Çevre dostu izlenimi veren dört ambalaj çeşidi

Tüketicilerin alışkanlıkları, gezegen için daha iyi olduğunu düşündükleri markaları seçme yönünde değişiyor. Ancak gerçekten markaların paketlemelerinde yer alan ‘daha iyi’ bir marka olduklarını ifade eden kelimelerin ve sembollerin ne kadar farkındayız? Organik, GDO’suz, adil ticaret, zulümsüz … Liste böyle devam ediyor.

Ürünlerimizin içinde ne olduğundan, nereden geldiklerinden ve nasıl üretildiklerinden endişe duyduğumuzdan, gittikçe daha fazla insan satın aldıkları şeylerde şeffaflığı ve sürdürülebilirliği arzu ediyor. Ürünün içeriği de sorguladığımız tek nokta değil. Tek kullanımlık ürünlerin çevre üzerindeki etkilerini bildiğimiz bir dünyada, ambalajlar da önemlidir. Markalar ve üreticiler, geri dönüştürülemeyen pek çok ürün üretmeyi bırakmazlarsa büyük tepkiler çekeceklerini biliyorlar.

Tüketicilerin daha sürdürülebilir markalar seçebilmesi için ürün etiketleri aracılığıyla bilgilendirmesi ve eğitilmesi önemlidir. Ancak, net tanımların olmayışı, bu etiketlerin tam olarak ne anlama geldiğini bilmeyi zorlaştırabilir. Sizin için en yaygın dört paketlemenin ne anlama geldiğini araştırdık.

#1 Biyoplastik

Genellikle paketlerde (ayrıca içecek kapları ve yemek kapları gibi diğer tek kullanımlık eşyalarda) yaprak sembolleriyle temsil edilir ve ve biyoplasitk olduğu belirtilir. Biyoplastikler, fosilden türetilenlerin aksine, doğal, yenilenebilir hammaddelerden türetilen plastikler olarak tanımlanır. 

Karides kabukları, deniz yosunu, algler, mısır, patates, pirinç, tapyoka, buğday lifi ve şeker gibi maddelerden üretilir. Tarım arazilerinin biyoplastiklerin çözünmesini sağlayacak kapasitede olup olmadığı sorgulanabilir olmakla birlikte, sürdürülebilir “avantajı” kısıtlı petrol rezervlerine bağımlılığı dengelemeleridir.

#2 Biyobozunur veya kompostlanabilir plastik

Biyoplastiklerin bir altında genellikle biyoplastiklerle karıştırılan, biyolojik olarak çözünebilir veya kompostlaştırılabilir plastikler bulunur. Birçok şirket, plastik kirlilik konusunda duyarlı görünmek için ambalajlarında doğada çözünebilir simgesine yer veriyor. Ancak, buradaki sıkıntı, bu ambalajların ancak belli şartlar altında doğada çözünmesi ve bu şartların dünyanın çok az yerinde bulunması.

BUNU DA OKU:  Son 28 yıldaki sera gazlarının %71'inden bu 100 şirket sorumlu

Biyobozunur bir paket bir çöp kutusuna girerse ve çöp toplama alanına giderse, diğer çöplerle kaplanır ve güneş ışığına ve hava akışına erişimi engellenir. Ortada (yani yol kenarı, orman ve hatta okyanus), bu malzemenin endüstriyel bir kompost tesisinde tasarlandığı şekilde bozulmadığını gösteren birçok kanıt vardır.

Kompostlanabilir plastikler sadece bir kompost sahasında kağıt, yemek atıkları ve bahçe atıkları gibi bilinen diğer kompostlanabilir malzemelerle tutarlı bir oranda, sadece doğru sıcaklık ve mikroplu yüksek kontrollü endüstriyel tesiste parçalanacaktır.

Dünyada çok az sayıda kompost tesisi vardır ve birçoğu biyoplastikleri kirletici maddeler olarak görmektedir. Ayrıca, çoğu biyolojik olarak parçalanabilen biyoplastikler  belediyeler tarafından geri dönüştürülemez. Bu nedenle, uygulanabilirliklerini geliştirmek için endüstride tüketici desteği ve daha fazla işbirliği gerekli.

#3 Okyanustan toplanan plastik

Bazı şirketler, okyanustan toplananı plastik olarak bilinen ürünleri kullanan ambalajlar sunuyor. Bu, suyun ilk 50 kilometresi içerisinde toplanan plastik olup, zayıf atık yönetimi olan ülkelerde meydana gelebilecek olan denize ulaşma riskini de azaltıyor. Dünyanın her yerinde bolca görülen okyanus plastikleri, genellikle okyanusa girmenin yolunu bulabilen, ancak mutlaka deniz ortamlarında bulunmayan çöplerin değerini yakalar.

Plaj ve denizlerden toplanan plastikler, gönüllü STK’lar ve temizlik kuruluşları yardımıyla doğrudan okyanuslar, plajlar, nehirler ve göller gibi deniz ortamlarından topladığı malzemelerden biraz farklıdır. Toplanan plastik genellikle bozunmuş haldedir ve bu nedenle belediye tarafından geri dönüştürülemez. 

#4 Tek madde

Günümüzde çoğu ambalaj, karmaşıklığı nedeniyle geleneksel olarak geri dönüştürülemez. Bazı esnek paketler (torbalar, rafa dayanıklı kartonlar ve benzerleri) geri dönüştürülebilir olarak kabul edilir, ancak geri dönüşüm seçeneğine erişimi olan ortalama bir tüketici, paketlemenin ne tür plastikten yapıldığını söyleyemeyebilir. Bu nedenle, ambalaj üreticileri geri dönüşüm noktalarında kabul edilmesini sağlamak için ambalajın yapımını basitleştirmeye çalışıyor.

BUNU DA OKU:  Dünyayı değiştirecek 100 belgesel

Bu gelişme, teknik açıdan geri dönüşümün daha kolay olmasına rağmen, erişilebilirlik ve katılım konusundaki kısıtlamalar nedeniyle pratikliği sorgulanabilir. Tüketiciler ‘geri dönüştürülebilir’ olarak adlandırıldığı için evde geri dönüşüm yapabileceklerini düşünüyor. Bu da hem tüketicilerde hem de geri dönüşüm merkezlerinde kafa karışıklığına yol açıyor.

Kaynak
TreeHugger

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Sinem Uğurdağ

Istanbul’da başlayan hayat yolculuğum farklı kıtalarda yaşadığım uzun soluklu deneyimlerle birlikte tüm heyecanıyla devam ediyor. Yoga, kamp, fotoğraf, müzik festivalleri ve yemek yapmak vazgeçemediğim ve nerede olursam olayım hayatıma renk katan ilgi alanlarım. Bunların yanı sıra, doğayla ilişkimi her geçen gün daha da güçlendiriyorum; farklı coğrafyaları gözlemledikçe dünyamızın tabiatına hayranlığım artıyor. Herkesin önce kendi bedenine sonra etrafındaki canlılara karşı sorumlu olduğuna ve bunun bilincinde olan her bireyin farkındalık yaratması gerektiğine inanıyorum.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Genel
Roma’da ulaşımda plastik para birimi devri başladı

Geri dönüşümün teşvik edilmesi ve sokaklardaki çöplerin azaltılması amacıyla Roma şehri, Ricicli + Viaggi veya 'Recycle + Travel' adında yeni

Kapat