Çevre dostları için 1-7 Ekim haftasında gerçekleşecek 13 etkinlik

Bu hafta İstanbul yine yemyeşil etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Haftanın çevre dostu etkinliklerini merak edenler için haftalık etkinlik rehberimiz hazır.

2 Ekim Salı: Foodback – A Tasty Revolution // SALT Galata

Kendinize şunu sorun: Hayatınızı bu denli etkileyen “gıda” konusunu ne kadar önemsiyorsunuz? Bugün sahip olduğumuzdan farklı, daha iyi ve daha etkin bir gıda ve tarım ekosistemine katkıda bulunmak ister misiniz? Dünyada pozitif etki yaratacak gıda ürünleri ve hizmetleri yaratmak ya da bu konuda çalışanları desteklemek ister misiniz?

Impact Hub Istanbul’un yarattığı ve European Institute of Technology (EIT)Food ağı tarafından desteklenen Foodback; toplumu doğru beslenme şekillerine geri döndürme, gıda ve tarım ekosisteminin girişimcilerine ilham verip kurumsal şirketleri de bu oyuna dahil etme yolunda attığı bu adımda; sizleri de leziz start-uplar tarafından üretilmiş iyi besinleri deneyimlerken bir yandan da Türkiye’de gıda ve tarım endüstrilerindeki yenilikleri tatmaya davet ediyor.

Eğer siz de büyük lezzetli fikirlerini bir sonraki seviyeye taşımak isteyen, ürün ve servislerini küresel pazarlara açma hayali olan ve hayatta bir kez karşılaşılacak finansal fırsatları keşfetmek isteyen bir girişimciyseniz, Salı akşamı gerçekleştirilecek Foodbank tam size göre!

Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

3 Ekim Çarşamba: İklim Kafe Konuşmaları: İnsan Kökenli İklim Değişikliğinin Bilimi: Tarihsel bir Bakış // İstanbul Politikalar Merkezi

İstanbul Politikalar Merkezi’nde gerçekleşecek bu konuşmada, insan kökenli iklim değişikliklerinin bilimsel tabanının gelişiminin tarihi özetlenecek ve iklimbilim çalışmaları ile bilişimdeki gelişmelerin sinerjisi tartışılacak.

İnsan kökenli sera gazı artışlarının bilimsel tabanı sanıldığından çok daha geçmişe dayanır. Birçok kişi Yer’in atmosferindeki karbon dioksitin artışının iklim üzerindeki etkilerinin bilimin nispeten yeni bir keşfi olduğunu düşünür. Halbuki, karbon dioksitin ve diğer sera gazlarının etkileri 19. Yüzyıl’ın sonlarından itibaren bilinmektedir. Benzer şekilde, fosil yakıtlar kökenli karbon dioksitin atmosferdeki birikimi ve okyanusların rolü yaklaşık 50 yıldan beri bilinmektedir.

BUNU DA OKU:  Üşenme hazırla, geleneksel gıdadan şaşma: Kadıköy Gıda Şenliği başlıyor

Konuşmacı: Prof. Dr. H. Nüzhet Dalfes – Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü, İstanbul Teknik Üniversitesi

Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz. 

4 Ekim Perşembe: Yeni Anayasacılık Konsepti – Yeşil Anayasalar // Yeditepe Üniversitesi

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen panel 09:00 – 12:00 saatleri arasında gerçekleşecek. Panelde iklim değişikliğinin Türkiye’ye etkileri, hava kirliliği, enerji dönüşümü, yeni su yönetim modeli arayışları, çevre hakları, uluslararası hukuk perspektifinde Kyoto Protokolü ve Paris İklim Sözleşmesi ile anayasal çevre davalarında karşılaşılan başlıca sorunlara karşılaştırmalı hukuk çözümleri konuları konuşulacak.

Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

4 Ekim Perşembe: Doğa Kültürü ve Fotoğrafı Semineri // İFSAK

Doğa kültürü ve doğa fotoğrafı konusunda Türkiye’deki boşluğu dolduran bu seminer kültür ve fotoğrafın ayrılmaz bir bir bütün olması yaklaşımıyla hazırlanmış. Seminerin içeriği tümüyle Türkiye doğası üzerinden örneklenerek yapılmakta. Dolayısıyla bu seminerde doğa fotoğrafının öğrenmenin yanı sıra Türkiye doğasını uzmanından tanıma fırsatını da bulacaksınız. Beş ders 12,5 saat olarak planlanan bu seminerin ilk dersi ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

5 Ekim Cuma: Cuma Seminerleri: Antroposene Hoşgeldiniz (Ömer Madra) // Encore Yayınları

Encore Yayınları’nın başlatmış olduğu cuma seminerlerinin ikincisinde Ömer Madra insanoğlunun kendi elleriyle hazırladığı dünyanın sonunu anlatacak.

Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

6 Ekim Cumartesi: Evde Kompost Yapımı // Kolektif House

Ecostore ve Ecotec markalarının kurucusu Mehmet Başaran tarafından gerçekleştirilen bu atölye çalışmasında, evde kompost yapımı ile ilgili tüm metodlar ve aralarındaki ilişkiler üç ana grupta anlatılacak: Bahçede Kompost Yapımı, Solucan Kompostu Yapımı ve Bokashi Kompostu Yapımı.
Tüm bu yöntemleri, tek başlarına kullanabileceğiniz gibi, beraberce de kullanabileceksiniz.  Atölye çalışmamızda, hangi kompost yöntemini seçeceğiniz ve yöntemleri nasıl uygulayacağınızla ilgili tüm bilgileri bulacaksınız.
Detaylı bilgi için burayı inceleyebilirsiniz.


6 Ekim Cumartesi: Sauerkraut Atölyesi // Ek Biç Ye İç

BUNU DA OKU:  Doğal ürünler fuarı Expo Natura başlıyor

Ek Biç Ye İç’in Gümüşsuyu’ndaki mekânında turşu kraliçesi Begüm Yaramancı tarafından gerçekleştirilecek atölye,  Sauerkraut yapımına giriş niteliğinde teorik bilgilendirmeyle başlayacak, tuzlama yöntemini kullanarak Sauerkraut demosu ve kurma uygulamasıyla sonlanacak. Ek Biç Ye İç, katılımcılar için baş roldeki lahana ve sauerkrautunuza lezzet katacak mevsim sebzelerini, tuz, baharatlar ve kavanozları tedarik ediyor olacak, katılımcılar atölyeden kendi yaptıkları Sauerkraut turşuları ile ayrılacak.

Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

6 Ekim Cumartesi: Buğdaydan Ekmeğe Yolculuk // Null Coffee Roasters

İstanbul’un sayılı sağlıklı ekmek üreticilerinden Eppek tarafından gerçekleştirilen bu etkinlik kapsamında Eppek ekibi üç sene boyunca biriktirdiği, doğru olduğuna inandığı teorik ve pratik bilgileri paylaşacak. Etkinlik süresince atalık buğday unları ile ekşi mayalı ekmek hazırlayıp daha önceden hazırlanmış bir ekmeği de pişirecek; evinizde kendi ekmeğinizi yapmak için ekipman tavsiyesi alacak; evinizde ekmek yapmayı denemeniz için ekibin hediye edeceği 750 gram un ve 50 gram ekşi mayayı alacaksınız.

Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz. 

6 Ekim Cumartesi: Kombucha Atölyesi // Kokopelli Şehirde

Bu atölyede günümüzde pek çok ülkede lezzeti ve kuvvetli probiyotik özelliği nedeniyle tercih edilen kombucha’nın bağırsak sağlığını destekleyici özellikleri, kombucha ebesinin ne olduğu ve nasıl kullanıldığı anlatılacak. Atölyenin uygulama kısmında Nazlı Pişkin’in atölye için artizan usulde yaptığı sade ve doğal çeşnili kombucha çeşitleri tadılacak. Katılımcılara kombucha ebesi ve başlangıçta kullanılacak kombucha dağıtılarak kombucha yapımı demostrasyonu yapılacak. Katılımcılar, kombucha ebeleri/analarını yanlarında evlerine götürecekler. Evde kombucha yapımında dikkat edilmesi gerekenler üzerinde durulacak.

Etkinliğin facebook sayfası için buraya tıklayabilirsiniz.

6 Ekim Cumartesi: Sonbahar Turşuları Atölyesi // Ek Biç Ye İç

Yaklaşık iki saat sürecek bu atölye çalışması, turşu yapımına giriş niteliğinde teorik bilgilendirmeyle başlayacak. Lahana, havuç, karnabahar, turp, brokoli, mor lahana, şalgam, pırasa, kereviz, mor havuç vb. mevsim sebzeleriyle yaza uygun yöntemlerle yapılacak turşu kurma uygulamasının ardından, siz de kendi turşunuzu Begüm Yaramancı rehberliğinde kurabileceksiniz. Ek Biç Ye İç katılımcılar için mevsim sebzelerini, tuz ve baharatları, kavanozları tedarik ediyor olacak.

BUNU DA OKU:  385 milyon yıl öncesine ait ağaç fosilleri bulundu

Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

6 Ekim Cumartesi: Tohum Alma ve Saklama Atölyesi // Meraklı İnsanlar

İstanbul Permakültür Kolektifi tarafından düzenlenen ve Bakırköy’deki Meraklı İnsanlar’da gerçekleşecek bu atölyede Nejat Pars şu konulara değinecek:

– Biyoçeşitlilikten tohuma
– Tohum nedir?
– Tohum nasıl oluşur?
– Tohumun döllenmesi
– Anaç seçimi
– Tohumları toplama
– Tohumların kurutulması
– Tohumları saklama, böceklenmesini önleme
– Tohumları deneme
– Tohumların ekilmesi
– Balkonunuzda, terasınızda neler yetiştirebilirsiniz?

Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

6 Ekim Cumartesi: Hellim Peyniri Atölyesi // Meraklı İnsanlar

İstanbul Permakültür Kolektifi’nin ‘kendi kendine yeterlilik atölyeleri’ kapsamında düzenlenen ve Bakırköy’deki Meraklı İnsanlar’da gerçekleşecek bu atölyede Nejat pars şu konulara değinecek:

– Sütün yapısı
– Süte ısı uygulaması
– Peynir kültürü
– Peynir mayası
– Teleme oluşumu
– Telemenin kesilmesi
– Telemenin suyunun çıkarılması
– Telemenin haşlanması
– Telemeye şekil verilmesi
– Hellim peynirinin tuzlanması ve saklanması

Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

7 Ekim Pazar: Vegan Yürüyüş // Kadıköy

“Bizler veganız. Henüz vegan olmamış bir dünyada, henüz vegan olmamış kişileri veganlığa çağırıyoruz. Vegan olan herkesi bu yürüyüşe bekliyoruz. Gelin sesimizi genişletelim.” mottosuyla düzenlenen yürüyüş Kadıköy Boğa Heykeli’nden 17:00’de başlayacak. Henüz vegan olmamış kişiler ile veganlık hakkında konuşmak için yürüyüş sonrasında saat 18.30’da Kadıköy Roni Kafe’de bir araya gelinecek.

Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Genel
Artık en büyük tehlike ormansızlaşma: Son 10 yılda 8 kuş türünün soyu tükendi

Brezilya'nın müthiş mavi renklere sahip papağan türü mavi makav, 18. yılının sonlarına yaklaştığımız bu yüzyılda tamamen yok oldu. Mavi makav,

Kapat