerden daha az etkilenebiliyor diyebiliriz.

BUNU DA OKU:  Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

Peki çocuklar nasıl farkındalık kazanır? Bunun için özel bir kampa ya da bir okula mı ihtiyaç var? Hayır, yok. Önce aile içindeki iletişim ile kazanacağı anlayış ve düzeni yaratmak aslında çok da zor değil.

1.Teknolojiyi birinci sıraya yerleştirmeyin
Bir gün için telefonları, bilgisayarları kapatmayı denediniz mi hiç?

Teknoloji ile fazla zaman geçiren çocuklar, dürtülerini kontrol etmekte zorlanır ve kendilerini irdelemek onlara uzun ve zahmetli bir işlem gibi gelir. Eğer teknoloji, aile iletişiminizin ortasında duruyorsa, kapatma tuşuna basın ve kendinizi çocuğunuzla fikir alışverişi yapmaya bırakın.

2.Yaratıcı alanınızı oluşturun
Resim yapma, çizme, karalama, müzik yapma, enstrümanlarla haşır neşir olma, ve benzeri aktiviteler zaman ve sabır gerektirir. Bir oyunu oynamak ise özveri ister. Dikkatlerini oyuna ve aktivitelere yönlendiren çocuklar, kendilerine daha fazla güvenir ve yaratıcılıklarını geliştirebilirler.

c2

3.Günlük tutmayı atlamayın
Tutulan günlükler, alınan notlar, hem çocukların hem de yetişkinlerin kendisine ayna tutmasını sağlar. Eğer çocuğunuz bir gün günlük tutmaya karar verirse, bu fırsatı kaçırmadan siz de başlamalısınız.

Kendi hayatınızdaki kesitleri, kendinize sorduğunuz soruları, kağıda dökmeye başladığınız zaman bir çeşit meditasyon başlar aslında. Böylelikle çocuğunuz da kendi seçimlerini tekrardan gözden geçirme fırsatı bulur.

4. Aile toplantıları düzenleyin
Aile toplantıları ev içindeki iletişimi güçlendirmek için birebir. Haftada bir kere herkesin düşüncelerini paylaşabileceği böyle bir özel zamanın yaratılması hem karşılıklı anlayış adına hem de güven bağlarının yaratılması açısından harika.

5. Kendi meditasyon sırrınızı keşfedin
Uzak doğu sanatları ve yoga tarzına yakın pratikler ile ilgilenen çocukların kendi iyiliklerini ve refahlarını olumlu yönde etkiledikleri tespit edilmiş. Kişisel gelişimlerine kucak açan bu pratikler, içlerindeki yaşam kaynağını keşfetmelerine yardımcı olacaktır.

6. Fedakarlığa izin verin
Farkındalık yaratan en mükemmel kaynak bir arkadaşlık ve bir toplulukla birlikte hareket etmektir. Çocuğunuzun bağlılık ve aidiyet duygusunu keşfetmesi için gönüllülük projelerinin bir parçası olmasına izin verin. Fedakarlık, çocuğunuzun empati kavramını keşfetmesi için iyi bir başlangıç olacak.

BUNU DA OKU:  90 yaşındaki süper babaanne her gün 30 km bisiklet sürüyor

7.Çocuğunuzun gününü planlayın
Çocuklar değişmeyen düzeni severler ve plan dışı bir gelişme olursa bundan hoşlanmayabilirler. Örnek olarak, evdeki sorumluluklar ve çocuğunuzun yerine getirmesi gereken görevleri ile ilgili bir plan yapabilirsiniz ama mutlaka çocuğunuzun esnek olmasına izin vermelisiniz. Bu esnekliğin içine bir uyum ve tutarlılık da eklerseniz kaosu da engellemiş olursunuz. Yani kısacası aniden çıkabilecek maceralara herkes hazırlıklı olmalı.

8. Örnekte olduğu gibi…
Bilinçli ebeveynler, çocuklarına örnek olurlar ve aralarındaki bağ gitgide güçlenir. Bu en kolay farkındalık yaratma örneği değil mi? Çocuğunuza bir şey öğretmek isterseniz öncelikle siz uyguladığınızdan emin olmalısınız.

bebe

Bu yazı Kapbula‘nın katkılarıyla hazırlanmıştır.

Kaynak: Mind Body Green

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Çocuk ve Bebek, Eğitim, Genel, Sağlık
Çocuğunuz için yepyeni doğa dostu oyuncaklar

Artık oyuncak seçenekleri sonsuz. Plastikten kaçarak, kimyasal boyalardan uzak bir oyun alanı yaratmak mümkün.

Kapat