Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

Yemek yediğimizde onun enerjisini bedenimize katabilmek için sindirime ihtiyaç duyarız. İşte bilgiyi edinmek ve sonrasında gündelik pratiklerimizde yer almasını sağlamak da buna benzer bir süreçtir. İklim krizinin etkilerini her geçen gün daha da sert bir biçimde deneyimlerken, doğayla uyumlanmanın yollarından birinin de onun hakkında bilgi sahibi olmak olduğunu hatırlamakta fayda var. Çünkü her birimizin bildiği gibi bir eyleme geçmeden önce bilgi edinmek gereklidir. Öte yandan günümüz yaşamının hızlandırılmış gündeliği içinde zaman yoksunluğu yaşadığımız da bir gerçek. Her hafta dünyada ve Türkiye’de çevre, iklim, sürdürülebilirlik konularında neler oluyor acaba sorusuna bir nebze cevaplar verebilmek adına 5 içeriği sizlerle paylaşmaya başlıyoruz.

Bakalım bu hafta neler olmuş?

Norwich Kukla Tiyatrosu’nda geri dönüşüm ile atık kağıtlardan kuklalar ve sahne dekorları üretiliyor!

İklim, sürdürülebilirlik ve çevre denince aklımıza can sıkıcı birçok gelişme geliyor olabilir ancak güzel şeyler de olmuyor değil! Birleşik Krallık’ta bulunan Norwich Kukla Tiyatrosu atık kağıtlardan kuklalar ve sahne dekorları yapmaya başlamış. Sanatın dönüştürücü ve iyileştirici gücünü sürdülebilirlik kavramı ile eşlediğimizde yaş, cinsiyet ve etnik köken ayrımı olmaksızın büyük bir kitleyle temas edebilme imkanı oluyor. Hele ki konumuz kuklalar olunca bir miktar gerçeküstü olanın da dünyasına girip, neşeyle öğrenebiliyoruz. Norwich İş Geliştirme İşletmesi’nin öncülüğünde yürütülen programda hammadde olarak kullanılan kağıtlar ise bir tebrik kartı şirketinden temin ediliyor.
Kaynak: BBC, fotoğraf: Shaun Whitmore

Güney Kore’de 20 haftalık bir fetüs emisyonlara karşı yasal bir meydan okuma başlattı!

Geleceğimiz ile ilgili hak arama süreçlerinde bütünsel bir sağlık hakkımız olduğunu da bilmemiz gerek. Bütünsel sağlık ise özetle fiziksel, ruhsal ve zihinsel olarak dengeli yaşamak anlamına geliyor. İklim krizinin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini düşününce 20 haftalık bir fetüsün emisyonlar karşısında Güney Kore’deki hak arama davası, görünürde biraz kafanızı karıştırabilir. Ancak dünyaya gelecek her canlının, temel hakkı olan yaşamına sağlıklı koşullarda devam edebilme hakkını dile getirmesi bakımından, açıklığıyla emsal teşkil edebilecek bir dava. Fetüsü temsil eden ebeveynler ve 11 yaşın altındaki 61 çocuk ile bebek, Güney Kore’nin ulusal karbon hedeflerinde yeterli ilerlemeyi göstermediğini ve bunun anayasaya aykırı olduğunu beyan ediyor. Fetüsün annesi olan Lee Dong-Hyun, “20 haftalık bir fetüs karnımda her hareket ettiğinde gurur duyuyorum ama hissediyorum. Bir gram karbondioksit bile salmamış bu çocuğun içinde bulunduğumuz iklim krizi ve felaketi ile yaşamak zorunda kalmasından dolayı üzgünüm ve üzgünüz.”
Kaynak: The Guardian

Kongo Turbalıkları tehdit altında!

Bitki artıklarının sulak alanların çevrelerinde binlerce yıl boyunca birikmesi sonucu oluşan turbalıklar, dünyanın ekosisteminde önemli bir yere sahip. Karbon depolamadan yağmur sularını depolayıp, süzmeye kadar birçok yaşamsal işlevi olan turbalıklara “dünyanın böbrekleri” de denildiği oluyor. Geniş turbalıklara sahip olan  Kongo-Brazzaville Hükümeti ise turbalıkların yakındaki arazilerdeki petrol rezervlerini parselleyip, potansiyel yatırımcılar aramaya başlamış. Kongo-Brazzaville turbalıkları konusunda uzman Suspense Ifo, “Bu turba, iklim değişikliği bağlamında çok önemli. Burada depolanan çok büyük miktarda – yaklaşık 30 milyar ton – karbonumuz var. Ve eğer atmosfere salınırsa küresel değişimi hızlandıracak, ” dedi. Kongo-Brazzaville Çevre Bakanı Arlette Soudan-Nonault ise oluşan tepkilere karşı “Bu Afrikalılar ‘fonları kötüye kullanıyorlar’ deyip duramazsınız. Turbalıkları korumanın ortak çıkarımıza olduğunu anlamamızın zamanı geldi. Çünkü Batı koruma çalışmalarımızı desteklemeye yardımcı olmazsa, kendi doğal kaynaklarımızı kullanmak zorunda kalacağız, çünkü sadece paraya ihtiyacımız var. Uluslararası toplumların verdiği onca söze ne oldu? Bize ‘Zengin dünya nefes alsın diye kemerinizi sıkın’ diyemezsiniz. Bu arada, siz zenginleşiyorsunuz ve biz açlıktan ölüyoruz.” açıklamasında bulundu. Küresel meselelerde taraf olmayı bir yana bırakıp durum değerlendirmesi yapacak olursak, tekil olarak devletlere ve/veya yönetimlere yüklenmenin yanında iklim krizi meselesinde dünyadaki tüm devletlerin kaynak paylaşımına açık olması gerektiğini anımsak ve adımlarımızı buna göre şekillendirmek önemli.
Kaynak: BBC

22-23 haziran 2022 tarihleri arasında gerçekleşen Novafrica Konferansı’nda iklim krizinin yasa dışı göçe etkileri konuşuldu!

Değişen hava olayları karşısında temel ihtiyaçlarına ulaşabilmek adına birçok insan yer değiştirmek durumunda kalıyor. Frontex verilerine göre Ocak-Mayıs 2022 arasında Afrika kıtasında 86 bin yasa dışı göç tespit edilmiş. Tabii ki bu rakamlar aşırı hava olaylarının etkisiyle temel ihtiyaçlarına ulaşabilmek adına yer değiştiren iklim göçmenlerinin kayıt altına alınanlarının oranı. Tüm ülkeler adına büyük riskler barındıran iklim göçmenliği meselesi, aşırı hava olayları, temel haklar 22-23 haziran 2022 tarihlerinde gerçekleşen Novafrica Konferansı’nın da gündem konularından biriydi.
Kaynak: afrikanews

Yüksek sıcaklıklar sonucu Kansas’daki çiftliklerde toplu sığır ölümleri gerçekleşti!

Henüz haziran ayındayız ve kuzey yarım kürenin sıcaklıklarla başı dertte. Isı dalgaları artık daha sıcak ve daha yoğun. Bu nedenle bölgeler üzerinden geçiş süreleri de uzadı. Geçtiğimiz hafta ABD başta olmak üzere birçok ülke yüksek sıcaklıklardan olumsuz yönde etkilendi. Amerika ölçeğinde ise dramatik gelişmeler yaşandı. Federal Ulusal İklim Değerlendirmesi’nin verilerine göre  ABD’de sıcak hava dalgasının etkin olduğu gün sayısı 1960’lara göre 45 gün daha uzun. Kansas’taki çiftliklerde yaşayan toplu sığır ölümlerinden ülke vatandaşlarının eko-anksiyete seviyelerinin yükselmesine kadar birçok negatif etkinin yüksek sıcaklık kaynaklı olduğu söyleniyor.
Kaynak: The New York Times






BUNU DA OKU:  İsveç sürdürülebilirlik macerasında bu sefer moda endüstrisine el attı
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ayça Ceylan

Performans sanatçısı, sürdürülebilirlik yazarı ve Body in Perform’un kurucusu Ayça Ceylan; karşılaştırmalı mitoloji,  dans, psikoloji, herbalizm, edebiyat ve teknoloji gibi disiplinleri bir arada kullanarak algılama süreçlerimiz hakkında  mekana özgü performanslar üretmektedir. Performanslarında bedenin ve mekanın birbirini nasıl inşa ettiği,  onarım, beden politikaları ve türlerarası çeşitlilik üzerine araştırmalar yapar. Ceylan, performanslarında ve  atölyelerinde sanat alanları haricinde arketipsel hafızayı etkileyecek kamusal alan, terkedilmiş alan, doğa ve antik  kent gibi birçok alanı tercih eder. Ritueller, tanrıça kültleri, sembolizm ve doğa ile uyumlanmak en büyük  destekçilerindendir. Üretimlerinde canlı sanat, video, fotoğraf, yerleştirme ve sanatçı kitabı gibi araçları kullanır. Ceylan; Türkiye, Japonya, Hindistan, ABD ve İngiltere’de birçok sanat alanında performanslar gerçekleştirmiş,  atölyeler düzenlemiş ve konuk sanatçı programlarına davet edilmiştir. Ayrıca Duru, Reflect Studio, Mesele Slow  Design ve Giyi gibi sürdürülebilir markalarla performatif işbirlikleri yapmıştır. Ceylan, Milliyet Sanat’ta sanat  yazarlığı yaptı. Cumhuriyet Gazetesi Pazar Eki’nde “Dairesel Flora” köşesiyle çevre yazarlığı yapmaktadır.  Performans belgeleri bazı özel sanat koleksiyonlarında bulunmaktadır.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Çocuk ve Bebek, Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Gündem, Haftanın Yeşil Haberleri, İklim Değişikliği, Sağlık, Sanat
21 Haziran gecesinden bugüne, siyanür sızıntısı olan Çöpler Altın Madeni’nde yaşananlar

2009 yılından bu yana Anagold Madencilik AŞ tarafından işletilen ve Türkiye'nin ikinci büyük altın madeni olan, Erzincan'ın İliç ilçesine bağlı...

Kapat