Çevre dostu etkinlik rehberi: 11-18 Kasım haftasında gerçekleşecek 9 etkinlik

Çevre dostu etkinlik rehberimizde bu hafta ilginizi çekebileceğini düşündüğümüz tam 9 etkinlik var. Sabun, kefir, sirke, ekmek ve baharat atölyeleri; homeopatiye giriş, naturopati ve beslenme terapisi eğitimleri; gıda şenliği; kolektif buluşması ve daha fazlası…

#1 Kefire Dair Her Şey: Su & Süt Kefiri (14 Kasım Çarşamba 11:00 // Kokopelli Şehirde)

Nazlı Pişkin, bu atölyede kefire dair her şey diyerek süt fermantasyonunun bir hali olarak süt kefiri ile veganlara uygun fermante bir içecek olan su kefirinin inceliklerini anlatacak.

Bu atölyede neler anlatılacak?
• Fermantasyon nedir?
• Geleneksel mutfağımızda fermante gıdaların yeri nedir?
•Su kefiri nedir?
• Su kefirinin faydaları nelerdir?
• Su kefiri evde nasıl yapılır; yapımında nelere dikkat etmek gerekir?
•Su kefirinin farklı tüketim şekilleri nelerdir?
• Süt kefiri nedir?
• Süt kefirinin faydaları nelerdir?
• Süt kefiri evde nasıl yapılır, yapımında nelere dikkat etmek gerekir?
• Kefir altı suyu nedir? Süzme kefir nedir? Bunlar evde nasıl yapılır, nerelerde kullanılır?
• Süt kefiri, süt kefiri altı suyu ve süzme kefiri çocuklarımızın beslenmesine nasıl daha çok dahil edebiliriz?

Bu atölyede birlikte neler yapılacak?
• Su kefiri ve süt kefiri tadımı yapılacak.
• Su kefiri ve süt kefiri yapımı demonstrasyonu yapılacak.
•Katılımcılara evde kendi su kefirlerini yapabilmeleri için su kefiri kültürü dağıtılacak.

Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

#2 Şehirde Ekolojik Yaşam Üzerine Bir Söyleşi ve Ev Yapımı Sirke Atölyesi (14 Kasım Çarşamba 16:00 // Akmerkez)

Ek Biç Ye İç ekibi ve Zeynep Mataracı’nın ortak düzenlediği bu ücretsiz etkinliğin detayları şöyle:

“Şehirde Ekolojik Uygulamalar Atölyesi ekibinden Zeynep Mataracı ile hepimizin kafasını kurcalayan şu sorulara yanıt arıyoruz:
Doğal yaşama adım atmak için elimizden geldiğince değiştirebileceklerimiz neler?
Endüstriyel gıdaları alırken etiketleri yeterince dikkatli okuyor muyuz? Nelere dikkat etmeliyiz? ;
Sağlıklı gıdaya nasıl erişebiliriz?
Temizlik malzemeleri gerçekten temizliyor mu, yoksa kirletiyor mu?
Doğaya zarar veren bize iyi gelir mi?
Basit formüllerle zehirsiz temizlik ve dünya mümkün, gelin Akmerkez Çarşamba Pazarı’nda düzenlediğimiz bu buluşmada birlikte konuşalım ve katkısız sirkemizi yapalım.
Atölyemiz herkesin katılımına açık ve ücretsizdir. Kayıt için info@ekbicyeic.com‘a mail atabilirsiniz.

#3 Homeopati’ye Giriş ve Akut Remediler Eğitimi (15-16 Kasım 10:00 // HerbaFarm Akademi)

Çağrı metni :

“Yalıkavak, Gökçebel Dağları’ndaki HerbaFarm Çiftliği’nde 10 yıldır doğal yaşamı deneyimleyen, Otacı Bitkisel Ürünler Kurucularından Ecz. Meltem Kurtsan, Eylül ayında Homeopati Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Homeopat Elif Alın’ı ağırladı.

Yoğun istek üzerine aynı seminer 15-16 Kasım’da İstanbul’da da tekrar edilecektir.

Eğitim sadece sağlık görevlilerine yönelik olmayıp ilgi duyan herkesin katılımına uygundur. Bu eğitim sayesinde katılımcılar günlük yaşamdaki hastalıkların tedavilerinde kullanabilecekleri ipuçları elde edecekler.

Homeopati, 220 yıl önce Dr. Samuel Hahnemann tarafından geliştirilmiş alternatif bir tedavi yöntemidir. Tedavinin, hastaya “zarar vermeden” mümkün olduğunca kısa sürede, beklenen etkiyi göstermesi gerektiğini, her insanın kendine özgü sağlık durumu ve bilgisi olduğunu savunur. Yalnızca hastanın sözel hikayesine başvurularak uygulanan yöntem, tümüyle doğal, bütünsel ve yan etkisizdir.

BUNU DA OKU:  SALT'ta bak kim var?

WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından onaylanan, 5 alternatif tedavi yönteminden biri olan Homeopati, tüm dünyada yaygın olarak uygulanmaktadır. İsviçre, Almanya, Küba, Fransa gibi ve daha bir çok ülkede sigorta kapsamında ödenen tedaviler arasındadır.

İngiltere, Almanya, Fransa gibi ülkelerde üretilen homeopatik ilaçlar, T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından 12 mayıs 2012 tarihinde eczanelerde hazırlanan ilaçlar kanunu kapsamına alınmıştır. Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp kapsamında Homeopatik Tedavi kabul edilmiştir. Üniversitelerde eğitim sertifikasyon programları başlamış durumdadır.

Eğitimde, ilk gün Homeopati’ye Giriş, Homeopatik süreçle ilgili detaylı bilgi, ikinci gün günlük hayatınıza katacağınız, akut durumlarda kullanabileceğiniz 14 homeopatik remedi bilgisi anlatılacaktır. Her remedinin birden fazla kullanım alanı vardır.

Eğitime katılanlar, kendileri, yakınları ve özellikle bebek ve çocukları için güvenle kullanılabilecekleri, hastalığı hızlı, doğal, yan etkisiz şekilde iyileştirecek olan homeopatik ilacın bilgisine sahip olacaklar, yaşamları boyunca faydalanacaklardır.”

Detaylı bilgi için burayı ziyaret edebilirsiniz.

#4 Sahipsiz Hayvanlar Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi Temel Atma (17 Kasım Cumartesi 13:00 // Merdivenköy)

Sahipsiz evcil hayvanların rehabilitasyonunu sağlamak için hizmet verecek merkezde, veteriner hekimlerince muayene, acil müdahale, tanı ve tedavi, operasyon, kısırlaştırma, aşılama, işaretleme, kimliklendirme, sahiplendirme ya da alındıkları ortama geri bırakılma gibi faaliyetleri geçici hayvan bakım uygulamaları da koordineli olarak yürütülecek. Tüm hayvanseverler açılışa davetli.

Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz. 

#5 Naturopati ve Beslenme Terapisi Eğitimi (17-18 Kasım 10:00 // HerbaFarm Akademi)

HerbaFarm Akademi’nin organize ettiği etkinliğin çağrı metni şöyle:

“Yalıkavak, Gökçebel Dağları’ndaki HerbaFarm Çiftliği’nde 10 yıldır doğal yaşamı deneyimleyen, Otacı Bitkisel Ürünler Kurucularından Ecz. Meltem Kurtsan, Ağustos ayında Doğal Sağlık Eğitmeni Marielle Mercadier’i ağırladı.

Yoğun istek üzerine aynı eğitim 17-18 Kasım tarihlerinde İstanbul’da tekrar edilecektir.

Naturopati “doğanın yolu” anlamına gelir. Bedenin doğal iyileştirici gücünün; beslenme, detoks, şifa orucu, doğal yaşam yaklaşımları ve uygulamaları ile desteklenmesi prensibine dayanır. Naturopati dünya çapında uygulanan ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından tanınan bir doğal sağlık sistemidir.

Hipokrat’ın ilkeleri naturopatinin temel prensiplerini oluşturur. Eğitimizde, Hipokrat’ın söylemiş olduğu “Bütün hastalıklar bağırsaklarda başlar” ve “Besinler ilacınız, ilacınız besinler olsun” sözlerini naturopati açısından değerlendireceğiz. Sağlığımızı korumak ve hastalık durumlarında sağlığımızı iyileştirmek için naturopati ve beslenme terapisi bize etkin yollar göstermektedir.

Eğitim süresince; insülin direnci, diyabet, akne, astım, egzama, alerji, hormon dengesizlikleri, sedef, Hashimoto ve romatoit artrit gibi ototoimmün hastalıklarda; depresyon, otizm, fibromiyalji, kronik yorgunluk ve kanser gibi hastalıklarda ve sağlıklı bir yaşam için naturopati ve fonksiyonel tıpta hangi beslenme ve yaşam tarzı stratejilerinin önerildiğini inceleyeceğiz. Eğitimimizde, beden tipinize ve sağlık durumunuza göre sağlıklı ve esnek bir beslenme ve yaşam tarzı oluşturmak için önemli ipuçları öğreneceksiniz.”

BUNU DA OKU:  24 saatlik realite İstanbul'da

Detaylar için burayı ziyaret edebilirsiniz.

#6 Soğuk Yöntem Sabun Atölyesi (17 Kasım Cumartesi 14:30 // Meraklı İnsanlar)

İstanbul Permakültür Kolektifi’nin düzenlediği sabun atölyesinin detayları şöyle:

“Cildimiz, vücudumuzun en geniş organıdır ve koruyucu bariyer görevi yapar. Temas ettiği her şey, vücudumuzca çok hızlı bir şekilde emilir. Ağır kimyasallarla, mikro-plastiklerle dolu temizleyiciler yerine doğal yağlar kullanarak evinizde, içeriğini bildiğiniz malzemelerle, etik duyarlılıkla kendi emeğiniz mis gibi sabunlar yapmak istemez misiniz?
Gelin, sohbet ve uygulamayla harmanlanmış atölyemizde beraber öğrenelim. Yaklaşık 3 saat boyunca yapacaklarımız:

– Sabun yapımında kullanılan hammaddeleri tanıyacağız
– Soğuk yöntemin farkını öğreneceğiz
– Şehirde soğuk yöntem sabun yapımının neden daha etik ve daha pratik olduğunu anlatacağız
– Sabuna dair mitler, doğru bilinen yanlışlar hakkında konuşacağız
– Temel formül üzerinden, püf noktalarını öğrenerek sabun yapacağız
– Farklı çeşit sabunları nasıl üretebileceğimizi öğreneceğiz
– Armağan sabunlarımızı alarak vedalaşacağız.

Sormadan ekleyelim; evet, kostik kullanacağız. Neden kostik ve zararlı mı değil mi sorusunun cevabını da detaylı olarak konuşacağız.

Gelirken yanınızda not defterinizi getirmeniz yeterli.”

Ayrıntılı bilgi ve kayıt için burayı ziyaret edebilirsiniz.

#7 Baharat Dünyasında Keşif Atölyesi (17 Kasım Cumartesi 10:30 // Ek Biç Ye İç)

Ek Biç Ye İç ekibinin düzenlediği atölyenin çağrı metni şöyle:

“Hep birlikte, baharatın lezzeti ve gücünü keşfe çıkalım mı? Zerdeçalın karabiber ile aşkını bilir misiniz? Mutfakta incelikli baharat kullanımıyla nasıl fark yaratılır? Baharat kullanımında nelere dikkat etmek gerekir? Baharat sadece mutfakta mı işe yarar? Saltanat sahipleri haremlerinde güzel koku ve cazibe için hangi baharat türlerini tercih ederlerdi? Kışın ısıtıcı, yazın serinletici baharat türleri hangileridir? Bu topraklarda kurulmuş uygarlıklarda tatları, güzel kokuları ve şifaları için tercih edilen baharat türleri nelerdi?

Yemek kültürü yazarı Nazlı Pişkin ile tarih boyunca lezzet, şifa ve cazibeyle ilişkilendirilen baharat çeşitlerinin dünyasına yelken açıyoruz.

Bu atölyede mutfakta ve gündelik hayatın başka alanlarında hangi baharat çeşitlerinin hangi amaçla kullanıldığı, hangi baharat çeşitlerinin nelerle eşleştirilebileceği, mitoloji ve inanç dünyasına damgasına vuran baharat çeşitleri, baharatın lezzet ve şifasından nasıl daha çok yararlanılabilir gibi konular işlenecek.

Lezzet ve şifa dünyasını baharat üzerinden okuma niteliğindeki bu atölyenin uygulama kısmında kaliteli baharatı anlayabilmek, tatları ayırd edebilmek için baharat tadımı yapılacak. Ayrıca katılımcılar, kendi evlerinde farklı uygulamalarda kullanmak üzere hazırladıkları baharat karışımlarını atölye çıkışında beraberlerinde götürebilecekler.”

Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

#8 Ekşi Maya Ekmek Atölyesi (17 Kasım Cumartesi 11:00 // Meraklı İnsanlar)

İstanbul Permakültür Kolektifi’nin düzenlediği atölyenin detayları şöyle:

“Neden ekmek yapıyoruz?
Kendimize ve çevremize değer verdiğimiz için. Durmamız gerektiği için. Durup; toprağı, havayı, suyu ve bedenimizi dinlememiz için.
Her şey çok hızlı olsun istiyoruz. Ulaşım, iletişim, yeme, içme… herşey… Bütün bunlar hızlanırken, acaba biz neleri kaçırıyoruz ve ya belki de hiç hatırlamayacak şekilde kaybediyoruz. O halde DUR ve DİNLE, dedik öncelikle. Dinlemek bize iyi geldi.
Meğer bu evrende her şey canlıymış ve hepsinin bir dili varmış. Susup dinlemek insana huzur veriyormuş. Bazen de huzursuzluk…
Huzurumuzu kaçıran noktada biz iyileşmek ve iyileştirmek için neler yapabiliriz konusu üzerine düşünürken ve dinlerken, ekşi mayanın nefis kokusu, içimizi hoş eden görüntüsüyle bize kocaman bir merhaba dedi.
O günden sonra evimiz, bedenimiz şenlendi. Bizim iyileşmemiz yetmez oldu, hepimiz iyileşelim istedik. Ekşi maya ile tanışmamız bizi, sadece ekmek yapma konusunda da olsa özgürleştirdi. Ekmek yemek için, bir fırına ihtiyacımız yok. Atalık tohumla üretilmiş temiz bir miktar un ve su bizi bağımsızlaştırdı.
Yaşasın ÖZGÜRLÜK!
Sizler de buyrunuz özgürleşmeye.
Atölyede ele alacağımız başlıklar şöyle:
1. Bölüm
– Tanışma
– Buğday (Atalık, Hibrit ve GDOlu tohum nedir?)
– Buğday çeşitleri
– Maya nedir? Neden ekşi maya kullanmalıyız?
– Kendi ekşi mayamızı nasıl yaparız?
– Ana maya ve levan nedir?
– Levan nasıl hazırlanır?
– Ekmek yaparken kullanacağımız malzemeler nelerdir?
2. Bölüm – Atölye:
– Önceden yoğurduğumuz hamurumuzu son mayalanma için hazırlama, katlama.
– Hamur yoğurma
– Mayalanma süreci
– Gıda Güvenliği
– Ekmek neden pakete girdi?
– Kaynaklar
– Mayalanma süreci tamamlanan ekmeğin fırınlanması
– Fırınlar, pişirme zamanları ve metodlarına genel bakış”

BUNU DA OKU:  World Cities Culture Forum rakamlarına göre İstanbul dünyada en az yeşil alana sahip olan metropol

Ayrıntılı bilgi için burayı ziyaret edebilirsiniz.

#9 Adil, Ekolojik, Kolektif Bir Mutfağın Neşesiyle (18 Kasım Pazar 15:00 // Kuçe Yemek Kolektifi)

Kuçe Yemek Kolektifi’nin etkinlik çağrısı şöyle:

“Kuçe’ye artık taze sebze meyveler şişli organik pazarından, diğer pek çok gıda da adil ve ekolojik üretim yapan küçük üreticiden ve gıda topluluklarından geliyor. İlk yılımızı doldurmaya yaklaşırken düşündüklerimizi birçok dostumuzun el vermesiyle hayata geçirmenin neşesiyle, birlikte yiyelim içelim, süpermarketler dışarı adil gıda içeri diyelim dedik. Pazar günü bu ürünlerle hazırladığımız özel bir menüyle buluşuyoruz. Mutfağımız kolektif, bakliyatımız adil, sebzelerimiz organik, muhabbet koyu, yemekler leziz… Daim olması için sizi de bekliyoruz ”

Etkinlik detaylarına şuradan ulaşabilirsiniz.

#10 2. Kadıköy Gıda Şenliği (18 Kasım Pazar 11:00 // Kadıköy Lisesi)

Kadıköy Kent Konseyi Gıda Çalışma Grubu tarafından düzenlenen 2. Kadıköy Gıda Şenliği 18 Kasım Pazar günü saat 11.00-18.00 arası İstanbul Kadıköy Lisesi / Moda’da düzenleniyor.

İki panel ile su ürünlerinin önemi, stokların korunması ve büyütülmesi, avlanmasında dikkatli olunması, tüketiminin yaygınlaştırılması, geleneksel yöntemlerle tüketilmesi konuları ele alınacak. Ayrıca lakerda ve çiroz yapım atölyeleri ile tanıtım standlarında geleneksel gıda yapım atölyeleri yapılacak.

Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Etkinlikler, Gıda, Kent, Yeme İçme
Bir misafirperverlik ve iş birliği projesi: Mutluköy Konukevi

Bazı projeler duyduğunuz anda size ilham ve enerji verir. Mutluköy de aynen öyle. Defne Koryürek ve Vasıf Kortun tarafından başlatılan...

Kapat