Çevre dostu etkinlik rehberi: 8-14 Ekim haftası gerçekleşecek 11 etkinlik

“Bu hafta ne yapsak?” diye düşünen çevre dostu okuyucularımız için haftanın çevre dostu etkinlik bülteni hazır. Hem çocuklar hem de yetişkinler için zeytin yetiştiriciliğinden film festivaline, ağaç atölyesinden komposta uzanan; birbirinden güzel atölye, söyleşi ve festivaller var önümüzdeki günlerde.

TIKLAYIN: Yağmurlu bir günde İstanbul’da yapılacak 4 şey

#1 Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali ( 10-14 Ekim // Bozcaada)

BİFED bu sene beşinci yaşını kutluyor. Festival kapsamında Bozcaada’da 5 günde 51 belgesel sinemaseverlerle buluşacak. Ücretsiz film gösterimleri Salhane ve Halk Eğitim Merkezi’nde yapılacak.

Ekoloji temalı belgesel filmlerin üretimi, gösterimi ve ödüllendirilmesine bağımsız bir alan açmak amacıyla beş yıl önce Bozcaada’da doğan BIFED, dünyada yaşanan sorunlara belgeseller üzerinden bakıp çözüm aramayı önemseyerek yoluna devam ediyor. Bu yıl 56 ülkeden 250 belgesel film başvurusu yapılan BIFED’te jürinin seçimiyle Kanada, İspanya, Almanya, İsviçre, Avusturya, Fransa, Portekiz ve Türkiye’den belgesel filmler perdeye yansıyacak. Bu yıl finale kalan filmlerin konuları arasında çöp, tohum, mülteciler ve alternatif yaşam arayışları gibi başlıklar öne çıkıyor.

Kendi ülkelerinin sorunlarıyla ilgilenen belgesellere ağırlık verilerek seçilen yarışma filmleri arasında Türkiye’den de üç film yer alıyor. BIFED 2018 Uluslararası Yarışma Finalistlerinden yönetmenliğini Engin Yıldız’ın üstlendiği Eski Evler ve Karayemişler, Doğu Karadeniz güzergâhını ve mevsimleri izleyerek karayemiş ve eski evlerin birlikteliğini, Karadeniz’in rengârenk peyzajları, insanları, dilleri ve gelenekleriyle birlikte gözler önüne seriyor.

Hakan Yıldırım ve Onur Coşkuner’in birlikte yönettiği Savrun, Çukurova’daki zorlu hava şartlarına rağmen çok düşük yevmiyelerle ekmek parası için turp toplama ve yıkama işinde çalışarak hayata tutunma mücadelesi veren insanları anlatıyor.  Gaia Öğrenci Ödülleri Finalistleri arasında gösterilecek bir diğer film ise, Tolga Barman’ın yönettiği Kül Kent. Belgesel, Aliağa’daki termik santralin hemen yanında yer alan bir köy ve bir antik kent üzerinden bölgede yaşanmakta olan çevre ve sağlık sıkıntılarını özetliyor.

Detaylı bilgi ve program için buraya tıklayabilirsiniz.

#2 Afet Eğitim ve Bilinçlendirme Parkı Açılışı (11 Ekim Perşembe 11:00 // Kozyatağı)

Kadıköy Belediyesi Afet Eğitim ve Bilinçlendirme Parkı açıyor, açılışa herkes davetli. Açılışta beş boyutlu sinema, deprem deneyim odası, interaktif portatif yangın simülasyonu ve mahallelerde örgütlenmenin artırılması çalışmaları yapılacak.

Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

#3 Sorunlara Çözümler Buluşmaları: Sorumlu Tüketim ve Üretim ( 11 Ekim Perşembe 18:30 // Impact Hub)

Sürdürülebilirlik alanında yapılan çalışmaların iletişiminin yapılması kadar, kurumların bir araya gelerek deneyim paylaşmasının ve ortak projeler üretmesinin de bir o kadar önemli olduğunu düşünen Sürdürülebilirlik Adımları, UNDP Türkiye desteğiyle ve Impact Hub Istanbul ev sahipliğinde Sorunlara Çözümler Buluşmaları’na devam ediyor. Sorunlara Çözümler Buluşmaları, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri özelinde yapılan ilham verici çalışmaları ve iyi uygulama örneklerini dinlemek, karşılıklı fikir ve deneyim paylaşımında bulunmak amacıyla sosyal girişimcileri, sivil toplum kuruluşlarını, özel sektörü ve kamu kurumlarını bir araya getirmeyi hedefliyor.

Her ay bir Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi odağında yapılacak Sorunlara Çözümler Buluşmaları’nın ikincisi Dünya Gıda Günü sebebiyle Hedef 12: Sorumlu Üretim ve Tüketim odağında farklı paydaşların katılımıyla gerçekleştirilecek. Konu ile ilgili tüm tarafları bir araya getirerek, Sorumlu Üretim ve Tüketim başlığı altında kurumların neler yaptığına odaklanacak bu ikinci etkinlikte, yaşanan gelişmeler ve yeni fırsatlar da katılımcılarıyla birlikte konuşulacak. Sürdürülebilir bir gelecek için çalışan farklı kurumları bir araya getirmeyi hedefleyen Sorunlara Çözümler Buluşmaları, katılımcılara işbirliği yapmaları için önemli bir platform sağlayacak.

BUNU DA OKU:  Tüm gün giysi takası

UNDP.Türkiye İletişim Koordinatörü Faik Uyanık kolaylaştırıcılığında, Sarıyer Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ali Güneş, SoilCatcher Kurucusu Ortağı Çağlar Ferhanoğlu, Unilever Türkiye Sürdürülebilir İş ve İletişim Direktörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Şenel Erim ile Yavaş Gıda Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dilek Yürük’ün konuşmacı olarak katılacağı Sorunlara Çözümler Buluşması 11 Ekim 2018 Perşembe günü Impact Hub’da gerçekleşecek.

Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

#4 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin Yerelleştirilmesi (12 Ekim Cuma 10:00 // Deniz Müzesi)

Yerel yönetimleri güçlendirmek ve işbirliği imkânlarını çoğaltmak için kurulan “Yerel İzleme Araştırma ve Uygulamalar Derneği” yerel yönetimlerin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nde rolünü konuşmak için Türkiye’den ve Avrupa’dan yerel yönetimleri, sivil toplum kuruluşlarını, uygulayıcıları, uzmanları ve iyi örnekleri Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin Yerelleştirilmesinde İyi Örnekler Konferansı’nda bir araya getiriyor.

Yerel yönetimlerin küresel ısınmadan göçe birçok konuda sorumluluk üstlendiği çağımızda Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve kentlerin ilişkisini tartışmak, yeni fikirler geliştirmek ve iyi örnekleri anlamak isteyenler Küresel Vizyon, Kentsel Eylem Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin Yerelleştirilmesinde İyi Örnekler Konferansı”na davetli.

Ayrıntılı bilgi ve kayıt için buraya tıklayabilirsiniz.

#5 Kent, Doğa ve Eğitim İlişkisi Üzerine (13 Ekim Cumartesi 10:00 // Emirgan Şerifler Yalısı)

1990 yılından bu yana Türkiye’nin doğal, tarihi ve kültürel varlıklarını korumak için çalışan ÇEKÜL Vakfı ile Öğretmen Ağı’nın birlikte düzenlediği “Doğa, Kent ve Eğitim İlişkisi Üzerine” Karşılaşması’nda Öğretmen Ağı Değişim Elçisi Şahin Çevik moderasyon yapacak, Gökçen Hazen ise konuşmacı olarak katılacak.

Doğayı tanımak ve doğayla ilişkimizi güçlendirmek için 28 yıldır sürdürdüğü eğitime yönelik çalışmalarını Bilgi Ağacı altında bir araya getiren ÇEKÜL Vakfı, Karşılaşmalarda “Ağaçların Diliyle Kentim Eğitim Programı”nı tanıtacak. Eğitime dair konuşmak ve ÇEKÜL’ün bu yöndeki çalışmaları ile “Karşılaşmak”, üzere etkinliğe tüm öğretmenler davetli.

Etkinliğin facebook sayfasını buradan inceleyebilirsiniz.

#6 Çocuklarla Ağaç Atölyesi (13 Ekim Cumartesi 10:30 // Maçka Demokrasi Parkı)

Yanı başımıza, penceremize, salıncağımıza kadar uzanan ağaçları ne kadar tanıyoruz? Tohumdan, meyveye kadar tüm yaşamı güzellikler dolu, hayvanların yuvası, bitkilerin dostu, doğanın koruyucusu bu canlıları daha yakından tanımak, çevremizdeki ağaçları ve onlar hakkındaki yeni bilgileri keşfetmek, ağaçlarla daha iyi iletişim kurmak için çocuklar bu hafta sonu Ağaç Atölyesi’ne davetli.

Bu atölye kapsamında çocuklar, ağaçların dünyasına yakından bakıp onlar hakkında yeni bilgiler öğrenecek, yaşadığımız şehirdeki ağaçları keşfedecek, onlarla dans edip oyun oynayacak ve sonunda da şehrimize ait bir Ağaç Atlası çıkaracaklar.

BUNU DA OKU:  Bugün: İş çıkışında plazalar arasında piknik

Program:
-Saat 10:30’da EK BİÇ YE İÇ Taksim’de buluşma ve birlikte Maçka -Parkı’na yürüme
-Tanışma oyunu
-Ağaçlar hakkında soru- cevap, bilgi paylaşımı
-Çevremizdeki ağaçları birlikte keşfetme
-Ağaç parkur gezisi ve ağaç envanter worksheet çalışması
-Parkur gezisi sırasında EK BİÇ YE İÇ Permakültür tasarımcısı Burcu Arıkan ile ağaç üzerinde ve çevresinde yaşayan kardeş bitkileri ve mantarları tanıma, gıda ormanı ve permakültür hakkında bilgi edinme
-Atlas tamamlama-kolektif uygulama
-Fazla yapraklarla taç yapımı
-Ağaç dikimi- limon/taflan vb.
-Ağaçla dans
-Uğurlama

Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

#7 Doğal Kozmetik Atölyesi (13 Ekim Cumartesi 11:00 // Pasaj Cook&Book)

Şaduman Karaca’nın düzenlediği bu atölyede
Doğa ile Sağlıklı Güzellik’ kavramı
Kozmetik ve bakım ürünleri evde nasıl yapılır? Avantajları neler?
Cildin yapısı ve görevleri nelerdir?
Cilt tipleri ve özellikleri hakkında bilinmesi gerekenler
Evde hazırlayabileceğimiz cilt temizleyicileri ve tarifleri
Evde yapabileceğimiz buğular ve tarifleri
Evde hazırlayabileceğimiz maskeler ve tarifleri
Evde hazırlayabileceğiniz cilt bakım kremleri, tarifleri ve uygulaması
Doğal ürünlerle saç bakımı nasıl yapılır? Ağarmış saçlar için kına uygulamasında nelere dikkat edilmeli?
Doğal malzemelerden hazırlanabilecek pratik parfümler ve hazırlama yöntemleri gibi konular ele alınacak. Atölye sonunda katılımcılara FİTOSOFİA katılım belgesi sunulacak.

Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

#8 Evde Bahçe (13 Ekim Cumartesi 11:00 // Sporel Beslenme)

Sporel Beslenme’nin düzenlediği atölyeyi İstanbul Permakültür Kolektifi’nden Dilek Yalçın Demiralp gerçekleştirecek. Atölyede ele alınacak konu başlıkları şöyle:

– Doğa bizim içimizde, permakültür tasarımı yaparken mıntıka analizinde mutlaka 5.bölgeye oturttuğumuz ve farkında olmadığımız bir doğa parçası var. Sizin de evinizde vardır ama farkına bile varmamışsınızdır, atölye gününe kadar. O zaman hemen farkına varalım. Nasıl mı? Permakültür neymiş diye üzerinde konuşurken, mıntıka ve dilim analizi yaparken…

– Saksılarımız, bitki kaplarımız nasıl olacak, kendi kendine sulasın ister misiniz o kaplar bitkilerinizi? O zaman onlar hakkında bilgi edinelim hepbirlikte…

– Toprak nedir? İyi bir toprak nasıl olmalıdır? Bu işin sırrı nerede saklı derseniz de toprağı yatıralım büyütecimizin altına.

– Evde kokusuz, böcek çekmeden kompost yapmak mümkün mü? Sesinizi duyuyoruz evet evet… O zaman haydi kompost çeşitlerine bakalım ve sizin için en uygunu hangisi onu seçelim.

– Evimize nasıl bir güneş geliyor? Az, çok, kavurucu… Kış ve yaza göre güneşin eğimi nasıl değişiyor? Hiç bunun gözlemini yapmış mıydınız? Bugünden sonra başlayacaksınız, hazır olun!

– Tohum dediğimiz şey nedir? Nasıl bir seçim yapalım? Bize en uygunu hangisidir? Hatta hediye tohumlarımız bile olabilir, sürpriz sürpriz…

– Hangi bitkiler evde saksı içinde yetiştirilebilir, hayallerinizle sınırlısınız. Ama temelde neler yapabiliriz ona bir bakalım isterseniz.

– Tohum tamam, toprak tamam, güneş tamam, ya su? Onun için ne yapabiliriz? Ona da çözüm bulalım…

– Saksılar hazır, bitkiler üşümesin, yorganları da olsun değil mi? O zaman malç! Nedir şu adını duyup durduğumuz şey, malç malç malç…

BUNU DA OKU:  Yeşil Politika Online Eğitim Programı başlıyor

– Hangi bitki hangi bitkiyi sever? Kardeş bitkiler kimlerdir? Ağaç birliktelikleri nedir? E tasarım yapıyoruz dememiş miydik? Bunları da bilmek gerekir.

Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

#9 Bokashi Kompostu (14 Ekim Pazar 10:00 // Kokopelli Şehirde)

Bokashi kompostu Kore dahil Uzak Doğu’da ve Japonya’da toprağı güçlendirmek için yüzyıllardır geleneksel olarak kullanılan, günümüzde şehirlerde de kolaylıkla uygulanabilecek bir kompost yöntemidir. Sistem, anaerobik ortamda yaşayan, yararlı mikroorganizmaların çalışması ve organik atıkları fermente ederek dönüştürmesine dayalı bir nevi çöp turşusudur, evde turşu yapımı, kefir yapımı ve mısır silajı yapımı ile aynı prensiplere dayanır.

Bokashi kompostu yapmak için, laktobasil kültürünü üretmek, ya da, hazır ticari etkin mikroorganizma çözeltisini kullanmak mümkün.

Sonraki adımda, bokaşi turşusu toprağa gömülebildiği gibi kompost solucanları ile de dönüşümü sağlamak mümkün.

Atölyede değinilecek temel konu başlıkları:

– Bokashi nedir?
– Etkin / yararlı mikroorganizmalar
– Neden bokashi kompostu?
– Etkin / yararlı Mikroorganizma üretimi
– Bokashi kovası yapımı
– Bokashi kovasının kullanımı
– Bokashi kompostu
– Bokashi serumu
– Etkin / yararlı mikroorganizmadan türetilen diğer ürünler ve kullanım alanları
– Zararlılara karşı önlem olarak etkin / yararlı mikroorganizmalar
– Etkin / yararlı mikroorganizmalarla taze otlardan kompost çayı yapımı
– Etkin / yararlı mikroorganizmaların diğer kullanım alanları

Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

#10 Solucan Kompostu (14 Ekim Pazar 15:00 // Kokopelli Şehirde)

Volkan Dündar’ın Kokopelli Şehirde’de gerçekleştireceği atölyede şu konular ele alınacak:

– Solucan Kompostu nedir?
– Kompost sürecinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
– Kısa tarihçe
– Neden solucan?
– Solucanların biyolojisi
– Solucan ve solucan gübresi üretimi
– Solucanlara zarar veren durumlar ve düşmanları
– Üretim için gereken ortam özellikleri
– Solucan üretim yöntemleri
– Önemli noktalar
– Solucanları nerelerde nasıl yetiştirebileceğimize dair örnekler
– Ticari solucan gübresi girişimleri
– İş planı
– Sıkça sorulan sorular

Eve gider gitmez uygulamaya başlamaları için katılımcılara solucan hediye edilecek. Solucan kutularını atölye sırasında hazırlamak isteyenlerin, 2 adet boş ve temiz 1 LT’lik yoğurt kovası ve kapaklarını da yanlarında getirmeleri gerekiyor.

Etkinliğin facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

#11 Zeytin Yetiştiriciliğine Giriş (14 Ekim Pazar 11:00 // Meraklı İnsanlar)

‘Ölmez Ağaç’ zeytini daha yakından tanımak, zeytinyağının elde ediliş yöntemlerini öğrenmek, doğru bilinen yanlışları, yanlış bilinen doğruları konuşmak isteyenler bu atölyeye katılabilir.

Atölyede incelenecek konu başlıkları şöyle:

– Geçmişten günümüze zeytin ve zeytinyağının tarihi
– Zeytin bahçesi kurulması
– Yeni tesis ve çeşitler
– Hasat
– Zeytinyağının çeşitleri
– Kaliteli zeytinyağı kullanımı
– Evde sofralık zeytin yapımı

Etkinliğin facebook sayfasını buradan inceleyebilirsiniz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Çocuk ve Bebek, Doğal Kaynaklar, Eğitim, Ekoloji, Etkinlikler, Ev ve Bahçe, Geri Dönüşüm, Gıda, Hayat, İklim Değişikliği, Kent, Kişisel Bakım, Sanat ve Tasarım, Topluluklar, Yeme İçme
Lego’dan bir hamle daha: Bitki bazlı biyoplastik parçalara sahip rüzgâr türbini

Lego'nun tüm üretiminin yüzde birini oluşturan ağaç, çalı ve yaprak gibi botanik parçalarında şeker kamışından üretilen biyoplastik kullanılmaya başlamasının ardından Lego...

Kapat