Bu küçük eğrelti otu tarımda kimyasal ilaç kullanımının ve hatta iklim değişikliğinin önüne geçebilir

Bir eğrelti otu türü olan Azolla filiculoides bitkisi inceleyen bilim insanları, bu bitkinin kendi azotunu ürettiğini, böcek kovucu ve karbon yutağı özelliklerine sahip olduğunu keşfetti.

Suda yetişen bir eğrelti türü olan A. filiculoides, orta büyüklükte bir gölü bir kaç ay içerisinde kaplayabiliyor. Bu çeltik gibi su bazlı bitkiler için iyi bir özellik, hatta Asya’da bu bitki binlerce yıldır çeltik tarlalarında kullanılmakta.

Çünkü, tarlalarda bulunan Nostoc azollae adlı bir siyanobakteri ile simbiyotik bir ilişki içerisinde olan A. filiculoides, havadan azotu alıp, hem eğrelti otunun hem de diğer bitkilerin kullanacağı yararlı kimyasallara dönüştürebiliyor. Bu da azot bazlı tarımsal ilaçların kullanılmasının önüne geçiyor.

Çoğu bitki, azotu bu şekilde tutamıyor ama azot bitkilerin gelişimi için gerekli ana maddelerden biri. Tarlalarda bu sebepten dolayı amonyum nitrat formunda toprağa azoteklenilmekte. Ama azotun fazlası da aynı şekilde bitkiler için zararlı.

Bitkiler topraktaki fazla azot yüzünden daha hızlı bir şekilde büyüyüp, bazen çiçeklenmeyebiliyor. Bununla beraber topraktan suya karışan azot, suda yosunların ve diğer bitkilerin büyümesini hızlandırıp suda oksijensiz alanlar yaratabiliyor.

Duke Üniversitesi’nde görevli biyolog Kathleen Pryer, Azolla filiculoides bitkisinin ve Nostoc azollae siyanobakterisinin beraber kullanımı ile doğal bir biyolojik gübrenin ve sürdürülebilir bir tarımın olasılık dahilinde olduğunu savunuyor.

A. filiculoides aynı zamanda tarla zararlısı böceklere karşı bir gene de sahip. Biliminsanları bu genin bakteriden gelen genetik bir hediye olduğunu belirtiyor. Cornell’s Boyce Thompson Enstitüsü’nde görevli profesör Fay-Wei Li bu şekilde bir özelliğin eğrelti otlarına özel olduğunu belirtiyor.

Uzmanlar A. filiculoides bitkisinin aynı zamanda Dünya’nın daha sıcak olduğu zamanlarda Kutup bölgesinde bulunduğunu ve hızlı büyüyen bu bitkinin atmosferden 10 trilyon ton karbondioksidi çektiğini ve gezegenin soğumasına katkı verdiğini savunuyor. Biliminsanları bu bitkinin üretilmesi ile şu anki iklim değişikliği sorunumuza da bir çözüm olabileceğine inanıyor.

BUNU DA OKU:  Yumurta krizi için Türkiye'de de inceleme başlatıldı

 

Bu araştırma hakkında daha fazla bilgiye Nature Plants Akademik Jurnali’nde ulaşmak mümkün

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, İklim Değişikliği
Evlerde bulunan, kedi ve köpekler için tehlikeli 8 eşya

Temizlik malzemeleri, antifriz, pil ve bozuk para gibi hemen her evde bulunan ve kedi köpeklerin sağlığı açısından tehdit oluşturan 8...

Kapat