3, 6 ve 7: Çocuk doktorları bu üç plastik türüne karşı uyardı

Plastik kullanımı hala genel olarak yaygın olduğu için bazı ürünlerden kaçınmak oldukça zor oluyor. Bununla beraber her plastik aynı değil ve doktorlar özellikle bazılarına karşı bizi uyarmakta.

Temmuz ayı içerisinde Amerikan Çocuk Sağlığı Akademisi (AAP) tarafından yayınlanan bir rapor, fatalat, stiren ve bisfenol adlı plastik türlerinden kaçınmayı tavsiye ediyor. Rapora göre plastik ürünlerin altında bulunan üçgenlerin içerisindeki kodları 3, 6 ve 7 olan plastikler, biyoçözünür maddeden yapılmadığı belirtilmedikçe kullanılmamalı.

AAP, bu plastiklerin içerdiği kimyasalların sıcağa maruz kaldığında yiyeceklere karışabileceği için, mikrodalgaya veya bulaşık makinesine konulmamasını öneriyor.

 

Plastik ürünlerde bulunan üçgen damgası içerisindeki numaralar bu ürünlerin farklı yapılarını belirtmekte. AAP’nin raporu ise özellikle 3 farklı plastik türüne dikkat çekiyor.

 

3 numaralı plastik tesisatlarda kullanılan plastikte, saydam gıda ambalajlarında, streç filmlerde bulunmakta. Bu ürünün içerdiği fatalatlar iç salgı bezlerine zarar verici yapıya sahip.

6 numaralı plastik ise genel olarak strafor ve köpük plastikleri içeriyor. Bu plastikte bulunan stiren adlı madde hakkında yapılan son araştırmalar özellikle sıcağa maruz kaldığında kanser yapıcı etkisi hakkında uyarmakta.

7 numara ise genellikle polikarbondan oluşan ve diğer gruplara uymayan plastikleri tanımlamakta. Yapılan araştırmalar bu plastiklerin içerisindeki bisfenol a (BPA) ve bisfenol s (BPS) adlı maddelerin iç salgı bezlerini etkilediğini belirtmekte.

AAP bu plastiklerin iç salgı bezlerini bozan yapıları yüzünden özellikle çocukların tehdit altında olduğunu belirtiyor. Genç yaşta zarar gören bu salgı bezleri çocukların ilerleyen yaşlarında da iç organlarında problemler yaşamasına yol açıyor.

 

Rapor özellikle çocukların tükettiği yiyeceklerin içerdiği ve ambalajlarındaki kimyasallara dikkat çekmeyi hedefliyor ve denetleme kuruluşlarını daha sıkı önlemler almaya çağırıyor.

AAP yetkilileri aynı zamanda ailelere ve doktorlara bazı öneriler de sunmuş:

  • Mümkünse taze ve donmuş sebze ve meyveleri tüketin.
  • İçecekler ve yiyecekleri plastikle beraber mikrodalgada ısıtmaktan kaçının. Anne sütü ve bebekler için hazır mamalar da buna dahil.
  • Plastik ürünleri bulaşık makinesine koymayın.
  • Plastiklere alternatif olarak cam ve paslanmaz çelik kullanmayı tercih edin.
  • Yiyecekler ve içeceklere dokunmadan önce el temizliğine dikkat edin.
  • Kabuğu soyulmayan meyve ve sebzeleri yıkamaya özen gösterin.
BUNU DA OKU:  Plastik kirliliğine alternatif çözüm: Makarna pipet

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Çocuk ve Bebek, Ekoloji, Geri Dönüşüm, Gıda, Gıda Gündemi, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Sağlık
Biliminsanları: Dünya ‘sıcak seraya’ dönüşme riski taşıyor ve bu durumdan geri dönülemez

Sıcak hava dalgalarının, orman yangınlarının ve kuraklığın küresel haberlerde sürekli yer almaya başladığı bu yaz, Dünya'yı sera etkisine sokacak bir

Kapat