Çevre dostu etkinlik rehberi: 22-28 Ekim haftası gerçekleşecek 11 etkinlik

Yeşil etkinlikleri takip eden okuyucularımız için hazırladığımız haftalık çevre dostu etkinlik rehberi yayında. Bu hafta film gösteriminden ekolojik kampa, bitki yetiştiriciliğinden giysi takasına kadar uzanan 11 doğa dostu etkinlik düzenleniyor.

#1 Türkiye’de İklim Değişikliğine Kadın Çözümler (22 Ekim Pazartesi 14:00 // CKM)

Kadıköy Kent Konseyi’nin Caddebostan Kültür Merkezi’nde düzenlediği bu etkinlikte Küresel Denge Derneği Başkanı Dr. Nuran Talu, Türk Kadınlar Birliği Başkanı Av. Sema Kendirci Uğurman ve Bedriye Engin; kadın gözüyle iklim değişikliğine dair çözümleri anlatacak.

Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

#2 Yürüyüş ve Panel: Mekanda Adalet ve Gıda (23 Ekim Salı 10:30 // İstanbul Yelken Kulübü)

beyond.istanbul’un üçüncü sayısı Mekanda Adalet ve Gıda başlığıyla çıktı. Sağlıklı gıda üretimi ve tüketimi, gıda temininde adalet konularının işlendiği ve bu konularda faaliyet sürdüren gıda inisiyatiflerinin deneyimlerinin aktarıldığı yayının tanıtım etkinliği, gün boyu sürecek yürüyüş ve ardından Mekanda Adalet Derneği’nde düzenlenecek panel şeklinde yapılacak.

23 Ekim Salı günü yapılacak etkinlik kapsamında önce, Umut Arşivi: Alternatif Gıda Mekanları Haritası’nda yer alan gıda kolektifleri/ inisiyatiflerinden beşi ziyaret edilecek. Sağlıklı gıda üretimi, tüketimi ve temini konularını birlikte ele almak üzere bu kolektifler/ inisiyatifler Fenerbahçe Parkı Topluluk Bahçesi, Kadıköy Kooperatifi, Komşu Kafe, Roma Bostanı ve Kuçe Yemek Kolektifi olarak belirlendi. Kendi mekanlarında ziyaret edilecek olan bu kolektiflerin/ inisiyatiflerin deneyimlerinin öğrenilmesi, ziyaretçilerin katılımıyla sohbetin zenginleşmesi hedefleniyor. Yürüyüş programının detaylarını etkinlik sayfasında inceleyebilirsiniz. Yürüyüşün ardından son durak olarak belirlenen Mekanda Adalet Derneği’nde sağlıklı ve adil gıda sofrası kurulacak, yayında ortaya koyulan sorular konuk editörlerin moderatörlüğünde katılımcılarla birlikte masaya yatırılacak.

Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

#3 Şifalı Bitki Yetiştiriciliği ve Kullanımı Üzerine Söyleşi (23 Ekim Salı 19:00 // Kolektif 26A)

BUNU DA OKU:  Guardian artık 'iklim değişikliği' yerine 'iklim krizi' diyecek

Kolektif 26A’nın düzenlediği bu söyleşide Refikler Çiftliği’nden Müge Sezer ile şifalı bitki yetiştiriciliği deneyimleri üzerine, Dr. Demet Taşpınar’la bitkilerin kullanımı üzerine konuşulacak.

Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

#4 Kuzey Ormanları Savunması 4. Dayanışma Gecesi (23 Ekim Salı 20:00 // Kadıköy Sahne)

Kuzey Ormanları’nı savunanlar 23 Ekim akşamı Kadıköy Sahne’de yapılacak dayanışma gecesinde buluşacak. Gecede KOS’a destek verecek sanatçılar: Taner Öngür – Haluk Önol, Yolda, Zeytin ve Cümbüş Cemaat.

Etkinliğin çağrı metni:
Muktedirlerin doymak bilmeyen kar hırsına, doğayı talan eden rant projelerine, havalimanlarına, köprülerine, otobanlarına, HES’lerine, termik santrallerine, altın madenlerine, taş ocaklarına, nükleer santral projelerine karşı direnen yaşam dolu koskoca bir orman var. Marmara’da yaşayan milyonlarca insanın bugünü ve geleceği, nefesini ve suyunu bizimle paylaşan Kuzey Ormanları’nın savunulmasına bağlı…

Yaşam alanlarımız abluka altına alınmaya, korku duvarlarının arkasına sıkıştırılmaya çalışıldıkça, bir arada olmaya, dayanışmaya, nefes almaya, arkadaşlığa, dostluğa ve birbirimizin elini tutmaya ihtiyacımız var.

Yıl boyunca savunma masraflarının (kırtasiye, dava, araç ve yol masrafları vb) bir kısmını karşılamak için bu sene dördüncüsünü düzenlediğimiz KOS Dayanışma Gecesi’nde buluşmak dileğiyle…

Dayanışma gecemizde bizimle beraber olacak sanatçı dostlarımız:
Taner Öngür (Moğollar) – Haluk Önol
Yolda
Zeytin
Cümbüş Cemaat

Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

#5 Begüm Yaramancı ile Sauerkraut (24 Ekim Çarşamba 11:00 // Kokopelli Şehirde)

Begüm Yaramancı ile turşulama atölyesinde dünyanın en meşhur turşularından Alman turşusu Sauerkraut (lahana tuzlaması/ekşi lahana) tanıtılacak. Sauerkraut yapımında kullanılan atalık teknik tuzlama metodunun adımlarını ve inceliklerini keşfedilecek. Sauerkraut’un tarihsel gelişiminin dışında vitamin, mineral, antioksidan ve probiyotik açıdan şifa kaynağı olmasına sebebiyet veren faktörler, fermantasyon, mikrobiyota konuşulacak.  Atölye, Sauerkraut yapımına giriş niteliğinde teorik bilgilendirmeyle başlayacak, tuzlama yöntemini kullanarak Sauerkraut demosu ve kurma uygulamasıyla sonlanacak.

BUNU DA OKU:  Hemen herkesin sebze sandığı 8 meyve

Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

#6 Sinema Üzerinden Kent Tartışmaları 2: The Road (25 Ekim Perşembe 19:15 // TAK)

Dört tema ve dört filmden oluşan Sinema Üzerinden Kent Tartışmaları’nın ikincisi bu Perşembe gerçekleşecek.Kadıköy Her Şey, Başka Bir Atölye ve Tasarım Atölyesi Kadıköy iş birliği ile düzenlenen serinin bu bölümünde tema ‘Kent ve Ekoloji’. Eray Çaylı’ nın katılımıyla ”The Road” filmini izlenecek ve muhabbet edilecek.

Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

#7 Giysi ve Eşya Takası (26 Ekim Cuma 12:00 // AKAGİM)

Bu etkinlikte kullanılabilir durumda ve temiz kıyafet, aksesuar, çocuk kıyafeti, oyuncak, elde taşınabilecek ev eşyası getirebilir; ihtiyacınız olanla takas ederek ücretsiz olarak alabilirsiniz.

Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

#8 Gözlem Geceleri XII (26 Ekim Cuma 19:00 // İstanbul Üniversitesi Gözlemevi)

2018 – 2019 eğitim öğretim yılının ilk Gözlem Geceleri etkinliği 26 Ekim 2018 tarihinde yapılacak. Etkinlikte astronomi ile ilgili sunumlar ve havanın uygun olması durumunda teleskoplarla gözlem olacak. Ayrıca tarihi kubbe ve Gleissberg Koleksiyonu ziyaretinin yanı sıra yaklaşık yarım saat sürecek Planetaryum gösterimi de yapılacak

Tüm etkinlik katılımı ama özellikle de planetaryum için önceden randevu almanız gerekiyor. Detaylar için facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

#9 Buğdaydan Ekmeğe Yolculuk (27 Ekim Cumartesi 14:00 // Null Coffee)

Doğal ve katkısız ekşi mayalı ekmek üreticisi Eppek ekibinin Null Coffee Roasters’da gerçekleştreceği bu atölyede şu konulara değinilecek ve hem teorik hem de pratik bilgiler verilecek:

Buğday çeşitleri nelerdir?
Atalık/yadigar buğday nedir? Modern buğday nedir?
Neden ıslah yapılır? Islah yöntemleri nelerdir?
Hibrit buğday nedir? GDO teknolojisi buğdayda kullanılıyor mu?
Yeşil Devrim nedir?
Tarımda kullanılan kimyasallar, sulama projeleri, sentetik azotlu gübreler, üretimdeki tek tipleşme ve monokültür, tohumun ticarileşmesi bizi nereye götürüyor?
Gıda egemenliği nedir?
Un öğütmekte kullanılan teknolojik valsli değirmen ve geleneksel taş değirmenin farkları nelerdir?
Unda kullanılan katkılar nelerdir?
Ekmek yapımında kullanılan ticari mayalar ile ekşi mayanın farkları nelerdir?

BUNU DA OKU:  Çevre dostu etkinlik rehberi: 10-16 Aralık arasında gerçekleşecek 15 yeşil etkinlik

Etkinlik sürecinde;
– Atalık buğday unları ile ekşi mayalı ekmek hazırlayıp daha önceden hazırlanmış bir ekmek pişirilecek.
– Evinizde kendi ekmeğinizi yapmak için ekipman tavsiyesinde bulunulacak.
– Evinizde ekmek yapmayı denemeniz için 750 gr un ve 50 gr ekşi maya hediye edilecek.

#10 Subatım Yaylası Çocuk Kampı (27-29 Ekim // İzmit)

Kampa Gidelim mi Baba, İstanbul’a 1,5 saat mesafedeki İzmit Yuvacık mevkiinde sıcakdere – soğukdere arasında 1100 m rakımlı Menekşe (Menemşe) yaylasına çoluk çocuk kampa gidiyor. Kampcılık tecrübenizi arttırmak için iyi bir fırsattır.
Detaylı bilgi ve katılım formu için buraya tıklayabilirsiniz.

#11 Atölye: Beraber Ekelim / İç Mekanda Bitki Yetiştiriciliği (28 Ekim Pazar // Bomontiada)

Atölyenin katılımcıları iç mekan bitkilerinin bakımı için gerekli olan sağlıklı toprak karışımları, doğru saksı seçimi, uygun su ve ışık koşullarını sağlama ve benzeri bilgileri edinecek. Katılımcılar aynı zamanda dikim yapmayı öğrenecek ve her katılımcı saksıda yeni bir dost ile eve dönecek.

Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Çocuk ve Bebek, Eğitim, Ekoloji, Etkinlikler, Ev ve Bahçe, Gıda, Gıda Gündemi, Gündem, Hayat, İklim Değişikliği, Kent, Kişisel Bakım, Moda, Oyuncak, Sanat ve Tasarım, Topluluklar, Yeme İçme, Yeşil alanlar
Mutfağın en hafife alınan çalışkanları: En kıymetli 8 baharat ve faydaları 

Geçmişte tarihin yönünü değiştiren, besinlerin atığa dönüşmemesini sağlayan ve  bugün ise sofralarımızdan eksik olmayan ama daha çok lezzeti sebebiyle yemeklerimize...

Kapat