Beş adımda mutfakta devrim

Dünyada üretilen tüm gıdanın yarısının* çöpe gittiğini biliyor muydunuz?

Bunu duymak beni dehşete düşürdü. Bir tarafta dünyada açlık var diyoruz, kaynaklar yok oluyor diye üzülüyoruz, öbür tarafta gıdamızın yarısını çöpe atıyoruz. Üstelik bir de sonrasında çöpe attığımız bu gıdaya, tekrar satın alırken para veriyoruz. Bu işte bir yanlışlık var. Sadece 5 adımda, mutfağınız ve dünya tasarruf etsin, ne dersiniz?

1-Listeyi önceden yapın. Alışverişe gitmeden önce dolaplarınızda ne var ne yok bakın. Ona göre bir alışveriş listesi yapın. Çoğumuz evde olduğunu unuttuğumuz ürünü alışveriş sırasında torbaya atarız.

2-Buzdolabınızda ve buzluğunuzda ne var unutmayın. Hepimizin başına defalarca gelmiştir. Buzluğu bir açarsınız, uzun süre önce oraya koyduğunuz et veya tavuk orada olabilir. Tam tarihini bilemiyorsak, riske etmektense çöpe atarız. Buzluğa koymadan önce üzerine ya tarih yazın, ya da tarih sırasına göre organize edin.
Buzdolabında kalmış azıcık peyniri atmak yerine, salatalarınızın üzerine serpiştirin. Kalan yoğurdu meyvelerinizin üzerine koyabilirsiniz.

3-Bozulmayacak gıdaları unutmayın. Kuru meyveler, bakliyat, pirinç, bulgur gibi ürünleri mutfağınızdan eksik etmeyin. Hiçbirşey bulamasanız bunlardan harika menüler çıkarabilirsiniz.

021370132mutaffk

4-En çok ekmeğin atıldığını biliyor muydunuz? Ekmek, pirinç, makarna gibi hayatımızın vazgeçilmezi karbonhidratlar maalesef açlık anında bol bol yaptığımız ama hepsini tüketemediğimiz gıda maddeleri. Bunun yerine aldığınız ekmeği dilimleyip, fazlasını buzluğa atın. Kullanacağınız zaman kıtır kıtır harika tostlar yapabilirsiniz. Ben eskiden bizim evde kalan pilavlardan ya çorba ya sütlaç yapıldığını hatırlarım.

5-Arkada kalanları atmayın.
Artan yemeği atmak yerine, onu başka öğünlerde değerlendirin. Bayat ekmeği mutfak robotundan geçirebilir, kırıntıları köfte yapmak için veya çocuklara biskui yapmak için bullanabilirsiniz. Sadece karardı diye muzları, bir tarafı hafif çürüdü diye elmaları atmayın. Hemen bir pudding yapıverin. Jamie Oliver bir programında, hemen herşeyi son kullanma tarihine bakıp atmayın, bir tadın belki bozuk değilse yiyebileceğiniz çok gıda var demişti. Katılmamak imkansız. Dolayısıyla bir dahaki sefere yemekleri çöpe atmadan bir daha düşünün.

BUNU DA OKU:  Gıdayı sürdürebilecekler mi?

*Kaynak: Metaflake/Institution of mechanical engineers

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ergem Şenyuva

İstanbul'da doğdum büyüdüm. Hep bu şehri, kültürel ve doğal mirasını koruma derdindeydim. Bir yandan yeşili ve doğayı nasıl gelecek nesillere bırakırız kaygım vardı. 2006 senesinin sonunda hayatımı değiştiren olay oldu ve kızım doğdu. Yaptığım her şeyi sorguladığım ve tekrardan en başa döndüğüm bir dönemden sonra, kurumsal hayata veda ettim. 2009 yılında Al Gore'un iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen Climate Project derneğinin Türkiye temsilcisi oldum. İklim değişikliğini ve yaşadığımız dünyanın nelerle karşı karşıya olduğunu fark ettikçe, elimi taşın altına sokma zamanı geldi diye düşündüm. 2010 yılının sonunda Yeşilist'i kurdum. Bizden sonraki nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabileceğimize, hepimizin atabileceği küçük adımlarla büyük şeyler başarabileceğimize inanıyorum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Yeme İçme
Susuz olmaz!

22 Mart Dünya Su Günü'nde suyun önemini hatırlıyoruz.

Kapat