21 Haziran gecesinden bugüne, siyanür sızıntısı olan Çöpler Altın Madeni’nde yaşananlar

2009 yılından bu yana Anagold Madencilik AŞ tarafından işletilen ve Türkiye’nin ikinci büyük altın madeni olan, Erzincan’ın İliç ilçesine bağlı Çöpler Altın Madeni’nde 21 Haziran gecesi siyanür sızıntısı yaşandı.

Sızıntının sosyal medyada gündem olmasının ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı konu hakkında bir açıklama yayınladı. Yapılan açıklamada, madenin Yığın Liç sahasına ait boru hatlarında yaşanan arıza sonrası meydana gelen çevre kirliliğinin ardından bakanlığa bağlı çevre denetim ekiplerinin bölgeye sevk edildiği; yapılan incelemede, boru hattından kaynaklanan sızıntının, tesis sınırlarının dışındaki eğimli arazide aktığı, mevsim itibarıyla alt kotta bulunan dere yatağında herhangi bir su akışı ve kuru dere yatağına ulaşan herhangi bir kirlilik tespit edilmediği açıklandı.

Bakanlıktan aktarılan bilgiye göre, bu tespitin analiz raporları ile teyit edilebilmesi amacıyla çevre laboratuvarı tarafından gerekli analizler yapılmak üzere numuneler alındı. Boru hattındaki solüsyon ile kirlenen alanlara gerekli kimyasallar ile müdahale edilerek buradaki kontamine olmuş malzeme toprak yüzeyden sıyırılarak güvenli alana taşındı ve temizleme çalışmalarının yeterli olup olmadığının tespit için de 27 numune daha alındı.

Kirliliğe neden olan şirkete en üst sınır olan 16 milyon 441 bin TL para cezası uygulandı ve adli soruşturmanın yapılması için Cumhuriyet Başsavcılığı’na bakanlık tarafından suç duyurusunda bulunuldu.

Anagold Madencilik ise sessizliğini bugün yaptığı açıklama ile bozdu. Sızıntı olduğunu kabul eden şirket açıklamasında, sosyal medyada yer alan tonlarca sızıntı olduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığı, dökülen siyanür miktarının yaklaşık sekiz kilogram olduğu belirtildi. Açıklamada ayrıca şirketin iki kapasite artışı yapmasını sağlayan ve onaylanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun maden sahasının 60 hektar genişletilmesine izin verdiği bilgisine yer verildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ise sızan siyanür atıklarının çevre tahribatına neden olduğu gerekçesiyle konuyu meclis gündemine taşıdı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Öztunç, kimyasal sızıntıya sebep olan firmaya men cezası uygulanıp uygulanmayacağını sordu.

BUNU DA OKU:  Munzur'daki tüm HES projeleri iptal edildi

Öztunç’un Kurum’a yönelttiği sorular şu şekilde:

 Söz konusu firma hakkında faaliyetten men cezası uygulamayı düşünüyor musunuz?

 Siyanür ve diğer kimyasal sızıntılarıyla ilgili inceleme ve analizlerin sonuçlarını da kamuoyu ile paylaşacak mısınız?

 Söz konusu tesisin, son denetimi hangi tarihte gerçekleştirilmiş, denetim raporlarındaki atık maden barajına yönelik tespit ve değerlendirmeler nelerdir?

 Söz konusu kaza sonrasında analiz için ne tür örnekler alınmıştır? Kaç noktadan numuneler alınmış ve kirlilik maden alanından itibaren ne kadar bir alanda analizlerle takip edilmiştir?

 Söz konusu kazanın yeraltı sularına etkilerine ilişkin bir takip yapılmış mıdır?

Oluşan zararın kamuya maliyeti ne kadardır? Bu konuda bir hesaplama yaptınız mı? Yaptığınız maliyet hesaplamasında hangi parametreleri kullandınız?

 Kaza sonrasında toplanan atıklar nerede depolandı?

Az önce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise altın madeninin faaliyetinin durdurulduğu belirtildi. Ancak bu, madenin faaliyetinin tamamen durdurulduğu anlamına gelmiyor: İlave çevresel iyileştirme çalışmalarının tamamlandığı bakanlık denetim ekiplerince tespit edilene kadar tesisin çalışmasına izin verilmeyecek.

Gelişmeleri takip ediyoruz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Yenilenebilir Enerji
Documentarist programından sizin için seçtiğimiz 14 film

Documentarist 15. Belgesel Günleri bu yıl 25-30 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek. Dolu dolu geçecek beş günlük festival programından ilginizi çekebileceğini...

Kapat