2 Dönümlük Dikey Çiftlik 720 Dönümlük Normal Bir Çitlikten daha fazla ürün üretir mi?

Dikey tarımdaki girişimler tarımın geleceğini kelimenin tam anlamıyla göklere çıkarıyorlar. Kaliforniya’dan bir girişim olan Plenty yaptığı projenin verimini şöyle dile getiriyor, ‘iki dönümlük kapalı dikey çiftlik, normalde 720 dönümlük bir “düz çiftlik” gerektiren ve % 95 daha az suyla yapılabilen verimlilik sağlıyor. Kuraklıkla karşı karşıya olan Kaliforniya eyaletinde, Plenty su tasarrufunu öncelendirerek yerel süpermarketlere taze ürün tedarik ediyor.

Plenty’nin 345 gün ürün tedarik edilebilmek için geliştirdiği dikey çiftlik için kullandıkları robotik ve yapay zeka teknolojileriyle üretim alanları adeta Star Trek dizisinden bir sahneye benziyor.

İç mekanda dikey tarımı desteklemelerinin nedenleri arasında, iklim değişikliği ve uzun mesafeler kat eden ürün tedarik zincirlerini ortadan kaldırılmak önde geliyor. Şirketin web sitesinde, kullandıkları teknolojinin “değişen hava ve mevsim şartları, zaman, mesafe, haşereler, doğal afetler ve iklim gibi tarımın kısıtlamalarını bertaraf ettiğiklerini” belirtiyorlar.

Amerika’nın en büyük taze meyve tedarikçilerinden olan Driscoll’un, Plenty’nin genişleyen dikey çiftlik portföyünde yıl boyunca çilek yetiştirmeyi kabul etmesinin arkasındaki nedenlerden biri bu olabilir. Bir çok yatırımcı kendi portföylerine Plenty’i ekleyerek, bu alanın gelişmesine katkıda bulunuyorlar.

Şirketin robotik tarafından taşınan dev dikey raflarda bebek lahana ve marul gibi yeşillik yetiştirme yöntemi, kısa süre önce SoftBank, Amazon CEO’su Jeff Bezos ve eski Google başkanı Eric Schmidt’ten 400 milyon dolarlık yatırım almasında önemli bir rol oynadı. Nakliye sektörünün daha az kullanılması, şüphesiz her yıl milyonlarca ton CO2’yi ortadan kaldıracaktır çünkü ürünleri ülkenin veya dünyanın dört bir yanındaki çiftliklerden şehir merkezlerine getirmek yerine, ürünleri şehre yakın bir depodan alınabilecek olması tarım sektörünün sera gazı salımı düşünüldüğünde büyük bir rol oynamaktadır.

Sera gazı salımını azaltmanın yaında, Plenty dikey çiftliklerinde mahsüllerini GDO’suz, pestisit veya herbisit kullanmadan yetiştiriyor ve kullanılmayan her damla suyu geri dönüştürerek (enerji kullanımları hariç) çevre dostu bir üretim yapıyor. Ayrıca sera gazı emisyonlarını düşük tutmak için San Francisco’daki çiftliklerinde % 100 yenilenebilir enerji kullanıyorlar. Yıl boyunca iklim kontrollü alanlarda güneşi taklit eden LED ışıklarla aydınlanan çiftlik, sebzelerin şaşırtıcı bir oranda büyümesini sağlayarak dönüm başına 350 kat daha fazla yiyecek üretiyor.

BUNU DA OKU:  Kedi ve köpekler için de sahil zamanı

Plenty’nin kurucu ortağı Nate Storey, COVID-19’dan kaynaklanan tedarik zinciri arızaları ve bu yılki Kaliforniya orman yangınları gibi doğal aksamalar, öngörülebilir ve dayanıklı bir ürün arzına olan ihtiyacın ancak dikey tarımdan gelebileceğini gösteriyor, diyor. İklim değişikliğinin artmasıyla ortaya çıkan kuraklık ve diğer hava koşullarına, çiftçilerin ve bilim insanlarının bulabilecekleri çözümler azaldığında, dikey tarım bir çıkış noktası olabilir gibi görünüyor.

Foto: Reuters

Dahası, sebze ve meyveler tahıllardan çok daha fazla mikro besin içerirken, fakat aynı zamanda çabuk bozulurlar ve bu nedenle daha pahalıdırlar. Tüm taze ürünleri uzun mesafelerden yüksek maaliyetlerle ithal etmek zorunda olan şu andaki konvansiyonel gıda sistemi, beslenme açısından toplumdaki dar ve düşük gelirlileri dezavantajlı duruma düşürmektedir. Dikey tarım, bu sorunu kalıcı olarak çözmenin yolu olabilir. Bunlara ek olarak, Plenty, geri dönüştürülmüş plastikten yapılan %100 geri dönüştürülebilen ve gıda atıklarını azaltmak için yiyecekleri daha uzun süre taze tutan yeni ambalajlar sunduklarını söyledi.

Bu yazı Good News Network’te yayınlanmıştır ve Lara Öztezcan tarafından Yeşilist için Türkçe’ye çevrilmiştir.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Lara Öztezcan

Ben Lara, Nisan 2001 İstanbul doğumluyum. Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Programı birinci sınıf öğrencisiyim.Şehirde yaşamama rağmen ailem sayesinde çocukluğumu doğayla iç içe, toprak ve deniz aşığı bir çocuk olarak geçirdim.  Bu aşkım daha sonrasında lise yıllarımda dalışa başlamam ve sualtı dünyasını keşfetmemle beraber daha çok arttı.Şu an 2 yıldız dalgıç olmakla beraber İngilizce, Almanca ve Fransızca biliyorum. Farklı dillerden yayınlar okumak ve yeni bilgiler keşfetmeye her zaman açığım.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Gıda, Yenilenebilir Enerji
Pancarlı yeşil mercimek salatası

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO, Şubat ayında Dünya Baklagil Günü olduğunu hatırlatınca ben de size mercimekli bir salata

Kapat