Atık piller nasıl geri dönüştürülür?

Evlerden çıkan çöpler arasında bertarafına en fazla özen gösterilmesi gerekenlerden biri, içerdiği zararlı kimyasallar yüzünden tehlike yaratan kullanılmış piller.

Kullanılmış atık pillerin geri dönüşümü mümkün ve ülkemizde de yeniden kazanılmak üzerine toplanan pillerin sayısı giderek artmakta. 2007 – 2016 yılları arasında bu rakam üç katına çıkarak, 720 tona ulaştı. Bu iyi bir haber olsa da, içerisinde zararlı kimyasallar bulunan atık pillerin hiçbirinin doğaya karışmaması ve tüm pillerin geri dönüşmesi büyük önem taşıyor.

Atık pillerin insan ve çevre sağlığına zararları nelerdir?

Piller kullanım sırasında herhangi bir zarara yol açmasa da, kullanımı bittikten sonra diğer çöplerle beraber atılırsa, dış kaplarının delinme olasılığı oluşuyor. Bu da içerdikleri metal ve kimyasal maddelerin toprağa ve suya karışmasına ve çevreyi kirletmesine yol açıyor. Aynı zamanda içerdikleri cıva ve kadmiyum gibi ağır metaller besin kaynaklarına karışarak insan ve çevre sağlığına da zarar verebiliyor.

Atık pilleri neden geri dönüştürmeliyim?

Atık pillerin çevreye ve insan sağlığına oluşturduğu tehlike, cıva ve kadmiyumun da arasında bulunduğu, içerdikleri bu ağır ve yarı ağır tabir edilen metallerden kaynaklanıyor.

Sadece nikel/kadmiyum türü şarjlı pillerin içerisinde bulunan kadmiyum maddesinin piller içerisindeki oranını azaltmak mümkün değil. Bu yüzden bu pillerin kullanıldığı cihazlara kısıtlama getirilmiş. Uzmanlar önümüzdeki 5 ile 10 yıl içerisinde bu tür pillerin bireysel tüketicilerin kullanımından kalkacağını öngörüyor.

Pillerin içindeki cıva oranı ise en fazla tüketilen pil türleri olan çinko/karbon ve alkali/mangan türü pillerde bulunmakta. Çevre kuruluşlarının ve tüketicilerin baskıları sonucunda pillerdeki cıva hızlı bir şekilde düşürülmüş. Bugün piller için kabul edilebilen azami değer % 0,0005 (5 ppm) olarak kabul ediliyor. Bu da yaklaşık bir ton atık pil içerisinde 5 gram cıva bulunduğu anlamına geliyor. Atık pillerin sayısı arttıkça doğaya karışacak civanın da oranı artacağından kullanılmış pillerin kontrollü bertarafının önemi çok büyük.

BUNU DA OKU:  En güzel 7 yeni yıl ajandası

Bununla beraber pillerin içerisinde hala, çinko, demir, mangan, nikel, lityum, kobalt, bakır, alüminyum gibi yarı-ağır metaller ve çeşitli kimyasal çözeltiler bulunmakta ve bunlar yüzünden atık pillerin ayrı toplanması ve bertaraf edilmesi şart.

Atık piller geri dönüştürülürken geri dönüşüm kutularına atılmaması öneriliyor. Eğer pillerin dış kabına bir zarar gelirse bu diğer geri dönüşüm yapılacak atıklara zarar verebiliyor. Bu yüzden atık pillerinizi ayrı bir kutunun içinde saklamanızı tavsiye ediyoruz.

Atık pilleri nasıl geri dönüştürebilirim?

2004 yılında yayınlanan bir yönetmelik ile T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı bazı kuruluşları atık pillerin toplanması amacı ile görevlendirdi. Bu kuruluşlardan taşınabilir piller konusunda yetkilendirilmiş tek kuruluş, 2004 yılında kurulan TAP Derneği.
TAP, ülke genelinde oluşturduğu toplama noktalarında mevcut, çeşitli tip kutu ve bidonlar vasıtasıyla atık pilleri topluyor. Okul, üniversite, süpermarket, hastane ve eczanelerde bulunan pil toplama noktalarına pillerinizi bırakabilirsiniz.

Migros Sanal Market Atık Pil Kampanyası

Bununla beraber Migros Sanal Market; İstanbul, Ankara ve İzmir’de başlayan yeni proje kapsamında, alışveriş yapan müşterilerine kapıda ürün teslimi yaparken, atık pilleri de teslim alarak geri dönüşüm merkezlerine ulaştırıyor.

Aynı zamanda atık yağların da teslim alındığı kampanyada, müşteriler tarafından toplanan atıklar, Migros Sanal Market araçlarındaki atık pil ve bitkisel atık yağ biriktirme ekipmanlarında toplanıyor ve bu atıklardan, piller sorumlu kuruluş olan TAP Derneği’ne, bitkisel atık yağlar ise DEHA firmasına teslim ediliyor.

DEHA firmasına teslim edilen bitkisel atık yağların karşılığı, TURMEPA Deniz Temiz Derneği’ne bağış yapılarak, denizlerin temizlenmesi projesine katkıda bulunuluyor.

Migros Sanal Marketi ziyaret etmek için buraya ya da aşağıdaki logoya tıklayabilirsiniz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Geri Dönüşüm, Hayat, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Teknoloji
Kenya: Yeni bir sayfa (2. bölüm)

Yakın zamanda kızlarımızı da alıp Kenya’ya gittik. Toplamda 7 gün geçirmemize rağmen o kadar yoğun ve güzel zaman geçirdik ki,...

Kapat