Beş basit adımda çöpünüzü azaltın

Sıfır atıkla çok uzak bir yaşam tarzı olarak gözükse de döngüsel ekonomi teorisinden çıkan bu felsefeyi uygulamak aslında çok da zor değil. Tasarım, üretim, tüketim, elden çıkarma ve yeniden kazanma döngüsü sıfır atık ve döngüsel ekonominin temelinde bulunuyor.

2324354657

Bu hedeften çok uzaklarda olduğumuzu söylemek yalan olmaz. Şu an elimizde bulunan yüzeysel ekonomi modeli, çöp kutularımızı ve çöplüklerimizi doldurmak ile meşgul.

O yüzden sıfır atıkla yaşamak dediğimizde ya hep ya hiç mantığı ile ilerlememiz lazım. Bu bilinçli seçimler yaparak, onların tasarımına, nereden geldiğe ve en sonunda kullandıktan sonra ne olacağını düşünerek tüketmekle başlayacak bir hayat tarzı o yüzden sıfır atıkla yaşamak konusunda tüketicilerin gücü düşündüğümüzden çok daha fazla.

Sıfır atığa değer biçmek

Sıfır atık felsefesi ile yaşamak, gün içerisinde ürettiğimiz çöpün gözle görülür bir şekilde azalması demek. Bu sahip olduklarımıza, kaynaklarımıza ve ekosistemimize yeniden değer biçmemizi, aşırı tüketim kültüründen bir adım uzaklaşarak, çöp ayak izimizi küçültmemizi sağlıyor.

Bir çoğumuzu sesini duyurması ve kolektif olarak çalışması ile başlayacak değişim, ürettiğimiz ve tükettiğimiz şeylerin değişimi ile ancak döngüsel ekonomiye ulaşabileceğiz. Çünkü sıfır atık dediğimizde, ürettiğimiz çöpün miktarını kökten değiştirmeyi planlayarak, şirketlere ve fabrikalara tasarımları üzerinden sorumluluk olarak bu ekonomiye uygun yeni ürünler yaratmasını da istiyoruz. Ancak bu pozitif yaklaşım ile insanları çöp üretmeye iten tasarım ve tüketim kültüründen uzaklaştırabiliriz.

Çöpü yeniden düşünmek

İlk olarak, çöp ve plastik ayak izimizi yeniden şekillendirecek yaratıcı çözümler bulup, daha basit ve sürdürülebilir yaşam tarzlarına adım atıp, daha az çöp üretmemiz lazım.

Basitleştirin

65432(2)

Yaşam tarzımızı basitleştirmek için bir çok yol var ve bu her birey için farklı bir yol ile sağlanabilir. Hayatı basitleştirmek, gerçekten ihtiyacımız olana ve istediklerimize odaklanmamızı sağlayacaktır.

BUNU DA OKU:  Kompost edebileceğiniz en acayip şeyler

Bana mutluluk getiren ne? Gerçekten neyi kullanıyorum? Bana ilham veren ve hayatıma güzellik katan şeyler nedir? Basitleştirdiğimizde çevremizi de düzenleyerek, daha fazla alan yaratıyoruz. Böylelikle dikkatimizi dağıtacak ve bize ekstra sorumluluk verecek şeyler ortadan kalkıyor, zihnimizi daha kolay boşaltabiliyoruz.

Bu soruları sormak bizim tüketim kültürünü sorgulamamıza ve ihtiyacımız ve gerçekten isteyerek sahip olduğumuz şeyleri tam anlamı ile benimsememizi sağlayacak. Her zaman daha uzun süreli kullanılabilecek, tamir edilebilir ve birden fazla işlevi olan ürünleri seçmemizde bize yardımcı olacak.

Tek kullanımlıkları reddedin

0987345

Aslında hep böyle değildik; insanlığın kültürel gelişiminde savurganlık her zaman kötü olarak tanımlanmış, kaliteli tasarımlar, işçilik ve ürünün sağlamlığı ödüllendirilmiş değerlerdi.

Maalesef modern zamanlar bu değerleri tasarımdan uzaklaştırdı, eskimesi planlanmış ürünleri endüstriyel ve ekonomik yapımıza dahil etti. Bunun en basit örmeği cep telefonu. Bu gibi ürünler, eskimesi planlanarak, bir iki yıl sonra değiştirilmesi neredeyse zorunlu hale getirilerek tasarlanmış ürünler.

Kullanımı kısıtlı ürünleri başında tek kullanımlık ürünler geliyor. Genellikle petrol ve plastik bazlı kaynaklardan üretilen bu ürünler, toplu olarak daha fazla çöp üretmemize yol açıyor. Daha önce de bahsettiğimiz kahve bardakları, plastik çatal bıçaklar, gıda ambalajları, ıslak mendiller…. Liste oldukça uzun.

Tekrardan, yeniden kullan

134324546

Çöpünüzü azaltmanın en basit yollarından biri sağlam, uzun ömürlü ve yeniden kullanılabilir alternatifleri tercih etmek. Bir kaç basit örneği şöyle sıralayabiliriz:

  • Plastik kahve bardakları yerine kendi fincanınızı götürün
  • İçecekleri sipariş verirken plastik pipet istemediğinizi özellikle belirtin
  • Alışverişlerinizde plastik poşetler yerine kendi file ve çantalarınızı tercih edin
  • Plastik çatal ve bıçak istemediğinizi sipariş verdiğiniz yerlere belirtin.
  • Artan yemeklerinizi cam kaplarda saklamayı tercih edin.
  • Kağıt peçete ve mendiller yerine bezleri kullanın
  • Kendi temizlik ürünlerinizi yapın
BUNU DA OKU:  Geri dönüşüm ve enerji tasarrufu üzerine...

Aynı zamanda bir topluluğun parçası olduğunuzu unutmayın. Paylaşım programlarından, yerel bahçelere ve hatta Sıfır Atık gruplarına kadar aslında geniş bir kitle bu hayat tarzını benimsemeyi planlıyor.

Aynı zamanda ne zaman şüpheye düşseniz bu kolay infografiği kullanarak probleminizi çözebilirsiniz.

21324341111

Kaynak: Earth911

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Ev ve Bahçe, Geri Dönüşüm, Hayat
Bu yaz cildinizi korumanız için 5 öneri

Bu yaz cildinizi korumanız için size 5 öneri hazırladık

Kapat