Çiminizi yeşil sulayın…

İlkbahar ve hatta yazın başlangıcı oldukça yağmurlu ve serindi İstanbul’da. Elbette durum böyle olunca da yeşilin en güzel tonları bahçelerimize taşınmış oldu ama şimdi yaz sıcakları tam olarak başladı.

Kuraklık ve kavurucu sıcaklarla beraber çevremizdeki bahçelerin fıskiyeleri de daha kuvvetli ve daha uzun süreli duyulur oldu, üstelik bazı komşularım güneş batmadan bile fıskiyeleri çalıştırıyorlar. . O yüzden bahçe bakımı ile ilgili bir kaç yeşil fikir vermek istiyorum…

Güneşin altında suladığınız bahçelerden su köklere bile ulaşamadan daha önce buharlaşacaktır. Bahçelerinizi en fazla haftanın üç günü sulamanız fazlasıyla yeterli olacaktır. Yağmurun yağdığı zamanlarda ise fıskiyenizi en az bir gün ertelemede yarar var. Üstelik çok sık sığ sulamadan dolayı kökler gittikçe toprağa yaklaşmaya başlayacak ve yanmalarına neden olacaktır. Sabahın çok erken saatleri veya gece vakti sulamak en doğrusu olacaktır. Ayrıca yaz sıcağının ortasında sulamak kadar çimleri biçmek de doğru değil. Bir de lütfen harcadığınız suyun miktarına dikkat edin; taşları, kaldırımları sulamaya gerek yoktur.

Sulamayı yine sabahın erken saati veya gece geç yapmak en doğrusu olacaktır. Tabi sebep olacağınız gürültü durumda komşularınızın biraz gönlünü almanız gerekebilir… Ayrıca çimlerinizin ortalama 7-8 cm olması güneşi tutmak amacı ile en ideal boydur. Kısa çimlere kıyasla, uzun olanlar hem daha az suya ihtiyaç duyarlar, kökleri daha derinde olur, en önemlisi de tohumlanmazlar. Çimlerinizi kestikten sonra kompost yapmanız, birkaç ay sonrasında çok kaliteli bir törfe sahip olmanıza sebep olacaktır. Çok kolay aslında, civa yükselse de, yağmur yağmasa da çimlerinizi yeşil tutabilirsiniz…

BUNU DA OKU:  22 Mart Dünya Su Günü'nde, su ile ilgili bilmeniz gereken 22 gerçek
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Ev ve Bahçe, Hayat
Görünmez kirlilik: Gürültü

Çevreyi etkileyen sesleri azaltmanın yolları.

Kapat