Amazon’daki ormansızlaşma son 10 yılın en yüksek seviyesinde

Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü (INPE) raporunda, ülkenin Amazon ormanlarındaki kaybın, ağustos 2018 ile temmuz 2019 arasında, önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 30’luk bir artışla 9 bin 762 kilometrekareye ulaştığı belirtildi.

Brezilya’nın Para eyaletindeki orman kayıplarının, 2018-2019 döneminde kaydedilen tüm ormansızlaşmanın yaklaşık yüzde 40’ını oluşturduğunu bildiren yetkililer, Roraima ve Amazonas eyaletlerindeki yasa dışı ağaç kesimlerinin de belirgin şekilde arttığına dikkati çekti.

TIKLAYIN: Amazon’dan mektup var: “Biz dehşet içerisindeyiz yakında sizler de olacaksınız”

Verilerin gelecek yıl doğrulanacağı bildirildi.

Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) tarafından yapılan açıklamada, “Amazon’un hala yok ediliyor olması kabul edilemez.” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, ormansızlaşmanın, Brezilya hükümetinin bunu önlemek için güçlü bir eylemde bulunmadığı sürece hızlanacağı kaydedildi.

Bu yıl 83 binden fazla yangın çıktı

INPE, ağustos sonunda yayımladığı raporda, Brezilya’daki Amazon ormanlarında yılın ilk 8 ayında 83 binden fazla yangın çıktığını bildirmişti.

Yeryüzündeki oksijenin yüzde 20’sini sağlayan, “Dünya’nın akciğerleri” olarak adlandırılan Amazon Yağmur Ormanları yılda 1 milyar tondan fazla atmosferik karbonun emilmesini sağlıyor.

Dünyadaki hayvan ve bitki türlerinin de yüzde 10’unu barındıran Amazonlar, 8 ayrı Güney Amerika ülkesinde yaşayan 400’den fazla yerli kabileye de ev sahipliği yapıyor.

Brezilya’da 2019’da 730 bin yangın alarmı

Global Forest Watch sitesine göre de Amazon ormanlarının yüzde 60’ına ev sahipliği yapan Brezilya’da bu yıl 1 Ocak’tan 28 Ağustos’a kadar 730 binden fazla yangın alarmı verildi.

Yangın alarmlarının sadece yüzde 5’i el değmemiş ormanlık alanları kapsarken, alarmların yüzde 29’unun maden alanlarının bulunduğu ormanlık araziler için verilmesi dikkati çekti.

Amazonlar’daki orman tahribatında Bolsonaro etkisi

Bazı sivil toplum kuruluşları, Amazonlar’daki orman tahribatının artmasında Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro liderliğindeki hükümetin yasa dışı çiftçilik ve madencilikle mücadeleyi azaltmasının yanı sıra korunan alanlarda uygulanan para cezaları ile ekipmanların imha edilmesi gibi tedbirleri ihmal etmesinin rol oynadığını belirtiyor.

BUNU DA OKU:  Buğday'ın senden küçük bir ricası var...

Bolsonaro, devlet başkanı seçiminden önce Amazonlar’ın korunmasının ülke ekonomisinin gelişimine engel olduğunu belirterek, bu alanı ticari kullanıma açma sözü vermişti.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Gıda, Gıda Gündemi, İklim Değişikliği
İklim değişikliğinden en çok çocuklar etkilenecek

Hükümetlerin Paris Anlaşması'na uymamaya devam etmesi durumda, günümüzde doğan çocuklar hastalıklarla dolu, kötü beslenmiş bir dünyada büyüyecek. Lancet tarafından bu

Kapat