2014’te hayalini gerçekleştiren bisikletli gezginler

Çapı, şekli şemali değişse de hemen hepimizde bir ‘gitme’ hayali ara sıra kendini gösterir. Ara sıra gösterir çünkü devam edebilmek için onu çok da akla düşürmemek gerekir. Oysa ihtiyacımız olan kendimize güvenmek, hayallerimizin gerçekleşebileceğine inanmak ve yola çıkmak! Neyi, ne kadar gerçekleştirebileceğimizi ancak o zaman görebiliriz. ‘Bilmek isteyen yola çıkar‘ diyeyim, farazi konuşmayalım ve bu sene hayallerini gerçekleştiren bisikletli gezginlerin hikayelerini paylaşayım.

İlhamımız bol olsun!

İki Teker Hürriyet

Mersin Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama bölümü öğrenci Boran Ovayolu, ‘doğayı önemseyen ve koruyan, kaliteli yaşam standartları olan ve içinde yaşayan canlıların hür yaşadığı kentler için’ pedalladı.

10344834_1517992858414913_1202120544114730240_n(1)

Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgesi’ni kapsayan bir rotayı izleyerek Mersin’den İstanbul’a doğru yol aldı. 46 günün sonunda 2005 km yol katederek turu tamamladı.

Hiç de gözünüzde büyütmeyin diye birkaç bilgi de verelim:

– Konaklama işini 4 gün çadırda, 1 gün de pansiyon ya da yereldeki bir tanıdıkta kalma şeklinde kurguladı. Ama genellikle kamp kurdu.

– Protein ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmeye ve mevsim yaz olduğu için bol bol su içmeye dikkat etti.

– Yanında bir sağlık çantası vardı. İçinde de Supradyn ya da vitamin tableti, kas gevşetici, antiseptik jel, oksijenli su, sargı bezi, Bepanthol, refrol, yara bandı ve tentürdiyot bulunuyordu.

– Günün hangi saatinde pedallaması gerektiğini de kendisi deneyimleyerek öğrendi.

– Ve tabii ki tüm bu süreci karşılayacak bütçesi olmadığı için bir yöntem olarak kendisine sponsor buldu.

Yolculukta neler yaşadı, bu tur hayatında neleri değiştirdi, yolculuğun detayları neydi sorularının yanıtlarını ve daha fazlasını burada bulabilirsiniz.

Engellere karşı Amsterdam’dan İstanbul’a pedalladı

Funda Müjde, Adanalı göçmen bir ailenin kızı olarak Hollanda‘da büyümüş. Tanınmış bir tiyatro oyuncusu olan Müjde, 2007 yılında İstanbul ziyaretinde bir trafik kazası geçirmiş. İçinde bulunduğu taksiye bir aracın çarpması nedeniyle geçirdiği kazada omurilik felci olmuş. 7 senedir tekerlekli sandalye kullanıyor. Şimdilerde ise birçoğumuzun yapamadığını gerçekleştirdi ve Amsterdam’dan İstanbul’a pedalladı.

BUNU DA OKU:  İTÜ'de Bisiklet Evi kuruluyor

10603420_10152759048859415_339826138824310002_n(1)

3500 km pedallamak elbette hiç de kolay değil. Tahmin ve takdir edeceğiniz üzere bu rota için fazlasıyla antrenman yapması gerekiyordu, yılmadan çalıştı ve antrenörünün ‘olağanüstü’ diye nitelediği bir performans sergiledi. Elleriyle pedallayabileceği şekilde tasarlanan bisikletle yola koyuldu.

28 Mayıs’ta Amsterdam Olimpiyat Stadı’ndan törenle uğrulanan ve 24 Ağustos’ta İstanbul’da gönüllü bir bisikletli ekibinin karşılanan Funda Müjde’nin hikayesine dair daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Havuçlu pırasanın gücü adına

Rüzgar Yolgezer Boğaziçi Üniversitesi’nden taze mezun bir mühendis. Yaklaşık dokuz ay sürecek parasız, vejetaryen beslenerek ve fosil yakıt harcamadan bisikletiyle gerçekleştireceği bir yolculuk kurguladı. Ve elbette kurgusunu tamamen gerçekleştirmese de çok önemli bir kısmını gerçekleştirdi. Üstelik yeni ilhamlarla döndü, bisikletin hayatında çokça yer alacağı Bisikletli Sahaf projesini de Avrupa turuna dahil olan yol arkadaşı Filiz’le birlikte hayata geçirdi.

10822341_403686956460238_1727908246_n(2)

Öncelikle bu yolculuğa nasıl hazırlandığına dair birkaç şey paylaşalım. Rüzgar’ın aklında esasen ilk etapta yola çıkmak varken seyahat planlarını arkadaşlarıyla paylaştıkça bu yolculuğun şekli şemali değişiyor ve parasız ve etsiz, dayanışma üzerine kurulu bir hal alıyor. Bir blog açıyor, seyahatini ve bu süre boyunca ihtiyaç duyacağı şeylerin bir listesini buradan yayımlıyor. Türkiye Vegan ve Vejetaryen Derneği’nin desteğini ve pek çok insanın armağanını da alarak yola koyuluyor.

17 ülkeden geçilen, freegan beslenilen, bisiklet üstünde geçen, armağan ekonomisinin büyük katkısıyla gerçekleşen geziye nasıl hazırlanıldığının detaylarını burada bulabilir, gezinin değerlendirildiği ‘sonrası’ röportajını ise buradan okuyabilirsiniz.

Engelsiz Pedal Ege çıkarması

Engelsiz Pedal Derneği, ‘Karanlıkta Diyalog‘ sergisinden oldukça etkilenerek bu sergi konseptini doğaya taşımaya karar veriyor.

Karanlıkta Diyalog sergisi, her yer karanlık iken görme engelli rehberler eşliğinde gündelik yaşamdaki faaliyetlerin bir kısmını gerçekleştirmeyi deneyimlediğiniz bir sergi. Beraber bankamatikten para çekip pazardan alışveriş yapıyorsunuz. Bu konsept doğada bisikletlerle pekala var edilebiliyormuş.

BUNU DA OKU:  Gıda israfının önüne geçen ve tasarruf yaptıran 6 alışveriş önerisi

5678

Tandem bisikletlerle yola çıkan çekirdek ekip kendi tanımlarıyla “1 deneyimli, 1 tane yeni mezun, 1 tane de yolda deneyleyerek kah empati yapmaya kah makam şoförü olmaya çalışan aday, 1 tane de halis muhlis görme engelli”den oluşuyordu. Güzergah güneyden kuzeye doğru Haziran’da yola çıktıkları Muğla’dan başlıyor Akbük, Ören, Bodrum, Milas, Söke, Selçuk, İzmir, Foça, Soma.. şeklinde devam ederek İstanbul’da sona eriyordu.

Bu yolculuğun ekibe neler kattığına kendi cümleleriyle yer vermeli:

“Tandemin arka koltuğuna oturan deneğimiz çığlıklar atarak yokuş aşağıya yardırıyor, sürüş esnasında arazideki değişimi hissederek “şimdi toprak yola mı geçtik” veya “yokuş mu çıkıyoruz…” gibi sorular sorarak, yitirdiği görme duyusunun eksikliği içinde etrafı deneyimlemeye çalışıyor.

Görme Engelli Süleyman, Makam Şoförü Oğuzhan ‘ın da yardımları ile ilk kez girdiği denizde yüzmeyi öğrendi. Süleyman bunun dışında hayatında ilk kez kamp yapıyor, benzinli kamp ocağında melemen yapmayı, çadır kurmayı, 2 kişilik çadıra 4 kişi sığmayı öğreniyor. Makam Şoförleri olarak yol boyuca etrafı ve doğayı, Süleyman’a elimizden geldiğince betimlemeye çalışıyoruz.”

Engelsiz Pedal bu turla da yetinmedi, ardından bir de Karadeniz turuna çıktılar. Onunla da kalmadılar elbette, hem turlarına hem de yepyeni projelerine devam ediyorlar. Şu an gönüllülerle var ettikleri yeni projeleri Engelsiz Çorba projesinin detaylarına buradan, Engelsiz Pedal Derneği’ne de buradan ulaşabilirsiniz.

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Hayat, İyi haberler, Kent, Spor, Topluluklar
Yeşilist dört yaşında, sevenleri Babylon Lounge’da

Dördüncü yaşımızı kutlamaya, Babylon Lounge'a bekleriz.

Kapat