Biyolojik çeşitlilik kazandı

Biyoçeşitlilik kaybı şu anda karşı karşıya olduğumuz en büyük krizlerden biri. İnsanlık vahşi memelilerin yüzde seksen üçünü, tüm bitkilerin yarısını yok etti ve deniz ekosistemlerinin üçte ikisini ciddi şekilde değiştirdi. Dünya Ekonomi Formu verilerine göre tarımdan inşaat sektörüne birçok endüstri doğanın sunduğu hizmetlere ihtiyaç duyuyor ve ekosistem hizmetlerinin değeri 44 trilyon dolar, yani küresel gayrisafi hasılanın yarısı, olarak saptanmış. Yoğunlukla doğaya bağımlı sektörlerin değeriyse 13 trilyon. Doğanın nimetlerini yakın zamana kadar çoğunlukla unutmuş olan iş dünyası, kanun yapıcılar ve uluslararası örgütler şu anda karşı karşıya olduğumuz bu yok oluşu durdurmaya çalışıyorlar. Bunun en büyük sebebi iste biyoçeşitlilik kaybı insanlığın geleceğini tehdit ediyor. Bu yıl gözler ilk defa COP 27’den çok BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi 15. Taraflar Toplantısı (COP15)’ndaydı. Ve sonunda biyolojik çeşitlilik kaybını durdurmak ve tersine çevirmek için Paris Anlaşması kadar önemli bir anlaşmaya imza atıldı.

Anlaşma, 2030 yılına kadar doğanın kritik eşikten dönmesini ve 1,5 derece hedefinin hayatta kalmasını sağlayacak bir rota çiziyor:

  • 2030 yılına kadar kara ve denizlerin %30’unun korunacak,
  • 2030 yılına kadar her yıl 30 milyar ABD Doları finansman sağlanacak.

Anlaşmada şu konular ön plana çıkarıyor:

Doğa Pozitif ve Net Sıfır ekonomiler: COP15, doğanın düşüşünü nasıl durduracağımız ve tersine çevireceğimiz konusunda net bir hedef, finansman ve yol haritasına işaret ediyor. Net sıfır ve doğa pozitif ekonomilere ulaşma arzusu artık uluslararası hukukta kabul gördü; eylemsizlik için hiçbir mazeret yok. Bunun sonucunda hükümetlerin planlama ve yasama yapması bekleniyor.

İklim / Gıda / Ekonomik güvenlik: Doğa kaybı iklim sorununun üçte birini oluşturuyor ancak doğa çözümün üçte birine de katkıda bulunabilir. Doğayı korumak ve restore etmek için harekete geçmeden Paris anlaşmasına ulaşamayız; bu anlaşma iklim, ekonomi ve gıda güvenliğimiz için hayati önem taşıyor.

BUNU DA OKU:  Döngüsel ekonomide atıklarımızı depozito iade sistemiyle dönüştürmek

Hükümetler ve şirketler hesap verebilir olmalı: Doğa için yeni küresel anlaşma, büyük ölçüde göz ardı edilen önceki Aichi hedeflerinden tamamen farklı. COP15, güçlü hükümet planlarını ve iş dünyasının hesap verebilirliğini merkeze koyuyor; ekonomilerin her sektörü işin içinde ve hiç kimse muaf değil.

Masada büyük finansman var: Gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere yılda 30 milyar ABD doları tutarında uluslararası kamu finansmanı, gelişmekte olan ülkeleri destekleyecek ve doğayı korumak ve restore etmek için harekete geçilmesini sağlayacak. Fakat bu bile yeterli değil çünkü yapılan çalışmalara göre ihtiyaç olan finansman 700 milyar dolar.

Küresel Biyolojik Çeşitlilik Çerçeve Anlaşmasını buradan ulaşabilirsiniz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ergem Şenyuva

İstanbul'da doğdum büyüdüm. Hep bu şehri, kültürel ve doğal mirasını koruma derdindeydim. Bir yandan yeşili ve doğayı nasıl gelecek nesillere bırakırız kaygım vardı. 2006 senesinin sonunda hayatımı değiştiren olay oldu ve kızım doğdu. Yaptığım her şeyi sorguladığım ve tekrardan en başa döndüğüm bir dönemden sonra, kurumsal hayata veda ettim. 2009 yılında Al Gore'un iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen Climate Project derneğinin Türkiye temsilcisi oldum. İklim değişikliğini ve yaşadığımız dünyanın nelerle karşı karşıya olduğunu fark ettikçe, elimi taşın altına sokma zamanı geldi diye düşündüm. 2010 yılının sonunda Yeşilist'i kurdum. Bizden sonraki nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabileceğimize, hepimizin atabileceği küçük adımlarla büyük şeyler başarabileceğimize inanıyorum.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Finans, İklim Değişikliği, Kurumsal Sürdürülebilirlik
Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

#1 Dünyada yenilenebilir enerji kapasitesi 2027 yılına kadar yüzde 75 artacak. Kaynak: ıea #2 İngiltere'de tek kullanımlık plastik çatal, bıçak,

Kapat