Avrupa’nın geri dönüşüm fabrikalarından 9 fotoğraf: Dönüşüm ve geri dönüşüm

Çöpü öne çıkarmak isteyen tipik bir fotoğraf size aşırı dolmuş çöplükleri, 3. Dünya ülkesilerindeki e-atık dağlarında çocukların en sağlıksız koşullarda ürünleri birbirinden ayırmasını gösterebilir. Ama Belçikalı fotoğrafçı Paul Bulteel, çöpün daha az dikkat çeken yanına, geri dönüşüme odaklanmamızı istiyor.

Yeni kitabı Dönüşüm ve Geri Dönüşüm için, Bulteel 1,5 yıl boyunca Avrupa’nın önde gelen lastikten ve plastikten ana karta kadar geri dönüşüm yapan 50 geri dönüşüm fabrikasını dolaşmış.

21342536475(1)

Bulteel, çöp konusundaki neredeyse tüm fotoğrafların negatif bir bakış açısı tarafından çekildiğini söylüyor. Bu durumun çöp yüzünden ortaya çıkan ve çıkmaya devam eden insanlara ve çevreye olan zararları göz önüne alınca normal olduğunu kabul etse de Bulteel, aynı zamanda çöpün derinlemesine incelenmemiş geri dönüşüm projelerine dikkat çekmek istiyor.

2013 yılında başlayan proje, Bulteel’in Antwerp şehrinde gezerken rastladığı inşaat malzemelerini gördüğü an başlamış. O malzemelerin güzelliğinden etkilenip fotoğrafladığında, aynı zamanda bunun sosyal etkisini de düşünmeye başlayan Bulteel, o anda çöpe attığımız devasa miktarlardaki ürünleri düşünmeye başlamış.

9876543(1)

Geri dönüşüm konusunu incelemeye başladığında ise Avrupa’daki fabrikalardan çok etkilenen Bulteel, burada bulunan makineleri ve sayıları giderek azalan insanları fotoğraflamaya başlamış. Her ne kadar Avrupa’da bazı fabrikalar, geri dönüşüm çalışanlarından yararlansa da, geri dönüşüm makinaları daha da geliştikçe bu işlerin de varlığı tehlikeye düşebilir.

Çünkü, makinalar artık neredeyse her şeyi ayırmakta. Farklı tür karton, ampül, plastik, metal, cam bunların hepsi özel tasarım okuyucular tarafından ayrıştırılmakta. Araştırmacılar artık bir ayakkabı içerisindeki, deri, plastik ve kumaşı ayıran makinalar üzerinde çalışmakta. Teknoloji gelişmeye devam ettikçe 2030 yılında %65 olan geri dönüşüm hedefine Avrupa Birliği giderek yaklaşıyor

2132453646

Bulteel, ilk resim sergisinde insanların gerş dönüşüm fabrikalarında var olmadığı düşündüğü endüstriyel yapısına ilk önce şaşırdıklarını sonra büyülendiklerini belirtiyor, onun için “böyle şeylerin neredeyse her yerde olduğunu göstermek, insanları bunun hakkında bir şey yapmaya cesaret veren ilk adım olacaktır.”

BUNU DA OKU:  Plastikte döngüsel ekonomi modeli nedir?

3057902

30579021

30579022

20160329113

201603291134

201603291135

2016032911

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Geri Dönüşüm, Hayat, Sanat ve Tasarım
Anadolu Jam başvuruları başladı

Anadolu Jam'in 6.'sı bu sene 18-25 Haziran tarihlerinde Bayramiç, Yeniköy'de gerçekleşiyor.

Kapat