Küresel düşün, yerelde harekete geç

Benim için 2015 kışı İstanbul’un en soğuk kışlarından biriydi ama NASA’daki biliminsanları 2015 yılının küresel olarak en sıcak yıl olacağından oldukça emin, hem de diğer yıllara çok büyük bir fark atarak.

Ağaçlardan ormanı görememek sözünün en uygun olduğu yerlerden biri iklim koşulları olsa gerek. Tabii ki, kendi şehrimizin iklimi bizim daha çok ilgimizi çekiyor ama asıl problem yerel iklim koşulları ile küresel iklim koşullarına yorum yapmak.

2131531431

Biliminsanları yayınladıkları raporda 2015 yılının Ocak ve Nisan aylarının iklim ve hava değişikliklerini kayıt altına tuttuğumuz yılların en sıcak Ocak ve Nisan ayları olduğunu belirtiyor. Bu Nisan aynı zamanda NASA’nın kayıtlarındaki en sıcak Nisan ayıydı.

Bizler şaşırsakta, biliminsanları küresel sıcaklığın rekor kırdığı yıllarda görülen El Niño’nun %90 oranında bütün yaz boyunca devam edeceğini ve %80 oranında tüm yıl boyunca bölgeyi etkisine alacağını hesaplıyor.

Belki aşağıdaki harita size yardımcı olabilir. NASA tarafından oluşturulan bu harita Nisan 2015 ayını 1951 ve 1980 yılları arasındaki diğer Nisan ayları ile karşılaştırıyor. Türkiye’nin diğer yıllara göre daha soğuk olduğunu belirten açık mavi renk ile görüyoruz, ama diğer ülkelere baktığımızda özellikle kutup bölgelerinde gözden kaçmayan koyu bir kırmızı ile belirtilen rekor bir artış var.

134132589434

Özellikle benim ilgimi Sibirya’daki permafrost yani kalıcı buzul alanların olduğu kısım çekiyor. Şu anda havada bulunan karbon oranı 3 katına çıkarabilecek bir karbon ve en azılı sera gazlarından metan gazının bolca bulunduğu bir alan erimek üzere. Olabilecek şeyler konusunda da biliminsanları “Emin değiliz” yorumunu yapıyor.

BUNU DA OKU:  #esmiyor'a cevaben ormanlar
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, İklim Değişikliği
Bir hayalin adı: 8bin100

Nasıl biz ne yersek oyuz diyorsak, Aysun da inekleri için aynısını diyor

Kapat