Mikroplastik her yerde: Yediğiniz her yemekte 100’den fazla plastik parçacığı bulunabilir

İskoçya’da bulunan Heriot-Watt Üniversitesi’nin araştırmasına göre her yediğiniz yemekte ortalama olarak 100’den fazla minik plastik parçasının bulunma ihtimali var.

Bu mikroplastikler çok büyük ihtimalle sentetik kumaşlardan ya da halı gibi ev tekstil ürünlerinden gelmekte. Bu ürünlerden kopan parçacıklar daha sonra evdeki toza tutunarak daha küçük parçalara bölünmekte.

Araştırmaya göre bir kişi her yıl ortalama olarak bu tozlar ile taşınan mikroplastiklerden 13,731 veya 68,415 parça kadarını  sadece yemek yiyerek yutmakta.

Geçtiğimiz günlerde de benzer bir çalışma yine aynı kaynağa sahip mikroplastiklerin özellikle plastik şişelerin içine girerek yutulduğunu açıklamıştı. Biliminsanları bu mikroplastiklerin gerçek etkisini kesin olarak bilmiyor. Bu konudaki araştırmalar yetersiz olsa da, bu parçaları yutmanın insan sağlığına etkileri olduğunu düşünen uzmanlar da mevcut.

Heriot-Watt Üniversitesi araştırmasında midyelerin içinde bulunan plastik parçacıklar ile ortalama bir yemekte bulunan parçacıkları karşılaştırdı. Bunun için yapılan deneylerde 3 farklı evde petri kapları içinde bulunan yemeklerin yanına toz tutucu yapışkanlı kağıtlar koydular.

Ortalama olarak 114 plastik parça 20 dakikalık yemek süresi boyunca bu kağıtlara yapıştı. Bu rakam ortalama bir midyede bulunan plastik parçacık sayısından sadece 2 adet daha az. Heriot-Watt Üniversitesi’nde çevre toksikolojisi profesörü ve araştırmanın liderlerinden biri olan Ted Henry, bu araştırmanın deniz ürünlerinin içinde daha fazla plastik çıkmasını bekleyen insanlar için sürpriz olduğunu belirtiyor.

Evdeki toz parçacıkları da dahil olmak üzere yaşamın her noktasında mikroplastik kirliliğinin boyutları son zamanlarda yavaş yavaş ortaya çıkmakta. Okyanusların ve su kaynaklarının mikroplastiklerle ağır bir şekilde kirlendiğini biliyoruz, son araştırmalar ise havada da aynı derecede plastik olup olmadığını araştırmakta.

BUNU DA OKU:  Hangi süt markalarında süt tozu var?
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Gıda, Gıda Gündemi, Kurumsal Sürdürülebilirlik
Herkes Mersin’e giderken: Dünyada nükleer enerjinin durumu

Akkuyu'daki nükleer santralin temel atma töreninin ardından nükleer enerji savunucuları sosyal medyada gerçekleri yansıtmayan, hatalı veriler kullanarak analiz yapmaya başladılar....

Kapat