2016 yılında izlediğimiz en iyi 12 doğa belgeseli

2016 yılının tüm dünyada yaşanan politik, sosyal ve doğal felaketlerle tarihe kara bir yıl olarak geçeceği kesin. Türkiye gündemi de bu karanlık dönemden nasibini fazlasıyla aldı. Gündemimizden haksızlıklar, yolsuzluklar, yalanlar, yüz kızartan suç ve cinayetler hiç eksik olmadı.

Gündemden uzaklaşıp kafa dağıtmak için yaptığımız şeylerden biri de belgesel izlemek oldu. Bu yıl izlediğimiz belgesellerden doğa ile ilgili olanları listeledik.

1.Before The Flood (Tufandan Önce) IMDB:8,4

Dünyanın en büyük film yıldızlarından biri, gezegenin en büyük tehlikelerinden biri için harekete geçiyor. Oscar ödüllü yönetmen Fischer Stevens tarafından yönetilen ve Oscar ödüllü oyuncu Leonarda DiCaprio’nun hem yapımcılığınmı üstlendiği hem de bizzat yer aldığı belgesel tarihinin en etkileyici işlerinden biri olmaya aday “Tufandan Önce” Nat Geo ekranlarında. Eylül 2016’da DiCaprio Birleşmiş Milletler Birliğince iklim değişikliği elçisi seçildi. DiCaprio iki yıl boyunca gezegenimizi karış karış gezerek iklim değişikliği sorunlarını ve bu sorunlara bulunabilecek muhtemel çözümleri araştırdı.

Nat Geo kaşifi Enric Sala ile donmuş nehirlerden Sumatra’daki kayıp orangutan habitatlarına, dünyanın en yüksek tepelerinden Palau’nun kaybolan habitatlarına kadar pek çok farklı yere giden DiCaprio, aynı zamanda pek çok ilham kaynağı kişiyle de konuşma, fikir alma ve çözüm önerisinde bulunma şansı yakalıyor. Leonardo DiCaprio, Barack Obama, Bill Clinton, Papa Francis, üst düzey NASA araştırmacıları gibi pek çok kişiyle ve topluluk lideriyle konuşup dünyayı kurtarmaya çalışıyor.

2. Fractured Land (Kırık Diyar) IMDB: 7,1

Kırık Diyar, genç Aborjin lideri ve avukat Caleb Behn’i anlatan bir büyüme öyküsü. Kabilenin bölgesi dünyadaki en büyük hidrolik kırma işlemlerinin merkezinde bulunuyor! Film, hukukun modern araçlarını kadim bilgelikle harmanlayarak kendisi, toplumu ve çevresindeki kırıkları onarmaya çalışan Caleb’i izliyor. 350.org’un kurucusu Bill McKibben’ın dediği gibi, “Baltayı bırakıp da sizi mahkemeye veren birisi ciddiye alınmalıdır.” Ama önce Caleb kendi içinde huzuru bulmalı ve kendi kalbinin kırıklarını onarmalıdır. Kırık Diyar, hidrokarbon kaynaklı gelişmelerin karmaşıklığı, güvenin önemi ve kırılganlığın gücü üzerine güçlü ve yerel bir bakış açısı sunuyor.

BUNU DA OKU:  Dağ Fimleri Festivali başlıyor

3. Les Saisons (Mevsimler) IMDB: 6,9

Fransız-Alman ortak yapımı Mevsimler, son buzul çağından bugüne kadar mevsim değişimlerini hayvanlar ve doğanın değişimi üzerinden anlatıyor. Büyüleyici doğa görüntüleriyle bezeli bu belgeselde Avrupa’nın doğal yaşam alanlarını yeniden keşfedeceksiniz.

4. Into the Inferno (Cehenneme Doğru) IMDB: 7,3

Alman sinemacı Werner Herzog, yanardağ bilgini Clive Oppenheimer eşliğinde dünyanın dört bir yanından insan ve volkanik dağlar arasındaki bağları konu eden yeni bir belgeselle karşımızda. Etiyopya, Endonezya, Kuzey Kore gibi farklı ülkelerdeki volkanik dağlardan görüntüler ve buralardaki yaşayışların, volkanik dağlar sebebiyle ne yönde şekillendiğini konu eden bir film.

5. Time to Choose (Seçme Zamanı) IMDB: 7,1

Oscarlı belgesel yapımcısı Charles Ferguson (Inside Job, No End in Sight) yeni filmi Seçme Vakti ile kamerasını dünya genelindeki iklim değişikliği sorunlarına ve çözümlerine çeviriyor. Ödüllü aktör Oscar Isaac’in anlatımıyla Seçme Vakti, izleyiciye yalnızca hataları değil, bu küresel tehdidi düzeltmek için neler yapılması gerektiğini de anlatıyor. Ferguson iklim değişikliği krizini kapsamlı olarak ele alıyor ve halihazırda bulunan çözümlerin gücünü sınıyor. Dünyaca ünlü girişimciler, mucitler, önder düşünürler ve iklim değişiminin ön cephelerinde yaşayan cesur bireylerle yapılan görüşmeler ile Ferguson gezegenimizi kurtarmak için çalışan hatırı sayılır kişilere derinlemesine bir bakış sunuyor.

6. Food Choices (Gıda Seçimleri) IMDB: 6,9

Dünyadaki beslenme tiplerini inceleyen belgesel, sağlıkta yaşanan bozulmanın suçlusu ve iklim değişikliğinin başlıca nedeni olarak gıda seçimlerini gösteriyor.

7. Voyage of Time: Life’s Journey (Zamanın Yolculuğu: Yaşamın Seyri) IMDB: 6,5

13,8 milyar yıl önce sonsuz bir yokluğun içinde başlayan bir hikâyeyi anlatıyor Zamanın Yolculuğu: Yaşamın Seyri. Önce ilk haliyle evren oluşuyor, takip eden milyarlarca yıl içinde de ilk canlı hücre… Denizde başlayan yaşamın kırıntıları yavaş yavaş karaya sıçrıyor. Milyonlarca canlı türü, evrimin bayrağını, kendini dünyanın efendisi zannedecek insan türüne kadar taşıyorlar. Terrence Malick, Hayat Ağacı ile akraba olan, Cate Blanchett’ın anlatıcılığından kuvvet alan ve üzerinde birçok bilim insanıyla birlikte çalıştığı belgeselinde “insan”ın ve “evren”in hikâyesini iç içe, eşi benzeri olmayan bir görsellikle anlatıyor.

BUNU DA OKU:  Doğa ve dağ tutkunları için film yarışması

8. A Beautiful Planet (Güzel Bir Gezegen) IMDB: 7,9

“Güzel Bir Gezegen” (A Beautiful Planet), Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan bakıldığında ne kadar güzel bir dünyamız olduğunu gözler önüne seriyor. Özgün anlatımı Jennifer Lawrence tarafından yapılan belgeselin yönetmen koltuğunda bu tarz projelerde daha önce de imzası bulunan Toni Meyers oturuyor.
Dijital çekimler sayesinde dünyanın geceleyin şehirlerinden ve kutuplarından yayılan enfes ışıkları da filmde görülen yeryüzü manzaraları arasında bulunuyor.

9. Meru (Meru) IMDB: 7,7

2015 ABD ve Hindistan ortak yapımı olan Meru’nun yönetmenliğini Jimmy Chin ve Elizabeth Chai Vasarhelyi üstlenmiş. Belgesel, üç elit dağcının, ‘Hint mitolojisinde tanrıların buluşma yeri ve barınağı olarak geçen kutsal dağ’ Meru’ya tırmanış hikayesi konu ediniyor.

10. Demain (Yarın) IMDB: 8,1

Ülkelerimizi tehdit eden çevresel, ekonomik ve sosyal krizlere yol açan durumlara karşı yapabileceğimiz en iyi şey, çözüm yolları sunmaktır. 2100 yılında insanlığın bir kısmının yok olacağı sonucuna ulaşan bir araştırmanın yayınlanmasının ardından, Cyril Dion ve Melanie Laurent, 10 ülkede bu felaketi kışkırtacak durumları ve nasıl önüne geçilebileceğini araştırdılar. Yolculukları süresince, tarımı, enerjiyi, ekonomiyi, demokrasiyi ve eğitimi yeniden yorumlayan öncü insanlarla karşılaştılar. Korkuya yol açmamak icin, mevcut durumu dramatik hale getirmeden gözler önüne sermeyi tercih eden yönetmenler, çevre konusunda somut calışmalar yapan oluşumları bizlere göstererek, herkesin harekete geçmesini sağlamayı amaçladılar. Ve bu işe yaradı.

11. Racing Extinction (Özgürlüğün Peşinde) IMDB: 8,2

Oscar ödüllü film ‘Koy’un ardındaki film yapımcısı Louie Psihoyos ‘Racing Extinction’ adlı, çığır açan yeni filmiyle yeniden karşınızda. Bu yeni filmde Psihoyos ve tutkulu aktivistlerden oluşan bir grup dünya çapında nesli tehlike altında olan yaban türlerine yönelik iki büyük tehdidi ifşa ediyorlar. Bunlardan ilki uluslararası vahşi hayvan ticareti ve milyonlarca yıldır bu gezegende sağ kalan canlıların aleyhine olacak şekilde halka pazarlanan kocakarı ilaçları ve tonikleri. İkincisi ise etrafımızı sarmış durumda, göz önünde saklanıyor: var olan hayvan yaşamıyla uyumsuz olan karbon salımları ve asitleşmiş okyanuslardan oluşan gizli dünya. Teknolojinin son ürünü fotoğraf teknolojisi ile ortaya konan, petrol ve doğal gaz şirketlerinin görmemizi istemediği bir dünya. Psihoyos gezegen üzerindeki etkimizi mercek altına alarak, hepimizi gelecek nesiller için gelişen, biyolojik çeşitliliği olan bir dünyayı temin edecek çözümleri benimsemeye teşvik ediyor.

BUNU DA OKU:  BBC Earth mutluluğu paylaşmak için 50 saatlik doğa videosu ve sesi yayınladı

12. The Ivory Game (Fildişi Oyunu) IMDB: 8,1

The Ivory Game, dişleri uğruna öldürülen fillerin yaşadıklarını konu olan trajik bir yapım. Çekimler sırasında bu işin ticaretini yapanlar, ajanlar, dedektifler ve mafya ile bile ilişki kurulmuş. Soyu tükenen filler konusu öyle ciddi bir mesele haline gelmiş ki, İngiliz Kraliyet Ailesi bile koruma çalışmalarına doğrudan destek veriyor.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Hayat, Hayvanlar, İklim Değişikliği, Mercek, Sanat ve Tasarım, Teknoloji, Yenilenebilir Enerji
7 Adımda Daha Sürdürülebilir ve Çevreci Bir Ev

Yeni yıla yeni ve çevreci bir evde girin

Kapat