Roma’da ulaşımda plastik para birimi devri başladı

Geri dönüşümün teşvik edilmesi ve sokaklardaki çöplerin azaltılması amacıyla Roma şehri, Ricicli + Viaggi veya ‘Recycle + Travel’ adında yeni bir girişim başlattı. Yolcuların plastik şişeleri bir metro istasyonuna getirip onları ezip sıralayan bir makineye yerleştirebileceği ve böylece dijital krediler kazanabileceği bir proje hayata geçirildi. 

Makineler, şişe başına sadece 5 cent teklif ediyorlar; bu nedenle, standart bilet ücreti olan 1,50 euro’yu kazanmak için 30 şişe gerekiyor. Bu, bir yere giderken metro istasyonuna taşımak için çok fazla şişe, ancak inisiyatifle ilgili bir video, sabırla sırada bekleyen insan kalabalığını gösteriyor. Sonuçta, para biriktirme konusunda çok tatmin edici bir ödül dürtüsü yarattığını da inkar edemeyiz.

Makineler şu ana kadar sadece üç istasyonda mevcut – Cipro, Piramide ve San Giovanni – ancak 12 ay boyunca başarılı oldukları tespit edilirse, proje daha da genişletilecek. Roma’nın toplu taşıma ağı Atac Başkanı Paulo Simoni, “Kripto-para biriminin konuşulduğu bir dönemde plastik para birimimiz var. Esas olarak, birisinin geri dönüştürüldüğü, müşteri sadakati oluşturduğumuz ve vatandaşların erdemli davranışlarının ödüllendirildiği bir sistem.”

Tabii ki, bu tür geri dönüşüm alışkanlıklarının amacı genel olarak çöplerini nereye attıkları konusunda insanları daha dikkatli olmaları için teşvik etmeleri.

Roma, son aylarda çöple boğulmuş, bu yaz başında bir hijyen uyarısı yayınlandı ve “Çürüyen atıklarla beslenen hayvanların dışkısına yayılan hastalıklarla sağlık alarmı verilebileceği” söylendi. Şehrin 2013’teki üç depolama alanından biri kapanırken, diğeri son aylarda çıkan yangınlarla tahrip olması ve iki tesisinin bakım nedeniyle kısmen kapalı kalmasıyla birlikte, Romalılar, ülkedeki en yüksek atık toplama ücretini ödemesine rağmen, çöp yığınlarının oluştuğu görülmüş. 2017 yılında kişi başına geri dönüşüm bedeli 597 euro, Venedik’te 353 euro ve Floransa’da 266 euro olarak hesaplanmıştır. 

BUNU DA OKU:  Birinci sınıfı mı anasınıfını mı tercih etmeliyiz bilemedik

Kaynak
TreeHugger

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Sinem Uğurdağ

Istanbul’da başlayan hayat yolculuğum farklı kıtalarda yaşadığım uzun soluklu deneyimlerle birlikte tüm heyecanıyla devam ediyor. Yoga, kamp, fotoğraf, müzik festivalleri ve yemek yapmak vazgeçemediğim ve nerede olursam olayım hayatıma renk katan ilgi alanlarım. Bunların yanı sıra, doğayla ilişkimi her geçen gün daha da güçlendiriyorum; farklı coğrafyaları gözlemledikçe dünyamızın tabiatına hayranlığım artıyor. Herkesin önce kendi bedenine sonra etrafındaki canlılara karşı sorumlu olduğuna ve bunun bilincinde olan her bireyin farkındalık yaratması gerektiğine inanıyorum.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Genel
Ekim sebze ve meyveleriyle hazırlayabileceğiniz 4 harika tarif

Tatlı sıcaklarla tamamen vedalaştığımız, sonbaharla iyiden iyiye selamlaştığımız, yağışlı ama yumuşak havasıyla bizi karşılayan ekim, ay sonunda da artık kışın...

Kapat