Araştırma meraklılarına 5 kütüphane

Herkesin erişebileceği 24 saat açık ilk halk kütüphanesini kazandıktan sonra benim gözüm tematik araştırma yapabileceğimiz kütüphanelerin de çoğalmasında! Kent çalışmaları, bitki bilimi, ulaşım ve özellikle İstanbul’la ilgilenenler için seçtiğimiz 5 kütüphaneyi sizlerle paylaşıyoruz.

Keyifli araştırmalar!

1- İstanbul Kitaplığı: İstanbul’dan bahseden bütün eserlerin toplandığı, tarih boyunca görünümlerini saptayan gravürlerin, desenlerin ve fotoğrafların sergilendiği bir kitaplık ve bir arşiv. Sultanahmet‘te Soğukçeşme sokağında, ilk yapılışı tapu kayıtlarına göre 18. yüzyıla tarihlenen bir binaa vücut bulmuş durumda.

3456(5)

Kitaplıktaki ana eserler, türlerine göre 13 ana başlıkta toplanıyor:

  • Roma ve Bizans
  • Osmanlı Tarihi
  • Etütler (İstanbul’u sistematik olarak ve bütünüyle inceleyen eserler, İstanbul’la ilgili olan bir konuyu inceleyen eserler, İstanbul’un bir tek semtini veya yapısını inceleyen eserler)
  • Seyyahatnameler
  • Sefaretnameler
  • Hatıralar
  • Güzel Sanatlar (Resim, Heykel, Mimarlık ve Geleneksel El Sanatları)
  • Biyografiler (İstanbul’la ilgili şahsiyetler ve onların diğer eserleri)
  • Türkiye hakkında genel kitaplar (İstanbul bölümü varsa)
  • Türkiye Rehberleri
  • İstanbul Rehberleri
  • Gravür ve Fotoğraf Albümleri
  • Başvuru Kitapları’dır (Sözlükler ve Ansiklopediler)

Kim, nasıl faydalanabilir?

Herkesin kullanımına açık olan kütüphanenin çalışma saatleri aşağıdaki gibi. Bilgilendirme sistemleri mevcut, fakat kaynaklar ödünç verilmiyor. Kullanıcılar Kitaplık’taki bilgisayar ve yazıcılardan da faydalanabiliyor, ancak araştırmacıların kendi bilgisayarıyla gitmesi daha aktif çalışabilmeleri açısından verimli olacaktır.


İletişim bilgileri:

Soğuk Çeşme Sokak, Fatih, İstanbul

T +90 212 512 57 30

neslihanyalav@gmail.com

2- SALT Araştırma: Kütüphanenin yer aldığı SALT Galata binası, Fransız Mimar Alexandre Vallaury’nin imzasını taşıyan binası, anıtsal ölçeğinin yanı sıra, ön ve arka cephesindeki mimari üslubun farklılığı nedeniyle de İstanbul’da benzersiz bir örnek teşkil ediyor.

05(1)

SALT Araştırma, Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi, Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi ve Garanti Galeri’nin arşiv ve kütüphane kaynaklarının birleştirilmesiyle oluşturuldu. Sanat, mimarlık, tasarım, şehircilik, sosyal tarih ve ekonomi tarihi konularına odaklanan yaklaşık 40 bin yayını kapsayan SALT Araştırma; kitap, dergi, makale, CD/DVD ve tezlerden oluşan kütüphane ile dijital ve fiziki dokümanları içeren arşivi bir araya getiriyor. “Kütüphane 2.0” standartlarına göre tasarlanan mekan, bireysel ve grup çalışmalarına olanak tanıyan; nitelikli, konuksever ve rahat bir ortam sağlıyor.

BUNU DA OKU:  Musluk suyu dert, şişelenmiş su derman mı?

Kim, nasıl faydalanabilir?

Herkesin kullanımına açık olan kütüphaneye Pazar ve Pazartesi günleri hariç her gün saat 10.00-20.00 arasında erişmek mümkün.

İletişim bilgileri:

SALT Galata

Bankalar Caddesi 11

Karaköy 34420 İstanbul Türkiye

T +90 212 334 22 00

salt.research@saltonline.org

3- Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Kütüphanesi

Bir botanik bahçesi içerisinde kurulmuş olmasından dolayı, botanik ve ilgili konularda basılı ve görsel yayınlara ağırlık veren kütüphaneyi ‘ihtisas kütüphanesi’ haline getirmek için ekip, gerekli pek çok yayını sağlamaya çalışıyor. Şu anda kütüphanede yaklaşık 5000 kitap, 160 süreli yayın, 350 makale ve 70 CD, DVD, video bandı bulunuyor.

9868

Yayınlarımızı şu konular altında toplanıyor;

  • Ansiklopedik Yayınlar
  • Botanik-Bitkibilim
  • Çiçekli bitkiler
  • Tıbbi ve Yenilebilen bitkiler / Etnobotanik
  • Botanik Bahçeleri
  • Ağaçlar ve Çalılar
  • Floralar
  • Çocuk Kitapları
  • Bahçecilik
  • Tarım
  • Kongre ve Seminerler
  • Projeler
  • Makaleler
  • Tezler
  • Bahçe Mimarisi
  • Botanik Çizimleri
  • Doğa ve Çevre Koruma

Kim, nasıl faydalanabilir?

Bahçeye gelen tüm ziyaretçilerin kullanımına açık olan kütüphane, henüz dışarıya ödünç kitap vermiyor. Hafta içi 10.00-17.00 saatleri arasında isteyen herkes burada kitap okuyabilir,bireysel çalışmalarını sürdürebilir.

İletişim bilgileri:

Atatürk Mahallesi Fatih Sultan Mehmet Caddesi

TEM Otoyolu Anadolu Otoyol Kavşağı

P.K.34758 Ataşehir, İstanbul

T +90 216 456 44 37

info@ngbb.org.tr

4- Mimarlar Odası Arşiv ve Dokümantasyon Merkezi

Mimarlar Odası üyelerine, mimarlık öğrencilerine ve ilgili araştırmacılara hizmet veren özel konulu bir araştırma ve bilgi merkez. Oda’nın belleğini oluşturma doğrultusunda 1987 yılından itibaren yoğun çaba gösterilirken, Mimar Şener Özler‘in yoğun katkısı göz önünde bulundurularak vefatının ardından merkezin adı Şener Özler Arşiv ve Dokümantasyon Merkezi olarak değiştirilmiş.

23456(7)

Yapı Endüstri Merkezi, Bilgi Belge Merkezi’ndeki yayınları Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’ne bağışlamış olup aktarılan kitap sayısı 3100 adet, süreli yayın başlığı da 80 civarında. Yapı Endüstri Merkezi bağışı dışında, mimar üyelerinin bağışları yoluyla da Merkeze kitap ve süreli yayın sağlanmış. Merkezdeki basılı materyal sayısı 13.650 adet. Ayrıca 159 başlık altında süreli yayın bulunmaktadır.

BUNU DA OKU:  Her derde derman: Topluluk bahçeleri

Mimarlık, şehir planlama, kent ve konut, yapı malzemesi, teknoloji, enerji, arkeoloji, sanat tarihi, inşaat mühendisliği, peyzaj mimarlığı gibi alanların yanı sıra, Türkiye, İstanbul, hukuk, tarih ve sosyal bilimler konularıyla ilgili özel raflar da bulunmakta.

Merkezde bulunan süreli yayın, film ve foto-röportaj arşivine buradan ulaşabilirsiniz.

Kim, nasıl faydalanabilir?

Salı, .arşamba, perşembe ve cuma günleri 09.00-12.30/13.30-18.00 saatleri arasında Oda’nın Karaköy‘deki binasında mimar, araştırmacı ve öğrencilere bir personelle hizmet vermektedir.

İletişim bilgileri:

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi

Kemankeş Mah., Kemankeş Cad. No:31 Karaköy/Beyoğlu 34425 İstanbul

T +90 212 251 4900

arsiv@mimarist.org.tr

5- Ulaşım Kütüphanesi

İETT’nin kurduğu Ulaşım konulu ihtisas kütüphanesi, bu konuda çalışma yapanların oldukça işine yarayacak bir araştırma merkezi. Kütüphanede an itibarı ile 2000 Türkçe, 600 civarında da yabancı eser bulunuyor. Kitap ve süreli yayınların yanında sesli ve görsel yayınlar ile fotoğraf arşivi de oluşturulmaya başlanmış. Ulaşım ve ulaştırma alanındaki yayınların yanında yargı kararlarını da araştırmacılara sunmayı hedefliyorlar.

9854

Kim, nasıl faydalanabilir?

Ödünç alma mekanizması yok, ancak istediğin kaynakların online halini veya bir kopyasını edinme imkanını var. Bu nedenle gitmeden önce buradan ulaşmak istediğiniz kaynağın kütüphanede olup olmadığına gözatabilirsiniz. Herkesin kullanımına açık olan kütüphaneden hafta içi mesai saatleri içinde faydalanmak mümkün.

İletişim bilgileri:

Erkan-ı Harp Sok. No:2 Metrohan Tünel-Beyoğlu İstanbul

Bonus: Nesin Matematik Köyü Kütüphanesi

Mimarisiyle hemen hemen bütün araştırmacıların hayallerini süsleyen kütüphane Nesin Matematik Köyü’nde yer alıyor. Matematik, felsefe ve sanat alanlarında kaynak kitapların yer aldığı kütüphaneye kitap bağışları da sürüyor.

1(32)

Sık sık farklı etkinliklere de mekanlık eden köyde araştırmacıların da kendilerine yer bulma imkanı neden olmasın! Eğer yolunuzu düşürmeye niyetliyseniz ekiple bir iletişime geçmekte fayda var.

BUNU DA OKU:  İklim değişikliği sergisi: Hem eğlenceli, hem öğretici

İletişim bilgileri:

Nesin Matematik Köyü

Kayser Dağı Mevkii, Şirince-Selçuk-İzmir

T +90 533 207 12 04

aslicankorkmaz@nesinvakfi.org

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Hayat, Kent, Mimari, Ofis, Topluluklar
Özyeğin Üniversitesi’nde geri dönüşüm hareketi: WALL-Efy

Students Go Green yarışmamızın finalistlerinden WALL-Efy'nin, kampüslerinde geri dönüşüm alanında yarattıkları sürdürülebilir değişimi onlardan dinleyelim.

Kapat