Çevre dostu etkinlik rehberi: 10-16 Aralık arasında gerçekleşecek 15 yeşil etkinlik

Haftanın çevre dostu etkinlik bülteni yayında. Bu hafta şehirde bol bol ücretsiz belgesel gösterimi ve söyleşiler, permakültür ve gıda atölyeleri, vuluşma ve kutlamalar var. Haftanın 15 yeşil etkinliğine dair detayları aşağıda görebilirsiniz.

#1 Uluslararası Dağlar Günü Buluşması (11 Aralık Salı 19:00 // Impact Hub)

Birleşmiş Milletler tarafından 2003 yılından beri her sene yeni bir tema ile düzenlenen 11 Aralık Uluslararası Dağlar Günü, bu sene de #MountainsMatter temasıyla bütün dünyada dağların sürdürülebilir gelişimine dikkat çekmek için gerçekleştirilecek.

Montis Trips & Expeditions ve Impact Hub Istanbul iş birliğiyle gerçekleştirilecek olan etkinlik, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 15 – Karasal Yaşam’ın alt başlıkları olan tatlısu ekosistemlerinin korunması ve biyoçeşitlilik kaybının durdurulması gibi konularda farkındalık uyandırmayı amaçlıyor.

Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) Orman Programları Sorumlusu Peter Pechacek’in video mesajıyla başlayacak olan program, Montis’ten Gökhan Hisarcıklılar’ın moderasyonunu üstlendiği, Volkanolog Akademisyen İnan Ulusoy, Arçelik Ürün Yöneticisi Özkemal Altun ve Kuş ve Kelebek Gözlemcisi Süleyman Ekşioğlu’nun konuşmacı olarak katılacağı panel ile devam edecek.

Ayrıntılar için buraya tıklayabilirsiniz.

#2 Belgesel Gösterimi ve Sohbet: Final Straw (11 Aralık Salı 19:30 // Kadıköy Kent Konseyi)

Yabani Tarım, Kadıköy Gıda Topluluğu ile birlikte 11 Aralık Salı Günü saat 19:30’da çevirisini Cemre Kontacı’nın ve Doğal Tarımın Yolu’nun çevirmeni Meltem Altan’ın yaptığı, doğa ile uyumlu bir yaşamı ve doğal tarımı konu alan “Besin, Toprak, Mutluluk: Rekabet ve Kaygının Olmadığı Bir Yaşam” belgeselini izlemek, tanış olmak ve sohbet etmek üzere bir araya geliyor.

Belgesel gösterimi ve sohbetin yanı sıra, gıda topluluğunda neler yapılıyor ve nasıl sipariş veriliyor gibi konularda doğrudan bilgi edinilebilir.

Ayrıntılar için buraya bakabilirsiniz.

#3 Gösterim: Karaköy’ün Tonları (12 Aralık Çarşamba 19:00 // Fransız Kültür Merkezi)

“Karaköy’ün Tonları” belgeseli, Avrupa Birliği’nin Paris-Roma-İstanbul üçgeninde, kentsel dönüşüm ve bu dönüşümün kentsel hafıza üzerine etkilerini anlamak üzere hayata geçirilen Altercities projesinin bir parçası olarak gerçekleştirildi.

Belgesel, bir liman semti olması nedeniyle tarih boyunca hızlı değişimlere ve bunun pozitif ve negatif etkilerine maruz kalmış olan Karaköy’e, mimari, gastronomi ve sanat perspektifinden bakıyor. Saint Benoit Fransız Lisesi ile Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerinin katkılarıyla gerçekleştirilen Karaköy’ün Tonları, semtin bugün geçirmekte olduğu değişimi, Karaköy’ü bugün yaşayan insanların değişimi algılayış biçimi üzerine de ilginç notlar sunuyor.

Ayrıntılı bilgi için buraya bakabilirsiniz.

#4 Sibel Horada’yla Sergi Turu (12 Aralık Çarşamba 18:30 // Depo)

Sibel Horada Depo’nun giriş katındaki kişisel sergisi ‘Bir İç Mekân Bahçesi”nde bir sergi turu verecek.

‘Bir İç Mekân Bahçesi’, serginin merkezinde yer alan kompost süreci ve duvarlara kelepçeler ile tutturulmuş kavanozlar içerisinde köklenmeye çalışan bitkilerin, sergi süresince geçirdikleri evreleri hem fiili hem de mecazi anlamda ele alıyor. Toprak ekosistemi, çürüme ve dirim döngüleri, bitkilerin filizlenme ve köklenme edimleri ile, ekolojik dünyanın içinde barındırdığı ilişkiler, zirai ve kültürel alanlardaki paralellikler düşünülerek tartışmaya açılıyor.

BUNU DA OKU:  Onlar oy veremiyor, siz verin

Sergi turu sonrasında isteyen katılımcılar, Horada’nın sergi süresince doğradığı gazete kağıtlarından suda çözünür saksılar üretmesine yardımcı olacak. Serginin son haftasında ise bitkiler, üretilen kompostla biraraya gelerek bu saksılara dikilecek ve mekândan dışarı çıkmaya hazır hale gelecekler.

Ayrıntılar için buraya tıklayabilirsiniz.

#5 Gösterim: Bu Son Şansımız mı? (13-16 Aralık // SALT Beyoğlu)

Polonya’nın maden şehri Katowice’de düzenlenen Birleşmiş Milletler 24. İklim Değişikliği Taraflar Konferansı (COP24), bu küresel tehdide karşı acilen gerekli önlemlerin alınmaması durumunda doğal hayatın yok olması ve medeniyetlerin çökme tehlikesinin vurgulandığı oturumlarla başladı. COP24’ün kapanış döneminde gerçekleştirilecek olan Bu son şansımız mı?kapsamında, iklim değişikliğiyle ilişkili çevre meselelerini irdeleyen bir belgesel film seçkisi İstanbul ve Ankara’da sunulacak. SALT’ın Paris’teki COP21’den bu yana sürdürdüğü gösterim programı, bu yıl SALT Beyoğlu’ndaki Açık Sinema ile Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nde yer alacak.

Filmler altyazılıdır. Gösterimlere katılım ücretsizdir; rezervasyon yapılmamaktadır.

SALT Beyoğlu, Açık Sinema

PROGRAM

13 ARALIK PERŞEMBE
19.00:
 Wild Relatives [Yabani Akrabalar], 2018

14 ARALIK CUMA
19.00:
 Welcome to Sodom [Sodom’a Hoş Geldiniz], 2018

15 ARALIK CUMARTESİ
15.30:
 Kötü Tohum, 2018
17.30: Demi-vie à Fukushima [Fukuşima’da Yarıyaşam], 2016
19.00: Utopia Revisited [Ütopya Zamanı], 2018

16 ARALIK PAZAR
15.30:
 ThuleTuvalu, 2014
17.30: Kho ki pa lü [Aşağı, Yukarı ve Yana], 2017

Ayrıntılı bilgi için buraya bakabilirsiniz.

#6 Ekşi Mayalı Atıştırmalıklar Atölyesi (13 Aralık Perşembe 11:00 // Meraklı İnsanlar)

Etkinliğin çağrı metni: “Ekşi mayayı artık hayatımızın içerisine aldık. Vücudumuza faydalarını gördük. Isıl işlemden sonra içerisindeki probiyotik bakterilerin yaşamadığını ama probiyotik bakterileri besleyen besinlere dönüştüğünü biliyoruz. O yüzden de hayatımızın bir parçası oldu. Mayacıklar da evimizin evcil varlıklarına dönüştü, evimizde ne varsa yararlı içerisine topluyoruz ne de olsa. Bizden, bizim, bizim evin onlar.

Sadece ekmekle sınırlı kalmayalım istedik. Çocuklarımızın beslenme çantalarına sağlıklı besinler koyalım istedik ve eski katılımcımız, yeni eğitmenimiz ve artık permakültür tasarımcısı da olan sevgili Şule Irgan Gögercin ile sizler için bir atölye düzenledik.”

Ayrıntılı bilgi ve programa buradan bakabilirsiniz.

#7 Terra Madre Gününü Sirke Yaparak Kutluyoruz (13 Aralık Perşembe 14:30 // Meraklı İnsanlar)

Etkinliğin çağrı metni: “Terra Madre – Toprak Ana Günü, her sene 10 Aralık ve takip eden günlerde iyi, temiz ve adil gıda üretimini desteklemek ve kutlamak için çeşitli etkinliklerle biraraya geldikleri bir gün.

Bu sene dokuzuncusunu kutlayacağımız Toprak Ana gününün teması İklim değişikliği’ne dikkat çekmek için ‘Değişim için Gıda’. Toprak Ana günü yerel ekonomiyi destekleyen, çevreye, biyoçeşitliliğe, geleneklere ve geleneksel lezzete saygılı,
vizyonu olan insanların biraraya geldiği bir kutlama yapmak! Başka bir gıda sistemi mümkün diyoruz!

BUNU DA OKU:  Yarın: İki yakada iki yeşil etkinlik

Gezegeni korumak, gıda ile iklim değişikliği arasındaki bağlantıya dikkat çekmek için Food For Change, Değişim için Gıda temasıyla gıdanın sebep olarak iklim değişikliğindeki rolünü görmek, kurban olarak iklim değişikliğinden nasıl etkilendiğini anlamak ve nasıl potansiyel çözüm olabileceğini göstermek.”

Ayrıntılar ve katılım için buraya bakabilirsiniz.

#8 Hum by Night Vol 3: Erkeklik (14 Aralık Cuma 19:30 // Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall)

Etkinliğin çağrı metni: “Erkek nedir? Erkeklik nedir? Toplumumuzda “erkeklik” kavramının rolü nedir? Hum by Night III’de “erkeklik” olgusunu sadece toplumsal cinsiyet boyutundan değil, iktidar ve erk ekseni üzerinden tartışıyoruz. Erkeklik kavramını parantez içine alarak, bir psikiyatr ve psikomitoloji uzmanı, bir sanatçı-aktivist, ve bir edebiyat tarihçisinin gözünden incelemek istiyoruz. Erkeklik erkek olan ve de olmayan için baskı yaratan ve bazen de meşrulaştıran bir olgu. Bu kavramın günümüzde toplum yaşantısına etkilerini hikayeler, mitler ve anılar eşliğinde konuşacağız. Humanities Programı’na destek sağlayacak bu etkinliğimize hepinizi bekliyoruz.”

Ayrıntılı bilgi ve bilet için buraya bakabilirsiniz.

#9 Birlikte Yapalım Günleri: Temizlik Ürünleri (15 Aralık Cumartesi 12:00 // 100. Yıl Mahalle Atölyesi)

Etkinliğin çağrı metni: “15 Aralık Cumartesi günü sizleri Mahalle Atölyesi’ne, kendi doğal temizlik ürünlerinizi yapmaya davet ediyoruz. Çamaşır yıkama tozundan yüzey temizleyicisine ev temizliğinde size 1 ay boyunca yeteceğini umduğumuz ürünleri birlikte yapalım istiyoruz. Böylece hem imece usulü bir arada ürünlerimizi yapalım, hem de ev temizliğinde kendimize yetelim diliyoruz.

Etkinlik sayfasında yapacağımız ürünler için gereken malzemeler bu hafta içinde duyurulacaktır.

Etkinlik ücretsizdir. Bununla birlikte, mekanı ve mekanın imkanlarını kullanmamız karşılığında dileyen katılımcılar Mahalle Atölyesi’ne katkıda bulunabilirler.”

Detaylar için buraya bakabilirsiniz.

#10 Permakültür Atölyesi (15 Aralık Cumartesi 16:00 // Kadıköy Ekolojik Yaşam Merkezi)

Aytaç Timur, permakültür ile ilgili deneyim ve bilgilerini katılımcılarla paylaşıyor. Paralel olarak katılımcılar da kent ya da kırda seçtikleri bir alanın tasarımını hazırlıyorlar. Bu akış içerisinde Ekolojik Yaşam Merkezi’nin bahçesinde katılımcılarla birlikte permakültür uygulamaları yapılacak.

Ayrıntılar için buraya bakabilirsiniz.

#11 FoodCoop Belgesel Gösterimi ve Söyleşi (15 Aralık Cumartesi 17:00 // Kadıköy Kent Konseyi)

13. İşçi Filmleri Festivali kapsamında gösterilen Food Coop (Gıda Kooperatifi) yönetmenliğini Thomas Boothe, Maellanne Bonnicel’in yaptığı film, ABD’nin başkenti New York’un kenar mahallelerinden özellikle kent yoksulu siyahilerin yaşadığı ve şimdilerde kentsel dönüşüm kıskacındaki Brooklyn’de geçiyor. Filmin konusu ise 1973 yılında kurulan ve ABD’nin en eski, en büyük ve en aktif kooperatiflerinden biri olan kâr amacı gütmeyen, Park Slope Food Coop (PSFC) kooperatifidir.

Ayrıntılar için burayı inceleyebilirsiniz.

#12 Astronomi Atölyesi (15 Aralık Cumartesi 10:30 // TAK Kartal)

Etkinliğin çağrı metni: “9-15 yaş arası Kartallı öğrencilerimizle “İstek Belde Okulları Astronomi Müzesini” ziyarete gidiyoruz. Katılımcılar; güneş sistemi, keşif küresi, gök taşı, dünya dışı yaşam hakkında bilgiler edinip planetaryumda film gösterimini izledikten sonra, hava şartları uygun olursa teleskopla güneş gözlemi yapacaklardır.”

BUNU DA OKU:  Documentarist programından 15 yeşil film

Ayrıntılar için buraya bakabilirsiniz.

#13 15. Yeşil Diyalog: Kırsal ve Kent Diyalogları (15 Aralık Cumartesi 09:30 // Cezayir Restoran)

Etkinliğin çağrı metni: “Kent’teki yaşamınızdan çok mu bunaldınız? Tüketici değil türetici mi olmak istiyorsunuz? Ya da toprağı deneyimlemek, üretici tarafta olmak için can mı atıyorsunuz? Yoksa kendinizi kentte ve kırda yeşil, ekolojik olana doğru nasıl adım atabilirim başlıklı sorular sorarken mi buluyorsunuz? Kadın, mülteci, köylü ve kentliler olarak farklılıklarımızla bir arada olmanın yollarını mı arıyorsunuz?

O zaman sizin için güzel bir haberimiz var.

Yeşil Diyalog 2018 buluşması tam da bu konuları tartışıyor, bu yönde adımlar atan insanları bir araya getiriyor.

Kentte ve kırsalda dayanışmacı, ekolojik, eşitlikçi alternatif alanlar yaratan bireysel ve kolektif girişimlerin hikaye ve etki alanlarını konuşmaya, yeni alanlara dair fikirleri buluşturmaya ve başka ortak alanlar için ağlar ve tanışıklıklar oluşturmaya niyet ettik. Bekliyoruz.”

Program ve ayrıntılı bilgi için buraya bakabilirsiniz.

#14 Turşu Duruşu ile Lakto Fermente Probiyotik Turşu Kuruşu (16 Aralık Pazar 10:30 // Eppek)

Eppek ekibinin düzenlediği etkinliğin çağrı metni şöyle: “Uzun süredir dükkanımızda turşularını paylaştığımız Turşu Duruşu (Pınar Uslu) ile nihayet bir turşu kuruşu yapmayı başarıyoruz. :)
Atölyede ,
– Sadece doğal tuzlar ve su ile yapılan fermentasyon sürecini anlatılacak.
– Diğer turşulama metodları konuşulacak.
– Probiyotikler, bağırsaklar, bakterilerden bahsedilecek.
Tüm katılımcıların mevsim sebzeleri ile iki kavanoz turşu kuracağı ve atölye sonunda kavanozlarını yanlarında götüreceği bir etkinlik olacak.
Ayrıca turşu suyu ve turşu tadımı yapacağız.
Eppek ekmekleri eşliğinde atölye için hazırlanacak turşu kavurması tadımı da cabası :)”

Ayrıntılar için buraya bakabilirsiniz.

#15 Arıcılık Eğitimi (16 Aralık Pazar 12:30 // 100.Yıl Mahalle Evi)

Etkinliğin çağrı metni: “Arılara ve arıcılığa merak duyan dostlar, bu sunumda; bu enteresan canlıların koloni yaşantısını, mevsimsel döngülerini, temel modern ve geleneksel arıcılık yöntemlerini,  bal, polen, propolis, arı sütü, perga gibi arı ürünlerinin üretim biçimlerini,  bu ürünlerin ne kadar temiz ya da kirli olduklarını, bugün Türkiye’de arıcılığın işleyiş biçimini,
arıların karşı karşıya oldukları sorunları, ve sizlerin konuyla ilgili merak ettiği başlıkları sırasıyla, zaman elverdiği ölçüde ele almaya çalışacağız. Arıların hikayesi dinleyenlerde çokça şaşkınlık ve merak uyandıran bir hikaye olagelmiştir. Günümüz arıcıları arasında yaygın  amiyane bir söz vardır “arıcılık tedavisi olmayan bir hastalıktır”. Gerçekten arıcılıkla  bir kez haşır neşir olan çoğu kişinin, bu yakınlığı hayatlarının sonuna dek az veya çok  sürdürmeye hevesli olduklarını görebilirsiniz. Bu küçük ve büyülü dünyanın ilgi çekiciliği kişiyi kendine bağlar. Sizi de bu dünyaya bir yerinden yaklaşmaya bekliyoruz.  Etkinlik ücretsizdir.”

Ayrıntılara buradan bakabilirsiniz.

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Etkinlikler, Ev ve Bahçe, Geri Dönüşüm, Gıda, Gündem, Hayat, Hayvanlar, İklim Değişikliği, Kent, Topluluklar, Yeme İçme, Yenilenebilir Enerji
Döngüsel ekonomi ve tüketim alışkanlıklarının karbon ayak izimiz üzerindeki etkisi

Son yıllarda dünyanın artan nüfusu, tüketim çılgınlığı ve küresel ısınma sebebiyle “Karbon ayak izimizi azaltmalıyız.” gibi söylemlerin günden güne sesleri...

Kapat