Temmuz’da Plastik Atık Üretmiyoruz: Plastic Free July

Plastic-free July (Plastiksiz Bir Temmuz), 2011 yılında geliştirilen basit bir fikirdir. İnsanların Temmuz ayında tek kullanımlık plastik ürünleri kullanımını reddetmeye teşvik ederek hayatımızdaki plastik miktarı konusunda farkındalık yaratmayı amaçlar.

Plastic free July, Batı Avustralya’daki Perth, Batı Metropoliten Bölge Kurulu’nun (Western Metropolitan Regional Council, WMRC) bir girişimidir. 2011 yılında Perth’in bazı banliyölerinde plastik kullanımı konusunda yerel bir topluluk inisiyatifi olarak başlatılmışken, 2012 yılında diğer eyaletlerin ilgisini çekti ve 2013’te dünyaya açık hale geldi. 2015’te ise 85 ülkeden 36.000’den fazla destek aldı. Bu yıl katılımın 1 milyondan fazla olması öngörülüyor.

Plastik tüketimi söz konusu olduğunda, bir Kuzey Amerikalı’nın kişisel ayak izi yılda 147 kilogramdır ve bu miktarın yaklaşık yarısı tek kullanımlık ürünlerden kaynaklanmaktadır. Türkiye’de de durum çok farklı değildir. Plastik kirliliğini önlemek için üretim ve tüketim konusunda herhangi bir değişiklik olmadığı sürece, bu küresel ayak izi önümüzdeki yirmi yılda iki katına çıkacaktır.

Plastiksiz Bir Temmuz hareketinin amacı oldukça basit; Temmuz ayı boyunca tek kullanımlık plastikleri olabildiğince reddetmek. Hareketin websitesi üzerinden bir gün, bir hafta veya bir aylık süre için kaydolabilir ve plastik diyetinize başlayabilirsiniz. Reddedilen ürünler arasında ilk 4’ü ise şunlar oluşturmaktadır; poşetler, plastik su şişeleri, pet bardaklar ve pipetler.

Peki plastik kullanımını neden engellemeliyiz?

  • Yalnızca birkaç dakika kullanılan plastik şişeler, poşetler ve ambalajlar için sonsuza kadar doğada kalacak şekilde tasarlanmış malzemeler kullanılıyor.
  • Bu malzemeler doğada bozunmuyor. Aksine, doğayı tahrip ediyor ve doğanın dengesini bozuyor.
  • Geri dönüşüm sürecine daha alt basamaklardan katılabiliyor. Downcycling, olarak adlandırılan bu süreç “kullanılmış şeylerin daha az kalitedeki ürünlere dönüştürülmesi” olarak tanımlanmaktadır.
  • Çoğunun yaşam ömrü okyanuslarda sonlanmaktadır. Bilim adamları tarafından, 2050 yılına kadar okyanuslarda, balıklardan çok plastik bulunacağı tahmin edilmektedir.
  • Ekolojik ayak izimizi artırmaktadırlar. Dünya fosil yakıtlarının %6’sı plastik imalatında kullanılmaktadır.
  • Şimdiye kadar yapılan plastiklerin her bir parçası hala varlığını korumaktadır. Ayrıca bu yüzyılın ilk 10 yılında dünya ekonomisi 1900’ün tamamından daha fazla plastik üretmiştir.
BUNU DA OKU:  Yumurtasız Kahvaltı

Çözümün bir parçası olmaya ise aşağıdaki yöntemlerle başlayabilirsiniz;

  • Plastik ambalajda olan ürünleri almaktan kaçının. Yeniden kullanılabilir bez çantalar ile eksiklerinizi temin edebileceğiniz alternatiflere yönelin.
  • Kullanılması kaçınılmaz olan plastiklerin ise geri dönüşüme kazandırıldığından emin olun.
  • Arkadaş ortamlarınızda, iş yerlerinizde, bulunduğunuz topluluklarda bu akımdan bahsedin ve fikri yaymaya çalışın.
  • Çabanızı, başarınızı sosyal medyada yayınlayın.
  • Kullanımını reddettiğiniz plastikleri veya aldığınız önlemleri @plasticfreejuly #plasticfreejuly etiketiyle paylaşın. Bence Türkiye’den katılımı da görebilmek ve gösterebilmek için #plasticfreejulyturkey #plastiksizbirtemmuz etiketlerini de eklemeyi unutmayın.
Görsellerde yer alan plastikler bir zamanlar birilerinin elindeydi. Belki benim, belki de senin.

Ortalama kullanım süresi 12 dakikayı geçmeyen tek kullanımlık plastikler okyanus canlılarının hayatına mal oluyor, denizleri kirleterek sağlığımızı tehdit ediyor. Plastik bağımlılığımız bizi birer seri katile dönüştürdü, ya kurbanlarımızdan üstün bir ırk olduğumuzu düşünmemizden ya da yaşam savaşlarını gözden ırak verdiklerinden görmezden gelmeye devam ediyoruz.

Tek kullanımlık ürünler bize kolaylıklar sunuyor. Yanımızda çanta veya şişe taşımadan, ihtiyaç duyduğumuz anda düşük bütçe ile (çoğu zaman ücretsiz) ürünleri temin edebilmemizi sağlıyor. Biz bunun sıradanlaştığı bir düzene doğduk.

Ancak kabul etmeliyiz ki poşet, şişe, pipet veya pet bardak ihtiyaç değil lükstür. Nitekim tarihin en kesin yasalarından biri de şudur: Lüksler zamanla ihtiyaç haline gelir ve yeni zorunluluklar ortaya çıkarır [Sapiens, Harari Y. N., sf: 99].

Başlatılan hareket, aynı zamanda bir meydan okumadır. Modern yaşamın bir parçası haline gelen plastikleri reddederek statükoya meydan okumaktır.

Ülkemizde akıma dair bir yazıya ratlayamadım (varsa lütfen yönlendirin); ancak, sosyal medya aracılığıyla, oluşturulan küresel ağa katılım sağlayabileceğimizi, farklı gruplarla bağlantı kurabileceğimizi, farklı kaynaklardan yararlanıp kişisel deneyimlerimizi paylaşabileceğimizi düşünüyorum.

Herkesi Plastiksiz Bir Temmuz hareketine destek vermeye çağırıyorum. Yetkililerin adım atmasını beklemek yerine, kendimizi çözümün birer parçası hissetmemizi sağlayacak bu akım ile plastik ayak izimizi azaltalım. Bu sayede yeni alışkanlıklar edindiğimiz bir ay olmasını diliyorum.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ferhan Hasmaden

Mimarlık Bölümü mezunuyum. Yıldız Teknik Üniversitesi Yapı Fiziği programında doktora eğitimimi sürdürmekteyim. En önemlisi ise; doğaseverim. Kontrolsüz tüketime, atık üretmeye ve yeşilden çalan imara karşıyım.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Genel, Geri Dönüşüm
Küresel ısınma daha fazla ani yağışa, betonlaşma daha fazla sele sebebiyet verecek

İstanbul ve çevresi sabah saatlerinden beridir ani yağışın getirdiği su baskınları ile su altında kalan arabaların, yüzerek yol aşmaya çalışan

Kapat