Doğallık bunun neresinde?

Doğal gıda nedir işlenmiş gıda nedir? Bir farkı var mıdır, bilmeyenler o kadar çok ki, geçen gün bir annenin çocuğuna muzlu süt alırken şöyle söylediğini duydum ve çok üzüldüm: “Sana muzlu süt de alalım, hem bak muzda vitamin de vardır” diyordu.

Sağlık ve muzlu süt benim lugatımda ne yazık ki yan yana gelmiyor. Benim lugatımın ötesinde gerçek gıda standartları dışında birşey bu. İçinde gerçekten muz olmadığını bildiğiniz halde, o süte nasıl muzlu süt diyorsunuz anlayamıyorum sevgili anne? Kutunun üzerinde yazan doğal ibaresi sizi yoldan çıkarıyor olabilir mi acaba? Artık her işlenmiş gıdanın üzerinde “doğal” etiketini görmeye alıştım.

Bazılarınız ‘doğal’ın sağlıkla ve organikle eş anlamda olduğunu düşünüyor olabilir. Zihinsel berraklığınız için tekrar etmekte fayda görüyorum ki; ‘doğal’ın hiç bir anlamı yok, ne yazık ki! Bilimsel açıdan bir ürünü “doğal” olarak etiketlendirmek oldukça zor çünkü halihazırda işlenmiş olan bir ürün yani topraktan geldiği gibi olmadığı sürece doğal değildir.

Gıda Bakanlığı tarafından doğal veya türevlerinin tanımının yapıldığını zannetmiyorum ancak bir çok anlamlarından biri de renklendirici, suni tadlandırıcı veya sentetik madde kullanılmamış olabilir.

Aslında “doğal” herkese göre farklı anlamlara geliyor olabilir mi? Doğada insan teması olmadan kendi başına mı yetişmiş? Ya da çiftçiler ekmiş ama herhangi bir pestisit ya da koruyucu olmadan mı elde edilmiş gıda (üzerleri mumlu elmaları düşünüyorum da…)? Ya da fabrikada işlenmemiş mi (peki ya konserve ve dondurulmuş gıdalar)? Raf ömürlerini uzatmak için neler yapıyorlar? Ya da fabrikada işlenmiş ama içeriğinde laboratuvarda hazırlanmış boya tatlandırıcı gibi herhangi bir madde mi kullanılmamış?

345678(1)

Bu liste uzar gider belli ki. Ama kesin olan birşey var ki; üzerinde doğal yazan kutu daha çok satıyor… Amerika’da Pepsi’nin bir de doğal olanının olduğunu biliyor muydunuz? Pepsi Natural! Hatta bunun doğal ürünler bölümünde satıldığını? Pes dedirtecek kadar büyük lobi oyunlarına karşı siz sağlığınızı korumakla yükümlüsünüz, unutmayın.

BUNU DA OKU:  Alternatif 6 yeni yıl ağacı

Bilimsel araştırma sonuçlarına göre günlük tuz alımımızın %75’i işlenmiş gıdalardan vücudumuza girmekte. Tuzlama işleminin sebebi ise raf ömrünü uzatmak amacıyla gıdanın sıvıları çekmesini sağlamak. Bir de dünyanın 7 milyarlık nüfusunu ve her geçen gün bu nüfusa binlerce yeni bireyin katıldığını düşününce işlenmiş gıda bu dünyayı besleyebilecek tek kaynak gibi görünüyor ancak siz bilincinizle lütfen gerçek gıdaya yönelmeye çalışın.

Marketlerde işlenmiş gıdadan uzak durmaya bakın. Evinizde kendi yemeğinizi yapın, işinize öğle yemeğinizi taşıyın.

Cipslerden, bisküvilerden, hazır keklerden, konserve ürünlerden uzak durun. Şarküteriden işlenmiş et veya dondurulmuş konserve balık almayın, ille de alacaksanız gerçek et alın, gerçek balık alın.

Sizce de “doğal” etiketine daha özel bir anlam yüklemekle yükümlü değil miyiz? Sizin için doğal ne anlama geliyor, paylaşırsanız sevinirim.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Gıda Gündemi, Hayat, Yeme İçme
Maceraya hazır ol!

Bu yıl yedincisi gerçekleşecek olan Dağ Filmleri Festivali, “Maceraya Hazır Ol” temasıyla yapılıyor.

Kapat