Siz bayram tatilindeyken: Sıcaklar insanlığı tehdit ediyor, doğayı tahrip yasası geri geliyor, Çin “ormanşehir” kuruyor

Tatildeyken biz gündemden uzaklaşmayı tercih etsek de, hayat bayram, tatil dinlemiyor devam ediyor. Biz de siz gündemden geri kalmayın diye sürdürülebilirlik ve doğa haberlerinden önemli başlıkları sizin için özet geçiyoruz.

1- Sıcaklar artık insanlığı tehdit ediyor

Önümüzdeki senelerde ölümcül sıcak hava dalgaları giderek daha büyük bir problem haline gelecek. Daha uzun süre ve daha fazla bölgede gerçekleşmesi beklenen sıcak hava dalgaları 2100 yılında her 4 kişiden 3’ünü etkileyecek.

36 ülkede 146 şehirde gerçekleşen 783 ölümcül sıcak hava dalgasından veri toplayan araştırmanın sonuçlarına göre sera gazı artışı şu andaki gibi devam ederse, 2100 yılında dünya nüfusunun %74’ü 20 gün boyunca sürecek ölümcül sıcaklıklara maruz kalacak. Şu anda bu rakam dünya nüfusunun %30’u, yani her 3 kişiden 1’i.

TIKLAYIN: Küresel ısınma yüzünden şehirlerde ortalama sıcaklık 8°C artacak

Türkiye sera gazı salımına böyle devam ederse özellikle 2070 yılından sonra nüfusun yoğun olduğu bölgelerde ölümcül sıcaklıklar ile karşılaşacak.

Sıcak hava dalgalarının etkisi hava sıcaklığı ile değil, özellikle nem ile daha da artacak. Nem arttıkça insan vücudunun bir soğuma çabası olan terleme verimsizleşiyor. Böylelikle sıcak hava dalgaları daha da tehlikeli bir hal alıyor.

Araştırma; şehirlerin nüfusu arttıkça, şimdilik elimizden gelenin en iyisi olan Paris Anlaşması’nın bile etkili olmayacağını, anlaşmanın etkilenecek nüfusu sadece %25 oranında azaltacağını belirtiyor.

2- Bursa’daki fabrikanın ‘bayram hediyesi’: Binlerce balık öldü

Arşiv foto

Diken’in haberine göre Manyas Kuş Gölü’nden Marmara Denizi’ne dökülen Karadere’de toplu balık ölümleri görüldü. Derede iki gün içinde binlerce balık ölürken, buna yakındaki fabrikanın kirli atıklarını dereye boşaltmasının neden olduğu iddia edildi. Derede balçık tabakası da oluştuğu gözlendi.

Bölgede yaşayanlar yakın zamanlarda oldukça temiz olan bu derenin, fabrikanın arıtmasını kullanmadığından artık balçıkla dolduğunu belirtiyor. Köylülerden Sebahattin Yağız yıllardır mücadele verdiklerini ama işletmenin cezayı göze aldığını ve  daha az kişinin farkedeceği bayram tatilleri gibi günleri fırsat bilerek atıkları bu günlerde bıraktığını öne sürüyor.

BUNU DA OKU:  Dünya Çevre Günü: 5 Haziran

3- Yatağan’da kömür tarihi mezarları da yok ediyor

Evrensel’in haberine göre Muğla’nın Yatağan İlçesi’nde kömür ocağı çalışmaları sırasında antik döneme ait çocuklar için yapılmış mezarlık ortaya çıktı ama bu mezarların iş makineleri yüzünden hasar gördüğü tespit edildi.

Mahallenin zeytinliklerinin bulunduğu alanda genişleme faaliyetlerini sürdüren kömür ocağının çalışmaları sırasında çok sayıda küçük çocuk mezarı ortaya çıktı. Mezarlardan birisi iş makinesi tarafından kırılırken kalan mezarların incelenmesi için civardaki çalışmalar durduruldu.

Turgut Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Kazım Erol, daha önce de kömür madencilerinin yaptığı çalışmalar sırasında çok sayıda antik değer taşıyan sütun ve taşın traktörlere yüklenerek götürüldüğüne şahit olanlar olduğunu belirtiyor ve Lagina Antik Kenti Müze Müdürlüğü’nün uyarıları ciddiye almadığını belirtiyor.

4- Çin hava kirliliği ile savaşacak “Ormanşehir” için çalışmalara başladı

Çin Halk Cumhuriyeti’nin Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi’nde bulunan Liuzhou şehrinde şimdiye kadar görülmemiş bir çalışma yapılıyor. Daha önce de yaptığı dikey bahçe projeler ile tanınan Stefano Boeri Architetti, enerjisini jeotermal ve güneş enerjisinden karşılayacak ve binalardaki dikey bahçeler de dahil olmak üzere 1 milyon bitkiye ev sahipliği yapacak bir şehir kuruyor.

TIKLAYIN: Çin Nanjing’de hava kirliliğine karşı dikey ormanlar kuruyor

Liujiang nehri boyunca kurulacak 30 bin kişilik şehir, neredeyse 100 türden bir milyon bitki içeren tamamı dikey bahçeler ile kaplı binalardan oluşacak. Bu bitkiler 900 ton oksiyen üretirken aynı zamanda her yıl 10 bin ton karbondioksiti ve 57 ton kirleticiyi havadan temizleyecek.

2020’de tamamlanacak tasarım pahalı ve kamusal alan kavramından uzak olduğu için çevreciler arasında bir tartışma yaratsa da, dikey ormanların hava kirliliğine karşı önemli bir rol oynayabileceği düşünülüyor.

5. Doğayı tahrip tasarısı yeniden Meclis’te

Gezi Direnişi’nin ardından rafa kaldırılan tartışmalı ‘Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Yasa Tasarısı’ yeniden Meclis’te. Tasarı, koruma alanlarına yapılaşma yolunu açıyor.

BUNU DA OKU:  Doğanın hakları iade edilsin

Her alanın tek bir koruma kategorisine alınmasını öngören tasarı, koruma alanlarında savunma, ulaşım, haberleşme ve enerji tesisleri yapılmasına izin verilmesini sağlıyor. Korunan alanlar, kişi ya da şirketlerin talebi üzerine yeniden değerlendirilebilecek.

Söz konusu tasarı ile öngörülen bazı şu düzenlemeler şunlar:

  • Kurumlar arası görev ve yetki karmaşasını önlemek amacıyla her alan tek bir koruma kategorisi adı altında korunacak.
  • Korunan alanların yeniden değerlendirilmesi söz konusu olabilecek. Yeniden değerlendirme işlemleri bakanlıkça resen veya kişi ya da şirketlerin talebi üzerine başlatılabilecek. Yeniden değerlendirme kararı ile daha önce belirlenmiş ve ilan edilmiş korunan alanların sınırları değiştirilebilecek, kısmen veya tamamen farklı korunan alan kategorisi kapsamına alınabilecek veya koruma kararı kaldırılabilecek.
  • Korunan alanlarda bulunan mülkiyeti Hazine’ye ait orman vasfındaki taşınmazlar ile bakanlığa tahsis edilen Hazine taşınmazları üzerinde şahıs ve şirketlere, alanın planlarına uygun olması şartıyla, savunma, ulaşım, haberleşme, su isale hattı, doğalgaz, petrol, enerji iletim hattı, altyapı tesisleri, gölet ve mezarlıklar için bakanlık tarafından izin verilebilecek.

Kaynak: CNN, Inhabitat, Cumhuriyet

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Geri Dönüşüm, Hayat, İklim Değişikliği, Kent, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Mimari, Sanat ve Tasarım, Teknoloji, Yenilenebilir Enerji
#AramızdaNeVar: İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası 25 Yaşında!

19 Haziran'da başlayan İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası 25 Haziran’da düzenlenecek Onur Yürüyüşü ile son bulacak.

Kapat