Bilgi edinme hakkınızı kullanın

Çoğumuz belki farkında değiliz ama Bilgi Edinme Hakkı diye bir hakka sahibiz. Hem de çok kolay, ücretsiz ve cevap alma oranınız da nerede ise %100.

Örgütlerin hizmet verdikleri toplum kesimleriyle iletişim ve etkileşime girmeleri karşılıklı güven ve işbirliğine zemin hazırlayarak amaçlarını gerçekleştirmelerine yardımcı olmaktadır. Ancak bu güven ve işbirliğinin devamlı olabilmesi tarafların hak ve sorumluluklarını yerine layıkıyla getirmelerine de bağlıdır.

TR right to say

24 Nisan 2004 tarihinde yürürlüğe giren 4982 sayılı kanun kapsamında, vatandaşların resmî kurumlardan bilgi talep etme hakkı; tarafların karşılıklı hak ve sorumluluklarını düzenleyerek sağlıklı bir devlet–vatandaş ilişkisi geliştirebilmenin somut zeminini oluşturmuştur. Yasa, demokratik ve şeffaf yönetimin gereği olan eşitlik, tarafsızlık ve açıklık ilkelerine uygun olarak kişilerin bilgi edinme hakkını kullanmalarını amaçlıyor.

Kanuna göre bilgi edinme için başvurulan kurumlar 15 iş günü içinde cevap vermek zorundadır. Eğer bilgi kuruluş içindeki başka bir birimden sağlanacaksa bu süre 30 iş gününe çıkar, ancak 15 iş günü bitmeden bu durumu başvurana bildirme zorunluluğu vardır. Cevap alamadığınız durumlarda ise bilgi edinme, değerlendirme kuruluna itirazınızı yapabilirsiniz.

Başvurularınızı en çabuk e-posta yolu ile yapabilirsiniz. Gerçek kişiler tarafından elektronik posta yoluyla yapılacak başvurular, başvuru sahibinin adı ve soyadı, oturma yeri veya iş adresine ilave olarak kimlik doğrulama amacıyla kullanılacak T.C. kimlik numarası belirtilmek suretiyle, istenen bilgi veya belgenin bulunduğu kurum ve kuruluşun bilgi edinme biriminin elektronik posta adresine EK-1’de yer alan form doldurulmak suretiyle yapılır. Elektronik posta yoluyla yapılacak başvurularda, başvuru formunun kurum veya kuruluşun bilgi edinme biriminin elektronik posta adresine ulaştığı tarih, başvuru tarihidir.

Örneğin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na başvuruda bulunmak için bu adresten ulaşabilirsiniz..

 

BUNU DA OKU:  Polonezköy beton yığınına dönmesin
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gündem, Kent
Gezi Park’ında ilk gün

Dün öğleden sonra Gezi Parkı'na gitmek üzere evden ayrılırken neye kızacağımı, neye üzüleceğimi bilmez haldeydim.

Kapat