Avrupa’da kozmetik ürünlerde kullanılan iki kimyasal daha yasaklandı

Kişisel bakım malzemelerine yumuşak ve ipeksi kıvam sağlayan iki kimyasalın, Avrupa’da kullanım sonrası durulanması gereken tüm kişisel bakım malzemelerinde kullanımı yasaklandı. 

TIKLAYIN: Kırmızı Alarm: Hemen aşağıdaki maddeleri içeren kişisel bakım malzemelerini kullanmayı durdurmalısınız

Avrupa Kimyasallar Ajansı, octamethylcyclotetrasiloxane (D4) ve decamethylcyclopentasiloxane (D5) maddelerinin 2020 yılı itibariyle kullandıktan sonra durulanması gereken hiçbir üründe kullanılamayacağını duyurdu. Bu iki madde aldığı her ürünün etiketini detaylı olarak inceleyen dikkatli tüketicilere bile yabancı gelebilir. Zira D4 ve D5 Environmental Working Group’un hazırladığı insan sağlığına zararlı kimyasallar sıralamasında kaçınılması gereken kimyasallar arasında bulunmuyor (D4’ün puanı 5, D5’inki ise 3). D4’ün farelerde üreme zehirliliğine yol açtığını gösteren bazı çalışmalar olsa da farelerin biyolojik davranışı bizden farklı olduğundan bu durumun insanlar için geçerli olmadığı düşünülüyor. D3 ve D4’ün endokrin bozulmasına neden olabileceği de ortaya atılan iddialar arasında fakat henüz kesinleşmiş bir risk saptanmadı.

Bu renksiz ve kokusuz maddelerin kozmetik ürünlerin tüketicilerin istediği şekilde görünmesinde büyük payı var. Ürüne ipeksi bir dokunuş ve yumuşaklık sağlıyor ve ürünün içerisindeki diğer maddelerin çözünüp pürüzsüz bir hale gelmesini sağlıyorlar. Fakat araştırmacılar bu iki maddenin çevre, özellikle de deniz ekosistemi için ciddi oranda zararlı olduğuna karar verdi.

Şu an için yasak yalnızca durulanan ürünlerde D4 ve D5 kullanımını kapsıyor. Araştırmalar devam ederken bu maddeler hızlı kuruyan sprey güneş koruyucuları, koltuk altı deodorantları ve başka ürünlerde kullanılmaya devam edecek. Bu iki madde kişisel bakım ürünlerinin yanında kuru temizleme, cila ve parlatıcılar ile genel temizlik ürünlerinin yapımında da kullanılıyor. İyi haber ise bu kimyasalların güneş ışığına maruz kaldığında karbondioksit ve suya dönüşerek parçalanması.

Bu yeni yasak akıllarda temel bir soru işareti oluşturuyor. Her gün kullandığımız ürünlerin içinde çevre ve insan sağlığı açısından oldukça tehlikeli olmasına rağmen henüz keşfedilmemiş ya da açıklanmamış başka ne gibi zararlı kimyasallar olabilir?

BUNU DA OKU:  Başak Kutlu Atay ile doğal doğum hakkında

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Genel
Avrupa’nın en güzel 20 kamp alanı

Hem doğa ile iç içe hem de hesaplı tatil destinasyonları arayanlar için Avrupa şehirlerinde çadırla konaklayabileceğiniz 20 muhteşem kamp alanını...

Kapat