Cennetteki Çöplük

Biliyor musunuz bu dünya üzerinde bugüne kadar 108 milyar insan yürümüş. Bu kadar çok insanın bu dünyaya miras bıraktığı karbon ayak izleri ile bugüne kadar geldik. Ekolojiyi koruyabilmek ve geleceğimizi daha yaşanılabilir bir yer yapmakla ilgili yediklerimizden, kullandığımız deterjanlardan, enerji tasarrufuna kadar uzayan bir liste arasında en çok ne yapabilirsek, küresel sorumluluklarımıza o kadar sahip çıkabiliriz.

Gurur duyduğumuz yönetmen Fatih Akın da son günlerde çok konuşulan ancak çekimleri beş yıl sürmüş belgeseli “Cennetteki Çöplük” ile görmediğimiz çöp konusuna dikkatimizi çekebildi. Aslında filmin dünya prömiyerini Cannes’da yaparak tüm dünyanın ilgisini çekmeyi başardı. Kendi doğduğu yer olan Trabzon Sürmene ilçesine bağlı olan Çamburnu’ndaki katı atık depoloma alanını konu alan belgeselde çay üretimi ve balıkçılıkla geçinen halkın toprağına ve denizine karışan çöp suyu ve havaya karışan koku karşındaki çaresizlikleri dile getirilmiş. 2005 yılında bir seyahati sırasında Çamburnu’na yolu düşen Akın, karşılaştığı doğal güzellik karşısında büyülenmiş hatta “Yaşamın Kıyısında” isimli filminin finalini de burada çekmiş, ancak köy halkı çok yakında bölgede katı atık depolama merkezi yapılacağını söylemişler. Akın da, “Siz merak etmeyin, bir film yaparız, durdururuz onları” demiş. İşte böyle başlamış bu belgeselin hikayesi de. 2007’de başlayan çekimler çevre katliamını gözler önüne seren ve herkesin kendi günahını seyrettiği bu filmi oluşturmuş. 5 Ekim’de ülkemizde sinemalarda gösterilmeye başlayan filmi herkesin seyretmesini tavsiye ederim.

BUNU DA OKU:  Hayatınızın farkında mısınız?
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Hayat, Sanat ve Tasarım, Yenilenebilir Enerji
Tohum arıları yollara dökülüyor

Tohumlara Özgürlük Girişimi'nin bu haftasonu etkinliği Öteki Bisiklet tarafından gerçekleştiriyor.

Kapat