2017’nin en çok paylaşılan 10 iyi haberi

Küresel ve yerel krizlerin bol yaşandığı 2017 yılında bize umut veren ve heyecanlandıran iyi haberler de oldu. Haftaya daha iyi başlamak adına biz de sizin için 2017 yılının en çok paylaşılan 10 iyi haberini listeledik.

10.  BBC Earth Mutluluğu Paylaşmak İçin 50 Saatlik Doğa Videosu Ve Sesi Yayınladı

Doğayı sadece ekrandan izlemek bile günlük yaşamdaki negatif etkilerin önüne geçebilir mi? BBC Earth ve Kaliforniya Üniversitesi’nin beraber yaptığı bir araştırmaya göre bu sorunun cevabı; evet.

Gerçeğini görmek yerine sahtesini görmenin bu gibi bir etkiye yol açmasına inanmak zor gelse de, BBC Earth “Gerçek Mutluluk Projesi” ile insanların doğa ile bağını güçlendirip, gerçek mutluluğu yaymak istiyor.

Bu yüzden de BBC Earth son belgeseli olan Planet Earth II’den görsel ses manzaraları yayınladı. Şehrin gürültülerinden uzaklaşmak ve gidemediğiniz zamanlarda doğanın ses ve görüntüleri ile mutluluk bulmak için bu videoları kaçırmayın.

Araştırmanın detaylarına ve videolara buradan ulaşabilirsiniz.

9. Yedi Yaşındaki Kızın Başbakana Yazdığı Mektup Yıkılması Planlanan Parkı Kurtardı

Yıkılarak içerisine bina inşa edilecek park yedi yaşındaki bir kızın başbakana yolladığı mektubu ile kurtuldu. Hindistan’da yaşayan Navya Singh, başbakana yazdığı mektupta “Bu park bizim hayatımız” dedi ve parkın bir bölümüne halkevi binası yapmak isteyen yerel yetkililere karşı kendisini desteklemesini istedi.

Delhi’nin kalabalık mahallelerinden birinde yaşayan Navya evine birkaç dakika uzaklıkta bulunan parka her gün birkaç kez uğruyor ve bu parkın hayatta en sevdiği yer olduğunu söylüyor: “Orada arkadaşlarımla buluşup oynuyorum. Salıncaklara biniyoruz, saklambaç oynuyoruz. Parkı çok seviyorum çünkü bir çok da ağaç var”.

Şiir ve resimlerle bezediği mektubunda bu parkın onu ve çevresindekileri hayata bağladığını belirten Navya’nın mektubunu okumak için buraya tıklayın.

8. Portakal Kabuğunun Kazara Mucizesi: Gıda Atıkları Bu Ormanı Yok Olmaktan Kurtardı

Kosta Rikalı portakal suyu üreticisi 12 bin ton portakal atığını “terk edecek” bir yer bulamayınca bir atık fabrikası inşaa etmek istemiş. Ama park görevlileri ve teknisyenler şirket ile iletişime geçip, ormanlık bir alanı doğa koruma alanı ilan ederlerse atıkları ormana bırakabileceklerini belirtmişler.

Yirmi yıl önce, bu olay rakip şirketlerin dava süreçleri arasında unutulmuş. Bu bölgeyi keşfetmek için yola çıkan Princeton Üniversitesi araştırma görevlisi Timothy Treuer bu alanı ilk defa gördüğü zaman şaşkınlığını gizleyemediğini söylüyor. Treuer, sadece toprak bir yol ile ayrılan portakal kabukları ile dolu alan ile atıkların bırakılmadığı diğer alanın iki farklı ekosistem gibi gözüktüğünü belirtiyor.

BUNU DA OKU:  Zeytinin izinde: Fabrika tarlaya taşınıyor

Bu şaşırtıcı sürpriz hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

7. Fark Yaratanlar’ın En Yeni Üyesi Yeşilist oldu

Sabancı Vakfı’nın toplumsal gelişmeye katkıda bulunan “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini” anlattığı “Fark Yaratanlar” programının dokuzuncu sezonunun üçüncü Fark Yaratan’ı, sürdürülebilir bir yaşam için bilgi merkezi olan Yeşilist oldu.

Kapsamlı hikâyesi için 26 Kasım Pazar saat 18:15’te CNN Türk’te yayınlanan Fark Yaratanlar hakkında daha fazla bilgi almak için içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

6. Montunu Üşüyen Sokak Köpeğine Örten Işçiye Belediyeden Takdir Belgesi, Altın Ve Yeni Mont

Geçtiğimiz yıl, Giresunlu bir apartman sakini, apartmanın önünden ayakkabılarının çalınması üzerine binanın güvenlik kamera kayıtlarını incelemeye başladı. Ayakkabılarını çalan hırsız yerine sokaktan geçen bir kişinin karlar altında kalan sokak köpeğine önce yemek veren, ardından montunu çıkarıp köpeğin üzerine örttükten sonra uzaklaşıp giden görüntülerinin ortaya çıkması sosyal medyada büyük yankı uyandırdı.

Bu kişinin daha sonra belediye çalışanı Bülent Kalpakçıoğlu olduğu ortaya çıktı. Kalpakçıoğlu, “Gözlerime bakınca içimden montu üzerine örtmek geldi. Altı üstü bir mont. Hiç tereddüt etmedim. Bunları herkesin yapması lazım” dedi.

Bu görüntüler sosyal medyada kısa sürece binlerce kişi tarafından paylaşıldı. Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, Kalpakçıoğlu’na takdir belgesi verdi, yeni bir mont ve altın hediye etti.

Bu sıcacık iyiliğin videosunu izlemek için buraya tıklayın.

5. Türk Biliminsanından Harika Bir Buluş: Katlanabilir Güneş Enerjisi Panelleri

İkinci Dünya Savaşı’nda ABD’nin ulusal güvenlik projelerini geliştirmesi için kurulmuş, Sandia Ulusal Laboratuvarında 16 yıl çalışan Türk biliminsanı Murat Okandan, 2015 yılında kendi startup şirketi mPower Teknolojiyi kurmak için uzun yıllar çalıştığı iş yerinden ayrıldı ve şimdi güneş enerjisi konusunda çok önemli bir buluşa imza atmış durumda.

Okandan, günlük yaşamımızdaki herhangi bir objeyi güneşten elektrik üretir hale getiren mikro güneş hücreleri geliştirmeyi başardı. Özellikle tekstil ürünleri için uygulanması düşünülen bu katlanabilir mikro güneş panelleri, uydular, insansız hava araçları ve biyomedikal ürünlerinde çığır açabilecek bir buluş.

BUNU DA OKU:  Küçük bir kahramanlık hikayesi

Bu buluş hakkında daha fazla bilgi almak için içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

4. Belediyelerden iyi haberler

2017 yılında belediyeler tarafından sürdürülebilir gelişme ve yaşam için bir çok başarılı proje gerçekleştirildi.Bunlardan bazıları öne çıktı. Adana’da Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, il genelinde atla yük taşınmasını yasakladı. Bundan sonra Adana’da hayvanlı değil elektrikli faytonlar kullanılması kararı alındı.

Daha önce 300 kilowattlık Fotovoltaik Güç Sistemi kuran ve bu sayede her yıl 250 bin ton karbon salımını engelleyen Bornova Belediyesi ilçesinde güneş, jeotermal, su ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynağı kullanan binalardan yasa gereği belediyenin aldığı tüm ücretlerden yüzde 25 oranında indirim yapılması kararı aldı. Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila sağlanan tasarrufların yatırıma dönüştüğünü belirtti.

İzmir Büyükçehir Belediyesi ise, Türkiye’de bir ilk olan tamamen elektrikli otobüs Filosu kurdu. Otobüsler; sessiz, ekonomik ve ekolojik özellikleriyle öne çıkıyor. 20 otobüsten oluşan filo hakkında daha fazla bilgi almak için içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Tunceli, Ovacık Belediyesi’nin ‘komunist başkan’ lakaplı başkanı Fatih Maçoğlu, lçede organik tarım yapılmasına ve fasülye, nohut, patates ve bal üretimini teşvik eden Maçoğlu, tarımdan elde edilen geliri, maddi yardıma ihtiyacı olan çocukların okutulmasına harcadı. Üretilen mamüllere Türkiye’nin her yerinden büyük talep var. Ovacık’ın yerel fasülye, nohut, bal ve patatesleri sipariş üzerine ülkenin dört bir yanına kargolanıyor.

3. Yenilenebilir Enerji için Proje Geliştiren Okullar

2017 yılında Türkiye’nin her köşesine yayılmış okullardan yenilenebilir enerjiyi geliştirmek adına proje haberleri geldi.

Manisa, Saruhanlı ilçesinin Gökçeköy Mahallesi Ortaokulu’nda eğitim-öğretim gören 7. sınıf öğrencileri İrem Ünal, Hüseyin Uygun ve Ahmet Dinçer, güneş enerjisiyle çalışan araba yapma hayalini gerçeğe dönüştürdü. Televizyonda gördükleri üniversite öğrencilerinin yaptıkları güneş enerjili araçlara özenerek başladıkları projede Teknoloji-Tasarım Öğretmeni Ali Ormancı’nın da desteğiyle 2 ayda güneş enerjisiyle çalışan araba yapan ortaokul öğrencileri, araçlarını okullarında açılan 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı’nda tanıttı.

Antalya’da Baraj Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde kurulan 5 kilowaatsaatlik (kwh) üretim yapan güneş panelleri, artık okulun elektrik ihtiyacının üçte birini karşılıyor. Okul kurulan Yenilenebilir Enerji Teknolojileri bölümü sayesinde lisede öğrencilere güneş ve rüzgar enerjisi teknolojileri eğitimi verilmesi amacıyla, güneş enerjisini elektrik enerjisine çeviren güneş panelleriyle rüzgar enerjisini elektrik enerjisine çeviren rüzgar panelinin de bulunduğu bir laboratuvar oluşturuldu.

BUNU DA OKU:  Lir Yağmuru geliyor

Van’ın İran sınırına yakın Çaldıran ilçesinde bulunan Çubuklu Köyü Galatasaray Ortaokulu’nun elektrikleri bulunduğu nokta ve fiziki şartlardan dolayı sürekli kesilmekteydi ama en bilgisi öğretmeni Mahmut Çakır, çöpe gidecek yeniden değerlendirdiği malzemeler ile tasarladığı rüzgar türbini ile okulun kendi elektriğini üretmesini sağladı. Rüzgar türbini şu an okul bahçe aydınlatma­sı; okul içinde oluşturulan bir alanda USB girişli tüm teknolojik malze­melere sınırsız şarj imkanı ve hatta gerektiğinde belirli aralıklarla birkaç bilgisayar çalıştırabiliyor.

2. Dışlanmışlara ve ihtiyaç sahiplerine destek; gıda atıklarına çözüm

2017 yılında birbirinden güzel organizasyonlar ile tanıştık. Bunlardan biri, Türkiye’de gıda atığının önüne geçmeye çalışan Fazla Gıda. İki başarılı girişimcinin ellerini taşın altına koyup kurdukları Fazla Gıda ile şirketler, bağışlar ve farklı seçeneklerle gıda atığını önleyebiliyorlar. Fazla Gıda ile gerçekleştirdiğimiz röportaja buradan ulaşabilirsiniz.

Ülkemizin yenilenebilir enerjideki başarılarıyla tanıdığı girişimci Serhan Süzer’in önderliğinde kurulan TİDER, ise ihtiyaç sahiplerinin önceden belirlenmiş alışveriş limitlerine göre temel ihtiyaçlarını ücretsiz olarak karşılayabildikleri bir destek marketi olarak kurgulanmış. Serhan Süzer’le TİDER’in kuruluşunu ve bu çatı oluşum altında yapılan işleri konuştuk. 

Bir başka proje ise toplumda yok sayılan insanlar için rehabilitasyon merkezi” vizyonu ile kurulan Hayata Sarıl Lokantası. Proje ile ihtiyaç sahiplerine hem iş imkanı sağlanması, hem de onları ücretsiz olarak doyuracak bir restoran olması hedefleniyor. Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Dilara Moran’a lokanta ile ilgili merak ettiklerimizi sorduğumuz röportajımıza buradan ulaşabilirsiniz.

1. Orman Savaşçıları: Felix ve Jadav

Yılın en çok paylaşılanların ilk iki haber ise, kaybolan ormanları, tehlike altındaki hayvanları korumaya almak için iki kahramanın hikayesini anlatıyor.

19 yaşındaki Felix, kurduğu Plant for the Planet (Gezegen için Dik) girişimi ile Birleşmiş Mİlletleri de harekete geçirerek,130 ülkede 14 milyar ağacın dikilmesine yardımcı oldu. Dünyanın başka bir noktasından ise Jadav “Molai” Payeng 37 yıl boyunca kendi başına Central Park’tan daha büyük bir alanı, 5.67 kilometrekarelik bir bölgeyi ağaçlandırarak bölgede yeni bir ormanın canlanmasını sağladı.

Daha iyi haberler aldığımız ve paylaştığımız yeni bir yıl dileği ile…

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla İyi haberler
İhtiyaç sahiplerinin ücretsiz alışveriş yapabildiği Destek Market’le tanışın

Ülkemizin yenilenebilir enerjideki başarılarıyla tanıdığı girişimci Serhan Süzer'den ihtiyaç sahiplerinin önceden belirlenmiş alışveriş limitlerine göre temel ihtiyaçlarını ücretsiz olarak karşılayabildikleri...

Kapat