100 yıl yaşamanın sırrı bahçecilikle uğraşmak olabilir mi?
Dünyanın en uzun yaşayan insanları üzerinde araştırmalar yapan New York Times yazarı ve National Geographic araştırmacısı Dan Buettner, dünyanın dört bir yanında yaşayanların uzun ömürlülükleriyle ünlü oldukları beş yerde çalıştı: Japonya’daki Okinawa, Kosta Rika’daki Nicoya, Yunanistan’daki Icaria ve Kaliforniya’daki Loma Linda ve İtalya’daki Sardunya Adası.
TIKLAYIN: Yeni başlayanlar için balkon bahçeciliği
‘Mavi Bölge’ olarak bilinen bu alanlarda yaşayan insanların sosyal destek ağlarına sahip olma, her gün egzersiz yapma alışkanlığı, bitki bazlı bir beslenme biçimine sahip olma gibi ortak özellikleri var. Bunun yanında, bu insanlar akla bir anda gelmeyecek bir başka ortak özelliğe de sahip: 80 hatta 90 yaşından sonra bile bahçecilik yapmaya devam etmek.
Moral yükseltici
Orta derecede fiziksel aktiviteye sahip, açık alanda zaman geçirilen bir yaşam tarzının daha uzun yaşamla bağlantılı olduğu biliniyor ve bahçecilik, her ikisini de gerçekleştirmek için kolay bir yol olarak karşımıza çıkıyor. “Bahçeniz varsa, çoğu gün bazı düşük yoğunluklu fiziksel aktiviteler içerisinde olursunuz ve rutin çalışma eğiliminiz vardır” diyor Buettner.
Bahçıvanların daha uzun yaşadığı ve daha az stresli olduğuna dair kanıtlar olduğunu söylüyor ve çeşitli çalışmaların bunu doğruladığına, bahçeciliğin hem fiziksel hem de zihinsel sağlığa yararlarına işaret ediyor.
Hollanda’da yakın zamanda yapılan bir çalışmada, araştırmacılar katılımcılardan stresli bir görevi tamamlamalarını istedi ardından onları iki gruba ayırdı. Bir grup kapalı alanda kitap okurken, diğerleri açık alanda 30 dakika boyunca bahçecilik yaptı. Okuyan grup, ruh hallerinin “daha da kötüleştiğini” bildirirken, bahçeyle uğraşanlar yalnızca stres hormonu kortizol seviyelerini düşürmekle kalmayıp, aynı zamanda iyi bir ruh hali için “tamamen restore edildiklerini” hissettiler.
60’lı yaşlarındaki erkekleri ve kadınları takip eden Avustralyalı araştırmacılar, düzenli olarak bahçecilik yapanların, bahçecilik yapmayan gruba göre% 36 daha düşük demans riski olduğunu tespit etti.
Alzheimer ve demans gibi bilişsel sorunlardan mustarip yaşlı insanlar arasında yapılan ön araştırmalar bahçe düzenlemesi ve bahçecilik terapisinin yararlarını bildiriyor. Örneğin güneş ışığı ve temiz hava, yaşlı insanların daha sakin hissetmesine yardımcı olurken, çeşitli bitki ve sebzelerin renkleri ve dokuları görsel ve dokunsal algının gelişmesine yardımcı oluyor.
Uzun yaşamayı garantileyen bir yol yok belki ama bilim, bahçeciliğin ilerleyen yaşlarda yaşam kalitesini artırdığını söylüyor.
Doğanın sizi beslemesine izin verin
Bahçeciliğin yararları doğrudan sağlığa etkileri ile sınırlı değil. Bahçe ile uğraşmanın sosyal faydaları da daha uzun bir yaşam sürmemize katkıda bulunuyor. Dünyada 100 yaşına kadar yaşayanların en yoğun olarak bulunduğu (her 100.000 kişide 50 kişi) bölge olan Okinawa’da araştırmalar yapan Dr. Bradley Willcox, burada yaşayan insanların ilerleyen yaşlara kadar kendi minik bahçeleriyle haşır neşir olduklarını tespit etmiş: “Okinawa’da yaşayanlar sağlıklı bir şekilde yaşlanmak isteyen herkesin bir ikigai (yaşamak için bir neden) sahibi olması gerektiğini düşünüyorlar. Bahçecilik yapmak da size her sabah erken kalkmak için bir neden sunuyor.”
Üstüne üstlük, Okinawalılar, yuimaru (yüksek düzeyde sosyal bağlılık) konseptine oldukça önem veriyor: “Yerel bir pazarda bir araya gelmek, ürünlerinizi getirmek ve bahçenizdeki en son eserlerinizi paylaşmak büyük bir sosyal aktivite. İnsanlara ayaklarının yere bastığını ve sosyal olarak bağlantıda olduklarını hissettiriyor.”
İnsanın tabiatla olan bireysel bağlantısı da insanlarla olan sosyal bağlantıları kadar önemli. Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma, yeşilliklerle çevrili alanlarda yaşayan insanların daha uzun yaşadıklarını, kanser veya solunum yolu hastalıkları geliştirme ihtimalinin düşük olduğunu gösteriyor.
İskoçya’daki doktorlar, kan basıncını ve kaygıyı azaltmak ve genel mutluluğu geliştirmek gibi çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için doğada bir yürüyüş önerebilir. Bahçecilik – kentsel alanda küçük bir arazide bile – günlük yaşamınıza daha fazla doğa katmanın basit bir yoludur.
İskoçya’daki doktorlar artık, kan basıncını ve kaygıyı azaltmak ve genel mutluluğu geliştirmek gibi çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için doğada yürüyüş öneriyorlar. Kentsel alanda küçük bir arazide yapılsa bile bahçecilik, günlük yaşamınıza daha fazla doğa katmanın basit bir yoludur.
Son olarak bahçecilik yapmanın sağlığa beslenme açısından da faydaları bulunmakta. Araştırmacılar temel olarak sebze, meyve, zeytinyağı, tam tahıllar ve balıktan oluşan Akdeniz diyetinin insanların daha uzun yaşamasını sağladığını belirtiyorlar. Okinawa örneğinde de insanların çoğu kendi bahçelerinde yetiştirdikleri kudret narı ve tatlı patates gibi sebzeleri bolca tüketiyorlar.
Willcox, insanların kendi yetiştirdikleri ekolojik sebze meyveleri tükettiklerinde hem daha çok vitamin ve mineral aldıklarını hem de bu sebze ve meyveleri daha lezzetli bulduklarını da ekliyor.
Kaynak:
BBC
Yorumlar kapatıldı.