Ağaçların Gizli Yaşamı: Birbiri ile konuşan, yardımlaşan ve sosyal ilişkiler kuran ağaçların dünyasını keşfedin

“Ağaçların acıyı hissedebildiğini, hafızaları olduğunu ve ebeveyn ağaçların çocuklarıyla birlikte yaşadığını öğrendiğinizde, artık onları sanki sıradan bir işmiş gibi devasa makinelerle kesip hayatlarını altüst edemiyorsunuz.”
Peter Wohlleben

TIKLAYIN: Doğadaki kardeşlik: Yüksek dallarını birbirine değdirmeyen ağaçlar

Avrupa’nın en büyük haftalık dergilerinden biri olan Almanya çıkışlı Der Spiegel’in çok satanlar listesinin zirvesinden iki yıl boyunca inmeyen, Amerika ve Kanada da dahil olmak üzere yayınlandığı hemen her ülkede satış rekorları kıran Ağaçların Gizli Yaşamı Türkçe’ye çevrildi ve Kitap Kurdu Yayınları tarafından satışa sunuldu.


Alman ormancı ve yazar Peter Wohlleben, Ağaçların Gizli Yaşamı’nda ağaçların birbirleri ile nasıl iletişim kurduklarını, yardımlaştıklarını ve tehlikelere karşı birbirlerini uyardıklarını anlatıyor. Ağaçlar kökleri arasında mantarlar aracılığı ile kurulan doğal bir ağa sahip. İnternete benzer şekilde işleyen bu ağa bazıları ‘wood wide web’ adını veriyor. Mantarların toprağın içlerine kadar inen mycellium adlı yapılarını iletişim araçları olarak kullanan ağaçların mantarlar ile zaten birbirine dayandıkları bir yaşam döngüsü olduğunu biliyorduk. Bitkiler, mantarlara karbonhidrat sağlarken, mantarlarda topraktaki suyu yukarı çekiyor, fosfor ve nitrojen gibi kimyasalları bitkilerin daha kolay bir şekilde almasını sağlıyor.

Ağaçlar bu ağ sayesinde birbirlerini kuraklık ve böcek istilası gibi yaklaşan tehlikelerden de haberdar ediyor. Büyük ağaçlar küçük ya da hasta ağaçlara kendi besinlerinden yolluyor. Mantarlar ve ağaçlar arasındaki bu simbiyotik bağ, ekonomik bir sisteme de benzetilebilir. Ağaçlar arasında taşınan besinin %30’unu kendine ayıran mantarlar da ağaçların su ve gerekli minerallere daha kolay erişmesini sağlıyor.

Ağaçların iletişim kaynağı mantarlarla sınırlı değil, feromon ve farklı koku sinyallerini kullanarak hava yolu ile de iletişim kuruyorlar. Wohlleben’in bu iletişimi açıklamak için kullandığı en çarpıcı örnek Sahraaltı Afrika’nın simgesi haline gelmiş Akasya ağaçları. Dalları zürafalar tarafından parçalanmaya başlayan akasya ağaçları hasarı algılar ve çevredeki ağaçları uyarmak için etilen gazı yaymaya başlar. Etilen gazını fark eden diğer ağaçlar yakınlarda bir zürafa olduğunu idrak ederek yapraklarına tanen pompalamaya başlar. Yüksek miktarda tanen, otobur hayvanların rahatsızlanmasına ve hatta ölümüne sebep olabilir.Bu yüzden zürafalar akasya ağaçlarının dallarını, ağaçlar arası hava iletişiminin güç olduğu rüzgarlı havalarda kemirmeyi tercih ederler. Rüzgarsız, dingin havada zürafaların bir akasya ağacının dallarını kemirdikten sonra yakınlardaki diğer ağaçları kemirmediği, yaklaşık 100 metre yürüdükten sonra karşılarına çıkan ağaçları tercih ettikleri gözlemlenmiş. Yani, zürafalar da ağaçların birbirleri ile konuştuklarından haberdar.

BUNU DA OKU:  Küresel ısınma yüzünden 30 yıl içerisinde dünya çikolatasız kalabilir

Kitap ağaçların yaşamına dair bunun gibi onlarca örnek ve bilgi ile dolu. Ağaçların Gizli Yaşamı hepimizin doğaya bakışını değiştirecek cinsten bir kitap.

Peter Wohlleben hakkında:
Ağaçlara ve ormanlara tarifsiz bir tutkuyla bağlı olan Peter Wohlleben 1964 yılında Almanya’nın eski başkenti Bonn’da dünyaya geldi. Ormancılık eğitimi aldıktan sonra, Rheinland-Pfalz eyaletinin Orman Müdürlüğü’nde yirmi yılı aşkın bir süre boyunca memur olarak çalıştı. Çevrebilim (ekoloji) üzerine zaman içinde olgunlaştırdığı düşüncelerini özgür bir ortamda eyleme dökme hedefiyle memurluktan ayrılan Peter Wohlleben, tamamen doğa dostu yöntemler kullanarak, Hümmel köyünce kendisine tahsis edilen bir ormanlık alanı yönetme görevini üzerine aldı. Ağaçlar ve ormanlar üzerine düşüncelerini her kesimden insanın anlayacağı bir üslupla ilk kez bu kitabında bir araya getiren Wohlleben, kitap yazmayı, seminer vermeyi ve ağaçlar üzerine geliştirdiği düşüncelerini ve heyecanını Hümmel köyünde kendisini ziyaret eden doğaseverlerle paylaşmayı sürdürüyor. Yazarla ilgili ayrıntılı bilgiye, http://www.peterwohlleben.de/ adresindeki internet sitesinden ulaşılabilir.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Hayat, Hayvanlar, Kent, Sanat ve Tasarım, Yeşil alanlar
12-18 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek 10 çevre dostu etkinlik

12-18 Mart tarihleri arasında İstanbul’un etkinlik takviminden seçtiğimiz çevre dostu etkinlikler hakkında ulaşmak istediğiniz tüm bilgileri bu içeriğimizde topladık.

Kapat