Atmosferdeki sera gazı salımı geçtiğimiz yıl rekor seviyeye ulaştı

Dünya Meteoroloji Örgütü, atmosfere salınarak iklim krizine yol açan sera gazı emisyonlarının 2018 yılında rekor seviyeye ulaştığını açıkladı.

Verilere göre emisyonlar 2018’de 2017 yılına göre yüzde bir oranında artmış. Bu artış oranı son on yılın ortalamasının üzerinde. Sera gazı salımı, Sanayi Devrimi’nin başlangıcı sayılan 1750’ye kıyasla yüzde 47 daha fazla.

DMÖ Genel Sekreteri Petteri Taalas, Paris İklim Sözleşmesi’nin ardından verilen sözlere rağmen, atmosfere sera gazı salınımında düşüş olduğuna dair hiçbir işaret bulunmadığını belirtti.

Raporda, 2017’de 405,5 ppm (milyon parça başına) olan atmosferdeki karbondioksit (CO2) konsantrasyonun, 2018’de 407,8 ppm’ye çıktığı kaydedildi.

Taalas, “Bu da uzun vadede gelecek nesillerin, iklim değişikliğinin yol açacağı hava sıcaklığının artması, deniz su seviyesinin yükselmesi, deniz ve kara ekolojik sistemlerinin bozulması ve olağanüstü hava koşulları gibi ciddi etkileriyle karşılaşacağını gösteriyor” dedi.

Taalas iklim krizi konusunda, “taahhütlerin eyleme dönüştürülmesi ve gelecek nesillerin refahı uğruna daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğine” dikkati çekerek, “Dünya’nın, karşılaştırılabilir bir CO2 konsantrasyonuyla üç ila beş milyon yıl önce karşılaştığını hatırlatmakta fayda var. O zamanlar, sıcaklık 2-3 derece daha fazlaydı, deniz seviyesi de şu andan 10-20 metre daha yüksekti” diye konuştu.

BUNU DA OKU:  Temmuz ayı tüm dünyada şimdiye kadar kaydedilmiş en sıcak ay olarak tarihe geçti
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, İklim Değişikliği, Yenilenebilir Enerji
Amazon’daki ormansızlaşma son 10 yılın en yüksek seviyesinde

Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü (INPE) raporunda, ülkenin Amazon ormanlarındaki kaybın, ağustos 2018 ile temmuz 2019 arasında, önceki yılın aynı...

Kapat