2012’nin ardından

Senenin bu son günlerinde sizinle beraber geriye dönüp bu yıl yaşadığımız ve unutmak istemediğimiz olayları ve Yeşilist’in sizlerle beraber yaptığı aktiveleri hatırlayalım istedik. Ne de olsa bu gündem yoğunluğunda insan bir önceki gün ne yaptığını bile hatırlayamaz hale geliyor kimi zaman. Gelin son bir seneye beraberce bir bakalım.

OCAK – Bolu Barınağı

thumbnail_1356436401

 

Seneye Bolu Barınağı’nda yaşanan bir vahşey hikâyesiyle başladık. Ocağın ikinci haftasında barınak hayvanlarının bir metreden kısa zincirlerle kar altında donarak ölüme terk edildikleri haberi geldi. Onlarca gönüllü, yollar kapalı olduğundan barınağa kar altında kilometrelerce yürüyerek ulaştılar. Olayın ardından dev sokak hayvanlarına yardım kampanyaları düzenlendi. Barınakların durumu hâlâ iç açıcı değil. Haberi ve neler yapabileceğinizi görüntülemek için burayı tıklayın

OCAK – GDO’lu yemlere izin ve tepkiler

thumbnail_1356436947

 

Yine Ocak’ta Biyogüvenlik Kurulu’nun üç GDO‘lu mısır türünün ithaline yeşil ışık yaktığı ortaya çıktı. Bunun üzerine Slow Food Fikir Sahibi Damaklar lideri Defne Koryürek konu ile ilgili bir mektup yayımladı ve herkesi GDO’lu yem ithalatını protesto etmeye çağırdı.

ŞUBAT – Serra Yılmaz: “Yeşilin başı insan hakları”

thumbnail_1356437181

 

En sevdiğimiz Türk sinemacılarından Serra Yılmaz, editörümüz Deniz Aytekin’e Taksim’de gerçekleştirilen kentsel dönüşüm faaliyetleri hakkındaki fikirlerini, şehirden bunaldığında neler yaptığını, gelecek projelerini ve gezilerini anlattı. (Yazıya buradan ulaşabilirsiniz)

ŞUBAT – Shell Kutuplara göz dikti

thumbnail_1356439554

 

Petrol arama çalışmaları için gözünü kutuplara diken dev petrol şirketleri dünya çapında yapılan protestolarla işlerinin o kadar da kolay olmadığını gördüler. Ardından temmuz başında yayınlanan ve tüm dünyada büyük yankı uyandıran Londra’da yapayalnız bir kutup ayısı video’su Greenpeace tarafından hazırlandı ve protestolar başarıya ulaştı. Shell ellerini kutuplardan çekti.

MART – Yaşam Dönüşümdür

BUNU DA OKU:  Yılbaşı sofranıza pancarlı kek ve pasta

thumbnail_1356439711

 

Buğday Derneği’nin kurucusu sevgili Victor Ananias’ın ölümünün birinci yıldönümünde Victor’un yazdığı Yaşam Dönüşümdür isimli kitap yayınlandı ve victorananias.org açıldı.

MART – Dünya Su Günü

thumbnail_1356440254

 

22 Mart Dünya Su Günü’nde dünyadaki küresel su krizinin ardındaki gerçekleri yazdık. (Yazıya buradan ulaşabilrisiniz)

MAYIS – Süt Krizi

thumbnail_1356442494

Yurt çapında başlatılan “Okul Sütü Projesi”nin ilk gününde 32.500 okula yedi milyonun üzerinde süt dağıtıldı. Her gün dağıtılması planlanan sütler bozuk olduğundan ilk günündedokuz ilde yüzlerce çocuğun hastalanarak hastanelere kaldırılmasına neden oldu. Defne Koryürek konu ile ilgili açıklamasında şöyle konuştu.

MAYIS – Kampüste Mavi Yeşil Bir Gün

thumbnail_1356442850

Betam (Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi) ve Bahçeşehir Üniversitesi Çevre Kulübü, “Kampüste Mavi-Yeşil Bir Gün” adı altında bir etkinlik düzenledi. 11 Mayıs 2012 Cuma günü gerçekleşen etkinlikte İstanbul Boğazı’ndan doğal-ekolojik beslenmeye, çevreci sivil toplum faaliyetlerinden çevre yayıncılığına bir çok konu ele alındı. Katılımcılar arasında Yeşilist’te vardı, Yeşilist standına uğrayan katılımcılar daha yeşil yaşamak için hayatlarında bir şeyi değiştirme sözü verdiler.

HAZİRAN – 2. İstanbul Turu

thumbnail_1356444632

 

30 Haziran 2012 günü, Yesilist.com olarak sizin için kargaşası az, paylaşımı bol bir sokak şenliği planladık. Hep beraber Galata Kuledibi’ndeki Molly’s Cafe’de başlayan ve Beyoğlu Govinda Restoran’da sona eren rota üzerinde sizin için seçtiğimiz ikinci el ve vintage dükkânları gezerken bu etkinliğe özel olarak hazırladıkları ikramlarını tadıp, kimi zaman sohbet ettik kimi zaman sergilenen ürünlerin büyülü dünyasına beraber daldık, bol bol anı ve fotoğraf depoladık.

TEMMUZ – Dereler için atlama vakti

thumbnail_1356444915

 

Avrupa’nın birçok noktasında 2005 yılından bu yana, doğaseverler nehirlerin hayatımızdaki önemini vurgulamak için her yıl temmuz ayının ikinci pazar günü yakınlarındaki nehhirlere ve bu nehirlerin beslediği göl ve denizlere atlıyorlar. Büyük Atlama (Big Jump) etkinliği bu yıl ikinci kez Türkiye’de de düzenlendi.

BUNU DA OKU:  Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

AĞUSTOS – GDO’suz bir bayram

thumbnail_1356445067

 

Greenpeace’in GDO’ya karşı kampanya başarıyla sonuçlandı, GDO başvuruları geri çekildi, Türkiye bayrama GDO’suz girdi.

EYLÜL – Eisenstein İstanbul’da

thumbnail_1356445358

 

Kutsal Ekonomi kitabının yazarı, dünyaca ünlü Charles Eisenstein İstanbul’da atölye düzenledi.

EKİM – İstanbul uyan kabusun gerçek oluyor

thumbnail_1356445810

 

Yeşilist ekibi olarak change.org üzerinden Ağaoğlu’nun Fatih Ormanı’nın kullanım hakkını elinde bulundurarak inşa ettiği Maslak 1453 projesine karşı kampanya başlattık. Ağaoğlu’nun iş makinelerini Fatih Ormanları’ndan uzak tutmasını istedik.

KASIM – İstanbul uyandı, Maslak 1453 ses verdi!

thumbnail_1356446014

Kampanyamıza bir haftada 40.000 üzerinde duyarlı vatandaş imza verdi. Orman Bakanlığı orman kullanım haklarının Ağaoğlu Şirketler Grubu’nda bulunmasının usülsüz olduğuna karar verdi ve Fatih Ormanları’nın kullanım hakları şirketten geri alındı.

ARALIK – İnci’ye veda

thumbnail_1356446284

68 yıllık tarihe sahip İnci Pastanesi’nin ansızın tahliye edilmesinden duyduğumuz üzüntüyü belirtmemizin hemen ardından gerek sosyal medyadan mesaj ve yorumlar gerek e-postalar gelmeye başladı ve ardı arkası kesilmedi sizlerin de üzüntü mesajlarının. Kucağımızda biriken ve çoğu zaman hislerimize tercüman olan mesajlarınız kucağımızda birikince, yayınlamadan edemedik.

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Etkinlikler, Gündem, Kent
Ortadoğu ve Türkiye`de “Paylaşım Ekonomisi” yer bulabilir mi?

Rekabetçi ekonomik koşullar ve artan sosyal kaygılar hepimizi yeni yaşam stillerine ve iletişim kanallarına yönlendiriyor.

Kapat