Bugün küresel limiti aştık ama Türkiye bu yıl doğal kaynaklarını dünyadan 21 gün önce tüketti

Dünya üzerindeki yenilenebilir kaynakların nasıl yenilendiğini ve insanların bu kaynakları nasıl kullandığını anlamak için araştırmalar yapan Küresel Ayak İzi Ağı’nın (Global Footprint Network) verileri, bugün (1 Ağustos) itibari ile bu yıl için dünyanın bize sunduğu kaynakları şimdiden tükettiğimizi açıkladı.

2018 yılının 1 Ağustos tarihi, 1969 yılından itibaren 1 yıllık kaynakların bittiği en erken tarih olarak kayıtlara geçti. Bu tarih 2016’da 8 Ağustos, 2017’de ise 2 Ağustos olmuştu. Bu süreçten sonra kalan 5 ayda ise artık 2019’un kaynaklarından borç almaktayız.

İnsanlık 1,7 dünya, Türkiye 1,9 dünya varmış gibi yaşıyor

Küresel Ayak İzi Ağı’nın verileri insanlığın her yıl boyunca 1 değil 1,7 dünya kadar kaynak tükettiğini ortaya koyuyor. Her ülkenin kaynak kullanım hızı farklı olduğu için, insanlığın tek bir ülke gibi tüketim yapması durumunda kaç dünya gerektiğini de görebiliyoruz.

Bu çizelgeye göre ilk sırada en fazla kaynak tüketen ABD bulunmakta. Eğer her ülke ABD gibi kaynak tüketimi yapsaydı bize şu an her yıl 1 değil 5 dünya gerekecekti. Bu durum sırasıyla Avustralya için 4,1, Güney Kore için 3,5 ve Rusya için 3,3 olarak hesaplanmış.

Türkiye ise bu yıl doğal kaynakları dünya ortalamasından 21 gün önce tüketmiş olarak gözüküyor. 1 yıllık kaynağını 11 Temmuz’da tüketen Türkiye için 1 değil 1,9 dünya gerekiyor.

Tüm dünyanın kaynakları sınırsız bir şekilde tüketmenin sonucunda ormanlar yok oluyor, balık kaynakları tükeniyor, tatlı su sıkıntısı doğuyor ve biyoçeşitlilik yitiriliyor. Aynı zamanda atmosferde artan karbondioksitin tetiklediği iklim değişikliği sonucunda ciddi kuraklıklar, felaket düzeyinde orman yangınları ve kasırgalar insanlık için ciddi tehditler oluşturuyor.

4 öne çıkan çözüm öneriliyor

WWF- Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli geleceğin kaynaklarını kullanarak bugünü yaşamaya devam edersek, gelecekte yaşanacak bir dünya kalmayacağını belirtti. Dünyayı hızlı tüketme alışkanlığımızı bırakmanın ve doğal kaynakları sürdürülebilir, sınırlı bir şekilde kullanmanın zamanı çoktan geldiğini belirten Pasinli, hep birlikte bunu yapabileceğimize, ülkemizde ve dünyada insanlığın sürdürülebilir ve müreffeh bir geleceğe sahip olmasını sağlayabileceğimize inanıyor.

BUNU DA OKU:  Gıda Sürdürülebilirliği Endeksi açıklandı: Türkiye 67 ülke arasında 58. sırada

Küresel Ayak İzi Ağı ise kötü gidişatı durduracak 4 öne çıkan çözüm alanı öneriyor:

  1. Otomobil Kullanımı: Eğer dünya kentlerinde otomobil kullanımı %50 azalır, otomobillerle kat edilen mesafenin %30’u toplu taşıma araçlarıyla ve kalanı yürüyerek veya bisikletle kat edilirse Dünya Limit Aşım Günü 12 gün ileri gidebilir.
  2. Enerji: İnsanlığın çevre üzerindeki karbon ayak izi %50 azaltıldığı takdirde Dünya Limit Aşım Günü 93 gün ileri gidebilir.
  3. Gıda Tüketimi: Eğer herkes gıda israfını %50 azaltır, diyetinde dünya ortalamasında kalori alırsa Dünya Limit Aşım Günü 38 gün ileri gidebilir.
  4. Küresel Nüfus: Dünyadaki bütün aileler, gelecekte birer az çocuk dünyaya getirdikleri takdirde 2050 itibarı ile Dünya Limit Aşım Günü 30 gün ileri gidebilir.

Küresel Ayak İzi Ağı kişi başına düşen biyolojik kapasite ile ekolojik ayakizi arasındaki farkı ölçerek bu rakamlara ulaşıyor. Biyolojk kapasite, ekosistemin ürettiği biyolojik materyallerin insanlar tarafından kullanılabilir kapasitesini ölçerken, ekolojik ayak izi ise insanlık tarafından kaynak üretiminin bu biyolojik kapasiteyi ne kadar kullandığını ölçüyor.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, İklim Değişikliği, Kurumsal Sürdürülebilirlik
NASA’dan Türkiye’ye bir uyarı daha: Şiddetli hava olayları artacak

NASA'nın iklim değişikliği üzerine araştırmalar yapan şiddetli hava uzmanı Dr. Timothy Hall, Türkiye'de yaz aylarında sağanak, dolu, ani ve kuvvetli...

Kapat