2017’nin en iyi yaban hayatı fotoğrafını siz de oylayabilirsiniz

Londra Doğa Tarihi Müzesi, her yıl düzenlediği Yaban Hayatı Fotoğraf yarışması için yapılan başvurulardan 24 tanesini finale aldı. Bundan sonraki karar ise internet oyları ile verilecek.

Aşağıda bizim favorimiz 10 fotoğrafı bulabileceğiniz listenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

1. Havuz Partisi

Zambia Güney Luangwa Doğa Parkı’ndaki kuraklık uzadıkça, büyük göller küçük havuzlara dönüşüyor. Bu küçük havuzlara girmek ise bazı canlılar için tehlikeli oluyor. Riskin olmadığı bir zamanda ise bir papağan türü olan “çilek kafalı ayrılmaz” grubu, banyolarını yapmak ve su içmek için sıraya girmiş. Fotoğraf: Luke Massey

2. “Takılıyorum”

Fotoğrafçı Luciano Candisani bu fotoğrafı çekmek için Brazilya’da bulunan korunma altına alınmış ağaçlardan birine çıkmak zorunda kalmış. Üç parmaklı tembel hayvanlar özellikle kendilerini de koruma altına almak için ağaçların yüksek noktalarındaki yeşillikler ile beslenmeyi tercih ediyor.

3. Leoparın Bakışı

Fundi adı verilen bu leopar yaşadığı Serengeti Ulusal Parkı’nda oldukça iyi bilinmekte. Fotoğrafçı Martin van Lokven ise bu ziyaretinde Fundi ile göz göze gelmiş. Dinlendiği ağaçtan aşağı inen leopar, Martin’in arabasına gelerek ona gözlerini dikmiş ve bu harika fotoğraf ortaya çıkmış.

 

4. Tutunmak

Bu yakın çekim fotoğraf bir annenin dev elinde yavrusunun küçücük elini kavrayışı görülüyor. Fotoğrafı Borneo’da çeken Jami Tarris, o bölgedeki palm yağı tarımının orangutanların yaşam alanlarına yaptığı etkiyi araştırmak için oradaymış. Yok olma tehlikesi altında olan bu canlıların şansı yağmur ormanları kayboldukça daha da azalıyor.

5. Uyaran Kanatlar

Karayipler’de buluanan Blue Bead Hole noktasında dalış yapan Mike Harterink, bu kırlangıç balığının fotoğrafını çekmek için özel bir ayar yapmak zorunda kalmış. Bu balığın göğüs yüzgeçleri okyanus tabanında “yürümek” için kısa olan ve kanat gibi görünen uzun olanlar olarak ikiye ayrılmış. Her ne kadar balıklar “kanatlarını” vücuduna yakın tutsa da, o sırada bir tehlike altında olduğunu hisseden balık kendini büyük göstermek için kanatlarını iki yana açmış.

BUNU DA OKU:  Avrupa’nın geri dönüşüm fabrikalarından 9 fotoğraf: Dönüşüm ve geri dönüşüm

 

6. Silkelen

Yaklaşık her 5 yılda bir kar baykuşları Kuzey Kutbu’ndan güneye iniyor. Kuzey Amerika’da genelde görülen bu baykuşlardan birini fotoğraflayan Connor Stefanison, o sırada baykuşun silkelenerek kendini kuruttuğunu belirtiyor.

7. Kar ve Buzun Ülkesi

Aslında yılın her günü güzelliğini koruyan Kuzey Kutbu, özellikle kış sonlarına doğru sıcaklıklar -30 derecelere ulaştığında, her şeyin bembeyaz olduğu ve güneşin yüzünü hafiften göstermeye başladığı bir dönemlerde tabloya dönüyor. Norveç’in Longyearbyen fjordunda ise meraklı bir kutup ayısı ikinci defa botunun etrafında dolaşınca John Anon, güneşin batışına karşı bu güzel canlının fotoğrafını çekmekten kendini alıkoyamamış.

8. Zarif Anne ve Yavrusu

Temmuz ve Ekim aylarında kambur balinalar, Güney Kutbu’ndaki beslenme alanlarından Tonga’nın sıcak sularına doğum yapmak için kuzeye göç ediyor. Bu zarif anne ve yavrusunu dalış yaptığı sırada gören Ray Chin, balinaların kendisini incelemek için yakınlaştıklarını dönüş yapıp uzaklaştığı sırada ise fotoğrafı çektiğini belirtiyor.

9. Hedefini Yüksek Tut!

ABD’nin Florida eyaletinde pembe kaşıkçı kuşlarının fotoğraflarını çeken, Steven Blandin, uzaklardan yeni bir kuşun geldiğini farkettiği için bir kaç adım geriye gitmiş. Kamerasını yeniden eline aldığında ise yeni gelen kaşıkçı kuşu Steven’in objektifinin tam ortanoktasına, kanatlarını simetrik bir U şeklinde tutarak iniş yapmış.

10. Sıcak bir sarılma

Bahar aylarında kutup ayıları saklandıkları noktadan çıktığında kutup ayıları yavruları kendilerine koruma altına almak için annelerinin yakınında dururlar. -35 derecede Kanada’nın Wapusk Ulusal Parkı’nda 6 gün boyunca bir aileyi bekleyen Debra Garside bu güzel anı yakalamış ama fotoğraf makinesini o soğukta çalıştırmak için de oldukça uğraşmış.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Hayat, Hayvanlar, Sanat ve Tasarım
Yüzüklerin Efendisi üçlemesine çevreci bir bakış

Orta Dünya’da geçen bu fantastik maceraların arka planında kalan mesajları hepimiz fark ediyor muyuz?

Kapat