Çarşı patrona da karşı

Yarın yani 11 Haziran Cumartesi günü Beşiktaş Çarşı’da şahane bir etkinlik düzenleniyor. Şehrin hemen hemen tüm patronsuz oluşumlarının bir araya geleceği Çarşı Kermesi 13:00’da başlayıp 20:00’a kadar devam edecek.

Barış İçin Kadın Girişimi, Özgür Kazova, Komşu Kafe Kolektifi, Kader Kısmet Atölyesi, Suriyeli Kadınlar ve Göçmen Dayanışma Mutfağı’nın katılacağı kermes KafeNa Sanat & Sepet & Geri Dönüşüm‘de gerçekleşecek.
Kermese katılmak isteyenler etkinliğin facebook sayfasını buradan ziyaret edebilirler.

Barış İçin Kadın Girişimi
Barış için Kadın Girişimi 2009 yılında kuruldu. Bizler barış için buluşan, barış için mücadele eden kadınlarız.

Bu ülkede yaşayan ve aynı şiddetten etkilenen, farklı politik ve sosyal çevrelerden, farklı kimliklerden, farklı inançlardan, farklı cinsel yönelimlerden kadınlar olarak yıllardır savaşa ve erkek egemen şiddete karşı mücadele ediyoruz. Savaşın kadınlar için ne anlama geldiğini biliyoruz.

Doksanlardan itibaren çeşitli zamanlarda kadın barış gruplarında bir araya geldik. Barış için Kadın Girişimi hep birlikte erkek egemenliğine ve savaşa karşı sürdürdüğümüz mücadelenin sonucu olarak 2009 yılının Mayıs ayında kuruldu. O günden beri barış talebini bütün ülkede yükseltmek ve barışın yolunu açmak için sokakları, evleri, okulları, işyerlerini barış noktaları haline getirmeye çalışıyoruz.
2009 nisanında kadına yönelik şiddete ve savaşa karşı birlikte mücadele verdiğimiz arkadaşlarımız neden gösterilmeden gözaltına alındı. Barış için Kadın Girişimi bu tutuklamaların hem savaşa hem de erkek egemenliğine karşı mücadelemizi engellemenin bir yolu olduğu düşüncesiyle kuruldu. Kadınlara yönelik bu saldırıların amacı, kadınları sokaklardan ve politik alanlarından sürmekti. O günden bugüne halka halka büyümek, barış mücadelesinde Türkiyeli tüm kadınlar olarak birbirimize ulaşmak, sesimizi çoğaltmak için yolumuza devam ediyoruz. Barış koşullarının da, barışın da ancak “kadın sözünün” etkin olmasıyla mümkün olabileceğine inanıyor, bunun için mücadelemizi sürdürüyoruz.

BUNU DA OKU:  Oğlum çevre gönüllüsü oldu

Bizler savaş ve savaştan rant ve çıkar sağlayanların bizleri inandırmak istediği gibi ‘Kürt sorununun’ çözümsüz olduğunu düşünmüyoruz. Kimsenin düşüncelerinden, inançlarından, kimliğinden, cinsel yöneliminden dolayı ayrımcılığa ve şiddete maruz kalmayacağı, barış içinde bir yaşam mümkün. Barışın bize hediye edilmeyeceğini, bunun için mücadele etmemiz gerektiğini biliyoruz. Barış için ısrar ediyoruz. Biz kadınlar yeryüzünün bütün canlıları için yaşanabilir bir dünya istiyoruz.
Kadınlar olmadan barış olmaz.

Özgür Kazova
Özgür Kazova Tekstil Kooperatifi emek mücadelesi ve Mayıs-Haziran 2013 Taksim Gezi Parkı direnişinin en önemli miraslarından. 27 Şubat 2013’de başlayan mücadelemiz önce bir işgal fabrikasına, ardından bir kooperatife dönüştü. Kooperatifimizin eşitlikçi ve patronsuz toplumun okullarından biri olacağına inanıyoruz. 17 Kasım 2014 tarihinden beri patronsuz kazak üretiyoruz. Amacımız tüm dayanışmacı ekonomi örgütlenmelerine, emek mücadelelerine yardım etmek ve uluslararası özgürlük mücadelelerinin bir parçası olmak.

Komşu Kafe Kolektifi

Kader Kısmet Atölyesi
Kader Kısmet Atölyesi geçim için ahşap-serigrafi baskı, dikiş, nakış, örgü gibi el işleri yapan bir dayanışma grubudur. Evde tek başına çalışan kadınlar, bir arada olmanın verdiği enerjiyi keşfedince, birlikte üretmeye başladılar. Bir gün birinin evinde, başka gün bir diğerinin… Böylece bu grup doğdu; güç birliği zamanla, malzemeyi ortaklaşa teminden, birlikte pazar aramaya kadar genişledi.

“Nasıl buluştular” derseniz, ortak hikâyeleri de epeyce eskilere dayanıyor. Karagümrük’te Neslişah ve Hatice Sultan mahallelerinde (ya da Sulukule adıyla anılan yerde) yıllarca kapı komşusu olarak yaşadılar; ta ki kentsel dönüşüm hayatı tepetaklak edene dek… Evlerinden yerlerinden edildiler; mahalle yıkıldı gitti, ismi bile kayıtlardan silindi. Kader Kısmet Atölyesi de bu süreçte ve Neşe Ozan öncülüğünde Sulukule’de filizlendi.

Kentsel dönüşüm sonucu daha zor bir hayatın içine düştüler: Yeni yerleştikleri yerlerde hayat daha pahalı, kiralar yüksek ve insan ilişkileri daha mesafeli. Kader Kısmet Atölyesi zorlaşan koşulların üstesinden gelmeye, çaresizlik içinde çare yaratmaya çalışıyor. Yıkım günlerinde mahalleli ile dayanışan gönüllüler de grubun oluşmasında aktif rol oynadılar ve parçası haline geldiler.

BUNU DA OKU:  Bisiklet Sür Beşiktaş!

Kader Kısmet Atölyesi’nin tek kuralı dayanışma: Bilen bilmeyene öğretiyor, birbirini destekliyor. Bir arada çalışmaktan doğan güzellik herkese çok iyi geliyor. Annelerini, babalarını, abi ve ablalarını neşe içinde çalışırken görmek, çocukları da çok olumlu etkiliyor.

Kader Kısmet Atölyesi yarenlik ettikleri derneklerle genişlemekte ve çoğalmaktadır. Sulukuleli’ler, Göçmenler, Adalet Arayan aileler, LGBTİ bireyler, öğrenciler ve katılmak isteyen herkesle birlikte el zanaatlarını geliştirmek, yeni teknikler öğrenmekte ve ürün tasarlamaktadır.

Göçmen Dayanışma Mutfağı

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Etkinlikler, Geri Dönüşüm, Hayat, Kent, Moda
Kaş böyle güzel, ellemeyin

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı yeni çevre düzenleme planı uygulamaya geçerse Kaş'ta yapılaşma başlayacak ve bu tatil yöresi beton grisine boyanacak.

Kapat