Çevre dostu etkinlik bülteni: 17-23 Aralık arasında gerçekleşecek 13 yeşil etkinlik

Yılın sonuna yaklaşırken İstanbul bu hafta da yemyeşil etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Atölye, söyleşi ve hediye pazarları tüm hafta boyunca devam edecek. Perşembe günü de 2010 yılından beri yeşile gönül veren herkesi bir araya getirdiğimiz Green Drinks etkinliğimiz var. 2018’e veda etmeye bekliyoruz. Bu haftanın 13 yeşil etkinliğini listelediğimiz çevre dostu etkinlik bülteni, etkinliklerin detaylarıyla birlikte yayında!

#1 Gezegenin Geleceği: Türetim Ekonomisi ve Sosyal Girişimler (18 Aralık Salı 12:30 // İTÜ Ginova)

İTÜ GİNOVA Salı söyleşileri, girişimcilik konusunda ilham verici konuşmacıları İTÜ’lülerle buluşturmaya devam ediyor. Dönemin son söyleşisinin konuğu, Good4Trust.org Kurucu & Kışkırtıcısı Dr. Uygar Özesmi.

Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

#2 2018 Katowice İklim Zirvesi – COP24’ten İzlenimler (18 Aralık Salı 17:30 // İstanbul Policy Center)

COP24 (BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 24. Taraflar Toplantısı) toplantısı 2-14 Aralık 2018 tarihleri arasında Katowice, Polonya’da gerçekleşiyor. Toplantı, Paris Anlaşması’nı tüm devletler için uygulanabilir kılacak kuralları belirlemeyi ve devletlerin iklim koruma çabalarını güçlendirmek için her ülkenin takip edebileceği bir yol haritası çizmeyi amaçlıyor.

“2018 Katowice İklim Zirvesi – COP24’den İzlenimler” başlıklı panelde, Taraflar Konferansı’na katılan ve gelişmeleri yerinde takip eden panelistler Katowice’de ortaya çıkan sonucu, Türkiye’nin iklim değişikliği rejimi altındaki mevcut durumunu ve diğer izlenimlerini bu alanda çalışan akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve gazeteciler ile paylaşacaklar.

Konuşmacılar:
– Ümit Şahin, Kıdemli Uzman ve İklim Çalışmaları Koordinatörü, İstanbul Politikalar Merkezi
– Cem İskender Aydın, 2018/19 Mercator-İPM Araştırmacısı, İstanbul Politikalar Merkezi
– Pınar Ertör Akyazı, 2017/18 Mercator-İPM Araştırmacısı, İstanbul Politikalar Merkezi
– Semra Cerit Mazlum, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi, Marmara Üniversitesi

Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

#3 Green Drinks (20 Aralık Perşembe 18:00 // Juno)

Yeşilist’in 2010 yılından beri ekoloji üzerine çalışmalar yapan ve bu konulara ilgi duyan herkesi bir araya getirdiği Green Drinks etkinliklerine bir yenisi ekleniyor. Yeşile gönül veren herkesi 20 Aralık Perşembe akşamı tanışmak, sohbet etmek ve beraber zaman geçirmek üzere Nişantaşı Juno’ya bekliyoruz!

Juno: Mim Kemal Öke Caddesi No:15, Nişantaşı
Etkinliğe katılım ücretsizdir!
Facebook link’ine buradan ulaşabilirsiniz.

#4 Potlaç Yılbaşı Festivali (20-31 Aralık 13:00 // Ali Suavi Sokak)

Kadıköy Belediyesi’nin Potlaç projesinde yer alan kadınlar el emeği ürünleri ile yılbaşı öncesinde açık havaya çıkıyor. Festival boyunca her gün farklı ürünlerin yer alacağı stantlarımıza davetlisiniz.

Potlaç Yılbaşı Festivali, 20-31 Aralık tarihlerinde saat 13.00-20.00 arasında Ali Suavi Sokak/Bahariye Caddesi’nde gerçekleşecektir.

BUNU DA OKU:  Kentsel İsyan Projesi

Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

#5 Çocuklarda Sağlıklı Beslenme (20 Aralık Perşembe 19:00 // Kokopelli Şehirde)

Etkinliğin çağrı metni: “Son yapılan araştırmalar, evlerinde sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanan çocukların, ergenlik yaşlarında da kendi iradesiyle sağlıklı seçenekleri tercih ettiğini gösteriyor.
Anne-babalar olarak çocuklarımızın sağlıklı beslenmesini istiyoruz, her şey istediğimiz gibi gitmeyebiliyor, tıpkı ebeveynlikteki diğer konular gibi
‘Çocuklarda Sağlıklı Beslenme’ başlıklı sohbetimizde biz evlerimizde, okullarda, büyüklerin evlerinde farklı yaşlarda neler yapılabilir örneklerle anlatırken, sizler de kendi evlerinizden olumlu, olumsuz örnekleri paylaşırsanız, sorularımıza beraber cevaplar ararız.
Vermeye çalıştığımız güzel alışkanlıklardan biri de, yemek yemeye mutlulukla yaklaşmak, sağlıklı yemeğin çok da lezzetli olabileceğini bilmek olsa…

Etkinliğin facebook link’ine buradan ulaşabilirsiniz.

#6 Yeni Nesil Kooperatifçilik Paneli (21 Aralık Cuma 13:00 // Barış Manço Kültür Merkezi)

Kadıköy Kent Konseyi Gıda Çalışma Grubu, 21 Aralık Kooperatifçilik gününde düzenleyeceği panelin ilk oturumunda Gıda Üretim, ikinci oturumunda ise Gıda Tüketim Koopertiflerini uzmanlar ve koopertaif temsilcileriyle enine-boyuna konuşmayı amaçlıyor.

Etkinlikte “Örgütlenmek neden önemli, örgütlenme modelleri, kooperatif neden en doğru model, nasıl yapmalı…” gibi sorulara yanıtlar aranacak.

Ayrıntılı bilgi için buraya bakabilirsiniz.

#7 En Uzun Gecede ÇEKÜL Evi’nde Buluşalım (21 Aralık Cuma 19:00 // ÇEKÜL Vakfı)

Etkinliğin çağrı metni: “Uzun gece etkinliğine katılarak ÇEKÜL Bilgi Ağacının doğal ve kültürel miras eğitimlerine destek vermiş olacaksınız.

Yılın en uzun gecesini karşılayacağımız 21 Aralık’ta ateşte kavrulmuş sıcak kestane ve kış çayı ile Masal Gecesi etkinliğinde buluşalım. Anlatıcı ve oyuncu Roza Erdem ile koruyan, sarmalayan, güçlendiren kış mevsimini anlatan masalları birlikte dinleyelim.

Kuzey Yarımküre her 21 Aralık’ta en uzun geceyi yaşıyor. Güneyden kuzeye gidildikçe gece daha da uzuyor ve nihayet Kuzey Kutup noktasında tamı tamına 6 ay sürecek olan gece başlıyor. Tarlalara bereket getiren tanrıça Demeter, bütün bir kışı kızı Persephone’nin yeraltı ülkesinden yeryüzüne döneceği zamanı bekleyerek geçirir. Şimdi, Demeter’in uzun o bekleyişine başlayacağı kışın kapısındayız. Gelin, yılın en uzun gecesini kestane ve kış çayı eşliğinde masallar dinleyerek, ÇEKÜL Evinde karşılayalım.”

Facebook sayfasına buradan bakabilirsiniz.

#8 Begüm Yaramancı ile Sauerkraut Atölyesi (22 Aralık Cumartesi 10:00 // Ek Biç Ye İç)

Etkinliğin çağrı metni: “Turşu Kraliçemiz Begüm Yaramancı ile fermantasyon dolu bir güne hazırlanıyoruz!! Yapacağımız atölye ile, sauerkraut yapımına dair tüm ayrıntıları konuşmadan, probiyotik doyumuna ulaşmadan gitmek yok :)

Begüm Yaramancı ile bu detaylı turşulama atölyesinde dünyanın en meşhur turşularından biri olan ince kıyım Alman turşusu Sauerkraut’u (lahana tuzlaması/ekşi lahana) yakından tanıyacağız. Turşu yapımında kullanılan atalık teknik tuzlama turşunun adımlarını ve inceliklerini keşfedeceğiz. Sauerkraut’un tarihsel gelişiminin dışında vitamin, mineral, antioksidan ve probiyotik açıdan şifa kaynağı olmasına sebebiyet veren faktörleri, fermantasyonu, mikrobiyotayı konuşacağız. Kış mevsiminde hastalıklara karşı defans mekanizmamızı güçlendirecek, lezzeti ile kalpleri fethedecek, canlı probiyotik ihtiva eden, evinizde kolayca ve ucuza hazırlayabileceğiniz mucize gıda Sauerkraut ve antik laktofermante turşu tekniğini öğrenmek için hazır mısınız?

BUNU DA OKU:  Serra Yılmaz: Yeşilin başı insan hakları. Benim sloganım bu!

Atölye Sauerkraut yapımına giriş niteliğinde teorik bilgilendirmeyle başlayacak, tuzlama yöntemini kullanarak Sauerkraut demosu ve kurma uygulamasıyla sonlanacak. Ek Biç Ye İç katılımcılar için baş roldeki lahana ve Sauerkraut’a yakışacak mevsim sebzelerini, tuz, baharatlar ve kavanozları tedarik ediyor olacak, katılımcılar atölyeden kendi yaptıkları Sauerkraut turşuları ile ayrılacak.”

Facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

#9 Begüm Yaramancı ile Kış Turşuları Atölyesi (22 Aralık Cumartesi 13:00 // Ek Biç Ye İç)

Etkinliğin çağrı metni: “Kış geldi çattı! Bağışıklığımızı güçlendirmemiz bizim için çok önemli. Bunu sağlıklı kaynaklardan temin etmenin en önemli yollarından biri de probiyotik yönünden zengin turşular hazırlayarak hem damakları hem de vücudu şımartmak! Ayrıca bu turşuların yüksek vitamin değerini de unutmamak gerek! İşte tam da bu yüzden sizi, Begüm Yaramancı’nın anlatımıyla, kendi turşunuzu yapmaya davet ediyoruz!

Yaklaşık 2 saat sürecek atölye çalışması, turşu yapımına giriş niteliğinde teorik bilgilendirmeyle başlayacak. Lahana, havuç, karnabahar, turp, brokoli, mor lahana, şalgam, pırasa, kereviz, mor havuç vb. mevsim sebzeleriyle kışa uygun yöntemlerle yapılacak turşu kurma uygulamasının ardından, siz de kendi turşunuzu Begüm Yaramancı rehberliğinde kurabileceksiniz. EK BİÇ YE İÇ katılımcılar için mevsim sebzelerini, tuz ve baharatları, kavanozları tedarik ediyor olacak.”

Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

#10 Pop-Up Kadıköy Yılbaşı Pazarı (23 Aralık Pazar 12:00 // Muhit Kadıköy)

Yıllardır yerel tasarımcıları bir araya getirme görevini başarıyla sürdüren Pop-Up Kadıköy, Yılbaşı Pazarı ile mahalleye geri dönüyor. Katılımcılar çok yakında etkinliğin facebook sayfasından açıklanacak.

#11 Köye Geri Dönüş: Yeni Köylü Eko-Topluluklarda Birlikte Yaşam (23 Aralık Pazar 15:00 // Studio-X)

Eko-topluluklarda kullanılan alternatif tarım yöntemleri yalnızca alınan ürünlerden elde edilen gelir açısından değil, nasıl uygulandıklarının aktarıldığı eğitimler sayesinde de önemli bir geçim kaynağı olmuştur. Dolayısıyla ekolojik tarım yöntemleri kapitalist yoğun tarıma alternatif olmasına rağmen bu yöntem uygulama bilgisi yüksek ücretli eğitimlere dönüşerek üst ve orta sınıfa sunulmakta ve kapitalizmin kendisinin içine aldığı bir hâle gelmektedir. Bu durum “bilge köylü tarımının” yok sayılmasıyla birlikte tarım bilgisinin orta sınıftan orta sınıfa aktarılmasına sebep olmakta ve köylü ile tarım hakkında bilgi sahibi olmak isteyen şehirli veya yeni köylüler arasındaki ilişkinin cılızlaşmasına sebep olmaktadır.

BUNU DA OKU:  Yeşil Politika Online Eğitim Programı başlıyor

Tüm bu özellikler değerlendirildiğinde yeni köylü eko-topluluklarını birer direniş mekânı olarak görmek mümkün müdür? Bu yerleri anarşist bir hareket olan “doğrudan eylem” olarak düşünmek doğru olmayacaktır. Bunun yerine, alternatifleri somutlaştıran mekânlar oldukları söylenebilir. Bu yerlerin varlığı kapitalizmin bize dayattığı gerçeklikleri sorgulamamızı sağlamakta ve üretmek, tüketmek için farklı alternatiflerin olduğunu göstermektedir. Öte yandan kapitalizme karşı sabit bir noktada durulduğu takdirde kapitalizm bu “alternatifleri” kendi içine alıp onunla istediği gibi oynamaya başlayacaktır.

Etkinlikle ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

#12 Doğa-Kent Uyumunda İnsanın Yeri: Yeni Gurna Köyü (23 Aralık Pazar 15:45 // Studio-X)

Yeni Gurna Projesi, Mısır’ın El-Uksur şehrinde yer alan yaklaşık 900 haneli bir köyden oluşmaktadır. 1945 yılında inşa edilmeye başlanan köy özel, yarı kamusal ve kamusal alanlarıyla sıfırdan tasarlanmıştır. Projenin yapım amacı ise bulundukları yerdeki tarihi eserleri satarak geçimini sağlayan köy halkının tarihi eser kaçakçılığını engellemek için başka bir konuma taşınmalarını sağlamaktır. Bu nedenle mimar, projeyi sadece fiziksel olarak yeterlilik sağlayan bir tasarım olarak ele almamış ve aynı zamanda köy halkının ahlaki ve toplumsal olarak ilerlemesine katkıda bulunmayı hedeflemiştir.

Bu sunumda Hassan Fathy’nin Yeni Gurna Köyü projesinin analizi, doğa, kent ve insan ögelerinin yöntem içindeki yerlerini bulması ile ortaya çıkan tasarımın analiziyle beraber yapılacaktır. Projede uygulanan yöntem, tasarım felsefesi, strüktürel yaklaşım, malzeme kullanımı, kentsel bağlam, çevreye duyarlılık ve sosyal sorumluluk alanlarında analiz edilecek ve tartışılacaktır.

Etkinlikle ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

#13 Sürdürülebilir Kentsel Tasarımda Doğadan İlham Almak (23 Aralık Pazar 16:30 // Studio-X)

Disiplinlerarası gençlik buluşması Poedat Konferansı 2018 kapsamında Yıldız Teknik Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi Emre Seymenoğlu tarafından sunulacaktır.

Sunumda biyomimikri kavramı ve örnekleri araştırılacak, sürdürülebilir ve akıllı kentleşme modellerine olası katkıları ortaya konulacak ve biyomimikri kavramını kapsayan kentsel tasarım rehberi niteliğindeki “Biyomimetik Kentsel Tasarım İlkeleri” oluşturmanın adımları atılacaktır. Bu sayede uygulayıcılar (belediyeler, özel sektör vb.) ve eğitmenler (akademi) için konunun algılanabilir ve uygulamaya yönelik kılavuzu oluşturulacaktır.

Ayrıntılı bilgi için etkinliğin facebook sayfasını buradan inceleyebilirsiniz.

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Etkinlikler, Gündem, Kent
Çevre dostu etkinlik rehberi: 10-16 Aralık arasında gerçekleşecek 15 yeşil etkinlik

Haftanın çevre dostu etkinlik bülteni yayında. Bu hafta şehirde bol bol ücretsiz belgesel gösterimi ve söyleşiler, permakültür ve gıda atölyeleri,...

Kapat