Kaş böyle güzel, ellemeyin

Türkiye’nin yeşili ve mavisi en güzel yerlerinden biri olan Kaş, betona dönüşme tehlikesi altında. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı yeni çevre düzenleme planı uygulamaya geçerse Kaş’ta yapılaşma başlayacak ve doğasıyla kendine hayran bırakan bu tatil yöresi beton grisine boyanacak.

WWF Türkiye’nin başlattığı Kaş Böyle Güzel kampanyasının metni ve kampanyaya destek link’i aşağıda:

Kaş için hazırlanan yeni “Çevre Düzeni Planı”nı inceledik. Bu plan hayata geçerse, Kaş’ın mavisi, betonun grisiyle boğulacak. Bölge yapılaşma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Kaş, Türkiye’de doğayla barışık, sürdürülebilir turizm denince ilk akla gelen yerlerden biri ve böyle kalması, korunması gerektiğine inanıyoruz.

Antalya Büyükşehir Belediyesi, bir süre önce Kaş için yeni bir çevre düzeni planı hazırladı. Değerlendirme süreci devam eden “Kaş İlçesi Merkezi 1/25000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı”, Kaş’ın doğasını koruyan, yerel ekonomiye destek veren turizm modelini, betona ve kitle turizmine teslim etme riski taşıyor.

Önerilen plan, aralarında dünyaca ünlü Kaputaş Plajı’nın (1. derece doğal sit alanı) da bulunduğu Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde kalan birçok alanı tehdit ediyor. İnceboğaz bölgesindeki 1. derece arkeolojik sit alanı dahil, Liman Ağzı, Gökseki, Bucak ve Çukurbağ Yarımadası’nda da betonlaşma riskini artırıyor. Plan onaylanırsa, bozuk orman niteliğindeki birçok alan ve zeytinlikler yapılaşma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.
Kaş’ın doğa turizmine adanmış, yerel ekonomiyi ve yöre insanını kalkındırmayı amaçlayan sürdürülebilir turizm hamlesini etkileyecek bu planın geri çekilmesini istiyoruz. Bölgeyle ilgili planların, orada yaşayan insanlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte, mevcut koruma alanlarını ve doğal dengeyi gözeterek hazırlanması gerekiyor. Kaş Koruma Platformu da benzer bir taleple yeni planı desteklemiyor. Kaş’ta sürdürülebilir turizmin desteklenmesi için “Kaş İlçesi Merkezi 1/25000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı”nın geri çekilmesini talep ediyoruz.

Kampanyaya imza vererek destek olmak için burayı tıklayabilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Bez çantacılar belli oldu
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Ekoturizm, Kent, Yeşil alanlar
Bilmeniz gereken 6 plastik gerçeği

Plastik ürünlerin geri dönüşüm oranı Amerika'da yüzde 12. Türkiye'nin geri dönüşüm oranı bu rakamın da oldukça altında.

Kapat