Yazın ortaya çıkan 7 plastik tuzağından uzak durma yolları

Plastiği hayatınızdan çıkarmak zaten zahmetli bir işken, yaz aylarında plastikten uzak durmak daha da zor hale geliyor. Şişme havuz ve deniz oyuncakları, plastik terlikler, pet su şişeleri, tek kullanımlık piknik malzemeleri derken bir sezonda tahmin ettiğinizden çok daha fazla plastik tüketiyor olabilirsiniz. Yaz mevsimi ile birlikte ortaya çıkan kısa ömürlü plastik eşyaları ve alternatiflerini derledik.

1. Tek kullanımlık çatal bıçak, tabak ve bardaklar
Havaların ısınması ile birlikte parkta, bahçede ve sahilde yapılan piknikler de sıklaşıyor. Pikniğe giderken tek kullanımlık plastik çatal bıçaklar, tabaklar ve bardaklar yerine evde kullandığınız malzemeleri götürün. İşiniz bittiğinde durulayıp piknik sepetinize koyabilir ve eve döndüğünüzde yıkayabilirsiniz. Kalabalık bir piknik düzenliyorsanız davet ettiğiniz misafirlerinizden de aynısını yapmalarını isteyebilirsiniz. Piknik örtünüzü de kumaş tercih etmeyi unutmayın.

2. Yolculuk sırasında arabada tüketilenler
Özellikle uzun yolculuklarda her molada satın alınan kuruyemiş, sandviç, su ve kahve gibi ambalajlı gıdalar yerine evde hazırladığınız sandviç ve atıştırmalıklar ile bireysel su mataranızı tercih edin. Böylece hem plastik tüketiminizi azaltmış hem de içeriğini bildiğiniz yiyecekler tüketmiş olursunuz. Yol üzerinde sevdiğiniz bir kafe ya da restoranda mola vererek de ambalajlı gıda tüketiminin önüne geçebilirsiniz.

3. Kalitesiz, parmak arası terlikler
Ucuza satılan ve birkaç kullanımda kopan parmak arası terlikler yerine sağlam, yıllarca kullanabileceğiniz terlikleri tercih edin.

4. Şişme deniz oyuncakları
Birkaç kullanımda delinen, çabuk patlayan şişme oyuncaklar yerine yıllarca kullanabileceğiniz kalitede malzemeden yapılmış deniz yataklarını ve şişme oyuncakları tercih edin.

5. Plastik kova ve kürek takımları
Kumu doğru düzgün kazanamayan, çabuk çatlayan ve kırılan plastik kova kürek takımları yerine çocuğunuza balkonda kullandığınız saksı takımlarınızın kazma ve küreklerini, yine evdeki saksılarınızı verebilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Doğa Gözlem Okulu başlıyor

6. Ucuz, plastik yazlık sandalyeler
Özellikle mobilyada ucuz ve kısa ömürlü olanları tercih etmek akıl kârı değil. Beğendiğiniz plaj ve bahçe mobilyalarını bir kez satın alın ve yıllarca kullanın.

7. Kokteyl süsleri
Plastik pipetler, kağıt şemsiyeler, karıştırıcılar ve daha nicesi. Gittiğiniz mekânlarda garsonunuzdan içeceğinize süs koymamasını rica edin. 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yazın ortaya çıkan 7 plastik tuzağından uzak durma yolları” için 31.212 yorum

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Çocuk ve Bebek, Ekoloji, Ev ve Bahçe, Geri Dönüşüm, Hayat, Oyuncak
Güneydoğu’dan yenilenebilir enerji adımları: Güneş tarlaları ve biyogaza ilgi büyük

Her ne kadar Türkiye yerli enerji kaynaklarından kömürü birincil kaynak olarak seçmiş olsa da, arka arkaya çıkan bütün raporlar, ülkemizin

Kapat